GuidePedia

0

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση υλοποίησης του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed εξέφρασε ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δήλωσή του ο Μουσταφά Ακιντζί επισημαίνει πως ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας από τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Αυτός δεν είναι δρόμος ειρήνης. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν και αυτοί δικαιώματα στο υπεράκτιο φυσικό αέριο της Κύρπου» είπε ο Μουσταφά Ακιντζί σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο πιο λογικός δρόμος» για να μεταφερθεί το φυσικό αέριο της περιοχής στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λάθος που χρηματοδοτεί την κατασκευή του αγωγού. Μάλιστα τόνισε πως η ΕΕ κάνει ακόμη ένα λάθος, μετά την αποδοχή στους κόλπους της μόνο των Ελληνοκυπρίων πριν από 14 χρόνια.

Ο Μουσταφά Ακιντζί φοβάται πως οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έχουν κανένα λόγο να συνεχίσουν τον διάλογο για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εάν εκμεταλλεύονται μόνο αυτοί το φυσικό αέριο, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους και ενώ ήδη ανήκουν στην ΕΕ.

Θυμίζουμε πως εχθές, μετά την τριμερή συνάντηση κορυφής στη Λευκωσία των Νίκου Αναστασιάδη, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, ώστε να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία εντός του 2018. Ο αγωγός EastMed θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ιταλία μέσω Ελλάδας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν πως το βόρειο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή μετά την εισβολή του 1974.

Εάν οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να απολαύσουν τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του φυσικού αερίου της Κυπριακής ΑΟΖ, θα πρέπει να απελευθερωθούν από την Τουρκική κατοχή και να ζήσουν αρμονικά με τους Κυπρίους, σταματώντας να απειλούν την ειρήνη και την σταθερότητα του νησιού, επειδή δεν περνάει το δικό τους.

Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να παρανομεί στην Κύπρο και με τον τσαμπουκά του νταή της γειτονιάς να επιβάλλει τα συμφέροντά της στις άλλες χώρες, υφαρπάζοντας τον πλούτο τους με πειρατικές ενέργειες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top