GuidePedia

0

Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών βρίσκονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης που συνελήφθησαν στις 3 Μαρτίου με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές εισαγγελικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το skai.gr.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η θέση των δύο Ελλήνων φέρεται να βαρύνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι ίδιοι είναι στρατιωτικοί και όφειλαν να έχουν ελάχιστη γνώση του προσανατολισμού. Επισήμως, πάντως, δεν έχει ασκηθεί καμία κατηγορία από την τουρκική δικαιοσύνη.

Όπως υποστηρίζει σε ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός ΣΚΑΪ, ο Άγγελος Μητρετώδης, ανέφερε στο δικαστήριο ότι δεν είχε την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν και η κατάθεση του λοχία Δημήτρη Κούκλατζης: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».

Ένας ακόμα λόγος ανησυχίας για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι και η αναφορά του Τούρκου εισαγγελέα ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι υπάρχει «ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Επίσης και παρά τις ενέργειες της Ελληνικής πλευράς για δήλωση μόνιμης κατοικίας των δυο στρατιωτικών στην Τουρκία, ο εισαγγελέας έθεσε το θέμα «της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας», και όπως είπε «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δυο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη 19 Ιουλίου, η τουρκική δικαιοσύνη απέρριψε για πέμπτη φορά το αίτημα αποφυλάκισης που υπέβαλαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνται από τις 2 Μαρτίου στις φυλακές της Αδριανούπολης στην Τουρκία.

Το τουρκικό δικαστήριο αιτιολόγησε την απόφασή του, επικαλούμενο τη συνέχιση των ερευνών των δεδομένων που βρέθηκαν στα κινητά των Μητρετώδη και Κούκλατζη. Στις 19 Ιουνίου οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είχαν καταθέσει το τέταρτο κατά σειρά αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο είχε απορριφθεί από το τουρκικό δικαστήριο.

Oι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν νέα αίτηση αποφυλάκισης περί τα τέλη Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) αποφάσισε τη μετάθεση στην διπλωματική αντιπροσωπεία της Αγκυρας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη. Οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα λάβουν αποζημίωση αποστολής εξωτερικού, κίνηση που υλοποίησε το ΣΑΓΕ μεταθέτοντας τους δύο στρατιωτικούς σε «αποστολή εξωτερικού» και ειδικότερα στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία της Άγκυρας.

Η μετάθεση είχε ως στόχο την αντίκρουση του επιχειρήματος του τουρκικού δικαστηρίου ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και παράλληλα πως η Δικαιοσύνη δεν είχε ακόμη εξετάσει τα «ψηφιακά στοιχεία» που είχαν κατασχεθεί από αυτούς.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top