GuidePedia

0

Η Μόσχα παίρνει θέση στη κόντρα Αγκυρας-Ουάσινγκτον, τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα. Το μήνυμα που έστειλε η Ρωσία στους Τούρκους είναι το εξής: «Η πληρωμή των S-400 μπορεί να γίνει σε τουρκική λίρα.»

Υπενθυμίζουμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το πρωί είχε ανακοινώσει ότι «Είναι κατά της αγοράς ρωσικών S-400 από συμμάχους του σε όλο τον κόσμο», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κυρώσεων σε αντίθετη περίπτωση. Αφορμή η συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για S-400.

«Η Ουάσιγκτον είναι σφόδρα αντίθετη στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από συμμάχους της σε όλο τον κόσμο”, διεμήνυσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Νάουερτ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις κατά οποιασδήποτε χώρας προβεί σε αγορά ρωσικών S-400.

Η «απάντηση» του Κρεμλίνου ήρθε δια μέσω του επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικών εξοπλισμών και τεχνικής συνεργασίας (FSVTS) Dmitriy Şugayev, ο οποίος μίλησε για υπεράσπιση του εθνικού συναλλάγματος με την Τουρκία στην αγορά οπλικών συστημάτων, κάτι που θα ισχύει για Κίνα και Ινδία.

Ο Şugayev μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι Τουρκία, Κίνα και Ινδία έχουν το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, «και είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για να αποπληρώσουν τις αμυντικές συμβάσεις με την Ρωσία σε εθνικό νόμισμα».

Ο κ. Shugayev δήλωσε επίσης ότι θα ήταν ευκολότερο να στραφούν σε εθνικά νομίσματα με την Ρωσία χώρες με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Την σκυτάλη των «απαντήσεων» στις ΗΠΑ πήρε στην συνέχεια το ρωσικό ΥΠΕΞ και ο Sergei Ryabkov.

«Η Ρωσία ανταποκρίνεται σίγουρα στις τελευταίες κυρώσεις της Ουάσιγκτον και, ειδικότερα επιταχύνει τις προσπάθειες της να εγκαταλείψει το αμερικανικό νόμισμα στις εμπορικές της συναλλαγές.

Έχει έρθει η ώρα, που πρέπει να μεταβούμε από τα λόγια στις πράξεις, και να απαλλαγούμε από το δολάριο ως μέσο αμοιβαίων διακανονισμών και να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του σε περιοδικό Διεθνών Υποθέσεων.

«Δόξα τω Θεώ, αυτό συμβαίνει, και θα επιταχυνθεί και άλλο το έργο αυτό» δήλωσε ο Ryabkov , εξηγώντας τα ρωσικά «αντίποινα», ως απάντηση στην αυξανόμενη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ προς την Μόσχα .

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ τόνισε εμφατικά ότι εργάζεται με ορισμένα κράτη τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας .

«Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στις συναλλαγές μας. Υπάρχει ανάγκη γι ‘αυτό, καθώς αποτελεί μεγάλη επιθυμία ξένων κυβερνήσεων », δήλωσε ο Νόβακ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό κυρίως αφορά τόσο την Τουρκία όσο και το Ιράν.

«Σκεφτόμαστε την επιλογή πληρωμής σε εθνικά νομίσματα μαζί τους. Αυτό απαιτεί ορισμένες προσαρμογές στον οικονομικό, και τραπεζικό τομέα για να επιτευχθεί» τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

Υπενθυμίζουμε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα, έχει ήδη λάβει μέτρα για να αμφισβητήσει την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου με την κυκλοφορία ενός ομολόγου μελλοντικής εκπλήρωσης που υποστηρίζεται από το κινεζικό νόμισμα, το γιουάν .

Όλα αυτά ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του στην Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε ομόλογό Μεβλούτ Τσαβούσογλου , ότι Μόσχα και Άγκυρα έχουν σκοπό την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων(βίζα), και για αυτό τον σκοπό έχουν συμφωνήσει για τη δημιουργία ενός μηχανισμού διαβούλευσης.

Στη Μόσχα, ο Τούρκων υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου είπε, «Επιβεβαιώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις σχετικά με την απλούστευση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες σε διάφορες κατηγορίες, ενώ η ρωσική πλευρά θα εξετάσει το θέμα το συντομότερο δυνατό. Για την προετοιμασία των συμφωνιών για το θέμα αυτό θα δημιουργηθεί μηχανισμός διαβούλευσης που θα καθοριστεί πολύ σύντομα», ανέφερε.

Πρόκειται για μπαράζ δηλώσεων και συμφωνιών που αμφισβητούν τις αμερικανικές κυρώσεις .

Πληροφορίες του ρωσικού και τουρκικού τύπου αναφέρουν ότι η Ρωσία πλέον «απαντά» στα ίσια στο έντονο αμερικανικό «bullying» προς τον Ερντογάν και την Τουρκία, με την χώρα αυτή μέρα με την μέρα να εισέρχεται στο άξονα Πεκίνου-Μόσχας κινούμενη ακόμα βαθύτερα .

Ως απότοκο αυτών των ενεργειών θα είναι πολύ πιθανόν, η ταυτόχρονη απομάκρυνση των Τούρκων από το ΝΑΤΟ και την Δύση γενικότερα.

Όλα αυτά όμως θα αποτυπωθούν όπως είναι φυσικό και στο Αιγαίο και στην στάση των «γειτόνων μας», οι οποίοι σκληραίνουν συνεχώς την στάση τους, απαιτώντας όπως όλα δείχνουν, πολύ μεγάλα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ για να επιστρέψουν στο «μαντρί» της συμμαχίας , ενώ ταυτόχρονα ζημιωμένη από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι φυσικά η Ελλάδα …ειδικά στο Αιγαίο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top