GuidePedia

0

Λίγες μόλις μέρες μετα τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η χώρα του θα παραλάβει τελικά τα πρώτα δύο F-35 Lightning II η Αμερικανική Γερουσία πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να ψηφίσει υπέρ ή κατά της παράδοσης των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Πρόκειται για την «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας» (NDAA) η οποία τροποποιήθηκε ώστε να περιλαμβάνεται σε αυτή η παρεμπόδιση της πώλησης των F-35 Lightning II στην Τουρκία. Η τροποποίηση προτάθηκε από του Γερουσιαστές Jeanne Shaheen, Thom Tillis & James Lankford.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας η «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας» θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα λίγες μέρες πριν από την επίσημη παράδοση των αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία σε αμερικανικό έδαφος.

Εάν τελικά η τροποποίηση των τριών Γερουσιαστών ψηφιστεί το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να αναβάλει την παράδοση των μαχητικών έως ότου ετοιμαστεί και κατατεθεί από τους αναλυτές του Πενταγώνου μελέτη για την «παράξενη» συμπεριφορά της Τουρκίας και πιο ειδικά για την στρατιωτική της σχέση με την Ρωσία και την απόκτηση των πυραύλων S-400 η οποία αντίκειται στο ψήφισμα “Countering Russian Influence in Europe and Eurasia Act” του Κογκρέσου του 2017.

Πριν από λίγες μέρες όμως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του δήλωνε βέβαιος ότι τα αεροσκάφη θα παραληφθούν κανονικά.

Όπως όμως φαίνεται οι Γερουσιαστές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του Τούρκου Υπουργού και ζητούν από τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας να τιμωρήσει την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 ακολουθώντας τέσσερα βήματα

1. Τα απαιτούμενα βήματα για να «χαλαρώσει» η βιομηχανική συμμετοχή της τουρκικής βιομηχανίας στην κατασκευή και στη συναρμολόγηση του προγράμματος F-35

2. Το κόστος που συνδέεται με την αντικατάσταση εργαλείων και άλλων υλικών κατασκευής που κατέχει η τουρκική βιομηχανία

3. Χρονοδιαγράμματα που συνδέονται με την απομάκρυνση της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της τουρκικής βιομηχανίας από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35, έτσι ώστε να επηρεάσει λιγότερο τους υπόλοιπους διεθνείς εταίρους του προγράμματος

4. Τα απαιτούμενα μέτρα για την απαγόρευση της μεταφοράς οποιουδήποτε αεροσκάφους F-35 που ανήκει και χρησιμοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην τροποποίηση που προστέθηκε στην «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας» αναφέρεται και το όνομα του Αμερικανού Πάστορα Andrew Brunson ο οποίος κρατείται για περισσότερα από 18 μήνες στις τουρκικές φυλακές καθιστώντας την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνη για την υγεία του.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top