GuidePedia

0
   Handout . / Reuters

Αρνείται τη χρήση χημικών όπλων, κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ντόναλντ Τραμπ και της Δύσης. Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ μίλησε αποκλειστικά στην «Καθημερινή» και τον Αλέξη Παπαχέλα και απάντησε μεταξύ άλλων για το ενδεχόμενο ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου και τη Ρωσία, για τις σχέσεις της Δαμασκού με την Ελλάδα αλλά και το αν έχει περάσει από το μυαλό του να θυσιάσει τον εαυτό του για το καλό της Συρίας.

«Αν δεν έκανα λάθη δεν θα ήμουν άνθρωπος. Κάνω λάθη, πιθανόν επί καθημερινής βάσεως. Αλλά πώς μπορεί κανείς να προστατεύσει τον εαυτό του, και να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα λάθους;», απαντά όταν ερωτάται εάν έχει κάνει λάθη. Όπως εξήγει ο Άσαντ δεν πιστεύω πως ήταν λάθος να καταπολεμήσω την τρομοκρατία.

«Όσον αφορά τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας, πιστεύω πως η πραγματικότητα αποδεικνύει πως είχαμε δίκιο. Οσον αφορά τις επί μέρους πλευρές, φυσικά, πάντοτε υπάρχουν λάθη», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση για το εάν θα θυσίαζε τον ίδιο απαντά πως «όταν αισθανθώ πως ο συριακός λαός δεν θέλει να μείνω πια, φυσικά θα πρέπει να φύγω χωρίς δισταγμό».

«Φάρσα και πρωτόγονο παιχνίδι οι κατηγορίες για τα χημικά»

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ θέλησε να διευκρινίσει πρωτίστως πως δεν υπήρξε χημίκη επίθεση εκ μέρους του συριακού στρατού τονίζοντας πως η Συρία δεν διαθέτει χημικό οπλοστάσιο από το 2013, ότι ο Διεθνής Οργανισμός για τα Χημικά Οπλα έκανε έρευνες. Όπως εξήγησε επιπλέον, «ακόμη κι αν είχαμε, δεν θα τα χρησιμοποιούσαμε για σειρά λόγων. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι ο στρατός μας έχει χημικά όπλα και βρίσκεται στο μέσον ενός πολέμου. Πότε θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσει; Στο τέλος των συγκρούσεων; Θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσει νωρίτερα, όταν οι τρομοκράτες προήλαυναν, όχι στο σημείο που ο στρατός έχει ολοκληρώσει τη μάχη». Για τον ίδιο «το δυτικό αφήγημα ξεκίνησε μετά τη νίκη του συριακού στρατού, όχι νωρίτερα. Όταν τελειώσαμε τον πόλεμο, είπαν ότι χρησιμοποιήσαμε χημικά όπλα».

Για τη Ντούμα ο κ. Άσαντ σημείωσε ότι πέθαναν 45 άνθρωποι «Αν είχε γίνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής σε μια τέτοια περιοχή, θα έπρεπε να υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκροί. Τέλος, γιατί τα υποτιθέμενα χημικά όπλα σκοτώνουν μόνο παιδιά και γυναίκες; Δεν σκοτώνουν εξτρεμιστές;». Παράλληλα, προσθέτει: «Αν δείτε τα βίντεο, είναι εντελώς ψεύτικα. Εννοώ ότι όταν υπάρχουν χημικά όπλα, πώς είναι δυνατόν οι γιατροί και οι νοσοκόμες να εισπνέουν μολυσμένο αέρα χωρίς να φορούν μάσκα και γάντια; Ωστόσο τους είδαμε απλώς να ρίχνουν νερό στα θύματα, τα οποία υποτίθεται ότι ανάρρωσαν μόνο και μόνο επειδή πλύθηκαν με νερό».

Τόνισε δε: «πρόκειται επομένως για φάρσα, για ένα πρωτόγονο παιχνίδι, μόνο και μόνο για να επιτεθούν στον συριακό στρατό. Γιατί; Αυτό είναι το σημαντικότερο σημείο: μόλις οι τρομοκράτες ηττήθηκαν, ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί τους, που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία, είδαν ότι έχασαν τα βασικά χαρτιά τους. Αυτός είναι ο λόγος που επιτίθενται στον συριακό στρατό».

Ο Σύριος πρόεδρος ζήτησε επίσης «Πού είναι οι απτές αποδείξεις σας; Μιλούν μόνο για αναφορές. Οι αναφορές θα μπορούσαν να είναι απλές κατηγορίες. Τα βίντεο προέρχονται από την ομάδα «Λευκά Κράνη», η οποία με τη σειρά της χρηματοδοτείται από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών».

«Το βαθύ κράτος ελέγχει τον Τραμπ»

Στην ερώτηση για τον χαρακτηρισμό που του απηύθυνε ο Τραμπ μέσω Twitter (σσ κτήνος Άσαντ) ο Άσαντ αν και αναγνωρίζει ότι είναι πολύ καλό το γεγονός ότι αμερικανός πρόεδρος απευθύνεται με ευθύ τρόπο διερωτήθη: « Εκπροσωπεί αυτή η ρητορική την αμερικανική κουλτούρα; Αυτό είναι το ερώτημα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια κοινότητα στον κόσμο που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους γλώσσα». Την ίδια στιγμή αναφέρει πως τον έλεγχο του αμερικανικού κράτους δεν το έχει ο ίδιος. Ειδικότερα λέει: «Ενας ακόμη λόγος είναι πως δεν πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει τον έλεγχο του καθεστώτος. Πιστεύουμε ότι το βαθύ κράτος, το αληθινό κράτος, έχει τον έλεγχο κάθε Αμερικανού προέδρου. Ετσι ήταν πάντα στις ΗΠΑ, τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια, από την εποχή του Νίξον, ίσως και νωρίτερα, αλλά γίνεται όλο και πιο έντονο και η πιο τρανταχτή περίπτωση είναι αυτή του Τραμπ».

«Ο Ερντογάν είναι με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους»

Σχετικά με την Τουρκία και την εισβολή σε ένα τμήμα της χώρας ο Άσαντ εξηγεί: «Πρώτα απ’ όλα, πρόκειται για εχθρική πράξη, κατοχή. Κάθε Τούρκος στρατιώτης σε συριακό έδαφος εκπροσωπεί αυτήν την κατοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο τουρκικός λαός είναι εχθρός μας. Μόλις πριν από λίγες μέρες ήρθε μια αποστολή από την Τουρκία. Πρέπει να διαχωρίσουμε ανάμεσα στους Τούρκους εν γένει και τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν είναι με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ισως δεν είναι οργανωμένος, αλλά κλίνει προς αυτήν την ιδεολογία, μία σκοτεινή ιδεολογία».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης στην Καθημερινή ο Σύριος πρόεδρος υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι: «Από την αρχή του πολέμου, ο Ερντογάν υποστήριζε τους τρομοκράτες, αλλά εκείνη την εποχή κρυβόταν πίσω από εκφράσεις όπως «η προστασία του συριακού λαού, η υποστήριξη των προσφύγων» κ.λπ. Είχε τη δυνατότητα να εμφανίζεται ως ανθρωπιστής. Τώρα, όμως, έβγαλε τη μάσκα και αποκαλύπτεται ως επιτιθέμενος. Αυτό είναι θετικό. (...) Τώρα, όμως, μπορούμε να μιλήσουμε για κατοχή, προκύπτει από την ίδια την ανακοίνωση του Ερντογάν, πλέον παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο. Είναι θετικό ότι το ανακοινώνει έτσι ανοιχτά».

Ρωσία και Τρίτος ΠΠ

Στην ερώτηση εάν ανησυχεί για την πιθανότητα να ξεσπάσει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος στη Συρία ο Άσαντ αποκλείει το ενδεχόμενο τονίζοντας πως «υπάρχει η σοφή ηγεσία της Ρωσίας, η οποία γνωρίζει πως η ατζέντα του βαθέος κράτους των ΗΠΑ είναι η πρόκληση σύγκρουσης. Από την αρχή της εκστρατείας του Τραμπ, η ατζέντα τους είναι εναντίον της Ρωσίας: είτε να δημιουργήσουν σύγκρουση με τη Ρωσία, είτε να ταπεινώσουν τη Ρωσία, είτε να υπονομεύσουν τη Ρωσία. Λόγω της σύνεσης των Ρώσων, μπορούμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση».

Ελλάδα και Συρία

Στην ερώτηση «πώς βλέπετε τις σημερινές σχέσεις Συρίας - Ελλάδας και τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον ελληνικό λαό;» ο Σύριος πρόεδρος διευκρινίζει πως «η Ελλάδα δεν υιοθέτησε εχθρική στάση έναντι της Συρίας» αλλά σημειώνει ότι « ως μέλος –και μάλιστα σημαντικό– της Ε.Ε. δεν μπορούσατε να παίξετε ρόλο συγκράτησης άλλων κρατών, που υποστήριζαν την τρομοκρατία, παραβίαζαν τον διεθνή νόμο και πολιορκούσαν μια κυρίαρχη χώρα χωρίς κανένα λόγο, χωρίς εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ειδικότερα, τονίζει ότι «εκτιμάμε το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν επιθετική, ταυτόχρονα, όμως, νομίζω ότι έχει να παίξει ρόλο, γιατί ανήκει στην περιοχή μας» καλώντας τη χώρα «να αρχίζει να παίζει τον ρόλο της εντός της Ε.Ε. για την επίλυση του συριακού προβλήματος και την προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top