GuidePedia

0

Εντονη ανησυχία επικρατεί σε Ελλάδα και Κύπρο από την τουρκική κινητικότητα που καταγράφεται στην Κυπριακή ΑΟΖ με την Αγκυρα να ρίχνει νέες προειδοποιητικές βολές κατά των εταιρειών που ετοιμάζουν γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ομως η τουρκική πολεμική κινητικότητα δεν σταματά εδώ. Επί τάπητος έχει τεθεί η δημιουργία τουρκικής βάσης στην Κύπρο.

Η ηγετική τριαρχία της «νέας» Τουρκίας, μαζί με τους στενούς συνεργάτες του Προεδρικού, απαρτίζεται από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, το διάδοχο του, Μπεράτ Άλμπαϊρακ και τον τέως Επιτελάρχη και νυν Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ετοιμάζουν τα πολεμικά σχέδια τα οποία ξεκινούν από την ματαίωση των γεωτρήσεων και φτάνουν μέχρι την δημιουργία τουρκικού τόξου επιρροής από τα παράλια της Τουρκίας μέχρι τις ακτές της Αφρικής μέσω τουρκικής βάσης στην Κύπρο.

Αυτό σημαινει ότι σύντομα θα μεταφερθούν ισχυρές αεροναυτικές δυνάμεις στην ΤΔΒΚ κάτι που έχουμε επισημάνει από το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. Ηδη στην περιοχή η τουρκική παρουσία είναι ενισχυμένη.

Τα τουρκικά σχέδια έχουν ορόσημο τις ημερομηνίες 2023, 2050 και 2071 για την αναγέννηση της «Νέας Τουρκίας» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η νέα ηγετική τριαρχία της Τουρκίας θα αποφασίζει κατά την νέα περίοδο για την τροπή των εξελίξεων στα πεδία της διπλωματίας, της άμυνας και της οικονομίας.

Ηδη, η τουρκική πλευρά εκπέμπει αυστηρά μηνύματα, προτείνοντας την κατάργηση της ειρηνευτικής δύναμης.

Καλά ενημερωμένες πηγές της «Καθημερινής» , ανέφεραν μια σειρά σημαντικών πληροφοριών που φέρουν σημασία για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, και την μελλοντική στάση που ενδέχεται να τηρήσει η ηγετική τριαρχία της Τουρκίας σε αυτά τα ζητήματα.

Στα πλαίσια αυτής της ανάλυσης ξεχωρίζουν τέσσερα σημεία.

Πρώτον, την παρούσα στιγμή το Κυπριακό δεν αποτελεί την νούμερο 1 προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας. Υπάρχουν άλλα ζητήματα που «επείγουν», όπως η οικονομική κρίση, οι εξελίξεις σε Κουρδικό-Συρία-Ιράκ και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται υψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων της Τουρκίας, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, η Άγκυρα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αργά ή γρήγορα θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις σε αυτό το πεδίο. Και αυτό διότι, η οικονομική κρίση επιφυλάσσει αντίκτυπο τόσο για την Τουρκία όσο και για την τ/κ κοινότητα (αυξάνεται το κόστος του μη αναγνωρισμένου κράτους για την Τουρκία), οι εξελίξεις στα ενεργειακά τρέχουν με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν απειλητικά για την Τουρκία που επιθυμεί να μην χάσει την πρωτοκαθεδρία στο ενεργειακό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου και τέλος η Αθήνα πραγματοποιεί προληπτικά βήματα για να πιέσει την Τουρκία σε πολλά πεδία, μια κίνηση που δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη από την Άγκυρα.

Τρίτον, στην περιοχή αναδύονται νέες ισορροπίες, με την Τουρκία να δημιουργεί ένα νέο σύμπλεγμα σφαιρών επιρροής. Μεταξύ των άλλων, η «ΤΔΒΚ» στην νέα περίοδο, θα αντιμετωπιστεί από την Τουρκία σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στις περιοχές που ελέγχει η χώρα στο βόρειο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ, κυρίως ως προς τους ενεργειακούς και αμυντικούς «διαδρόμους» της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, στα πλαίσια των προαναφερόμενων εξελίξεων, από την πλευρά της Τουρκίας, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη της ριζικής αναθεώρησης του Κυπριακού και της θέσης της χώρας στο βόρειο τμήμα του νησιού, πάντα σε συνάρτηση με τις σχέσεις της Άγκυρας με τους διεθνείς πρωταγωνιστές.

Ακριβώς λοιπόν, στα πλαίσια αυτής της ανάγκης, προκύπτουν τρεις στόχοι:

Η ριζική ανασυγκρότηση της «ΤΔΒΚ» έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα σχέδια της Τουρκίας του 2023, 2050 και 2071 (κυρίως η πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση), το κλείσιμο του κεφαλαίου του Κυπριακού με ομοσπονδιακή λύση που θα ικανοποιεί την τουρκική πλευρά ή με βελούδινο διαζύγιο και τέλος την δημιουργία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μια μόνιμης, κυρίαρχης τουρκικής ναυτικής βάσης στο βόρειο τμήμα του νησιού, με την οποία οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν την δυνατότητα να επεμβαίνουν άμεσα σε εξελίξεις σε μια περιοχή που απλώνεται από τα παράλια της Τουρκίας μέχρι τις ακτές της Αφρικής (δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε την σημασία των τουρκικών επενδύσεων στην αφρικανική ήπειρο).

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι το τελευταίο σημείο κεντρίζει το ενδιαφέρον του νέου επιτελείου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Επίσης, βρίσκει σύμφωνους πολλούς σύμβουλους του Τούρκου Προέδρου και φυσικά το εθνικιστικό κίνημα της Τουρκίας που συνεργάζεται με τον Ρ.Τ.Ερντογάν.
Τουρκικές απειλές προς την Ιταλία

Ο διαπιστευμένος στην Ιταλία, Τούρκος πρέσβης, Μουράτ Σαλίμ Εσενλί, απείλησε πως θα σταματήσει -όπως έπραξε τον περασμένο Ιανουάριο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ- κάθε προσπάθεια για γεωτρήσεις.

Ο Τούρκος πρέσβης είπε σε συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσε με αφορμή τη συμπλήρωση δυο χρόνων από το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα του, πως η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου έγινε επειδή «οι προειδοποιήσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη».

«Βασικά, και άλλης χώρας εταιρείες εάν προσπαθήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο, εμείς θα δείξουμε την ίδια αντίδραση», είπε προειδοποιώντας και τις άλλες εταιρείες, πέραν της ΕΝΙ, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top