GuidePedia

0

Ανακάμπτει ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν και όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 24ης Ιουνίου συσπειρώνει την εκλογική βάση του κόμματός του με αποτέλεσμα, στην τελευταία δημοσκόπηση μαζί με τον σύμμαχό του Μπαχτσελί να περνάει το όριο του 50% το οποίο χρειάζεται για να επανεκλεγεί στην νέα υπερενισχυμένη προεδρία όπως αυτή ορίζεται μετά τις πρόσφατες συνταγματικές αλλαγές.

Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για την Ελλάδα, διότι με βάση τις νέες εξουσίες που θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος θα του είναι πολύ πιο απλό και εύκολο να προκαλέσει μείζονα κρίση εάν το κρίνει, στο Αιγαίο ή στην Κύπρο, χωρίς να χρειάζεται να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Δύσκολη θα ήταν ακόμα κι αν κέρδιζαν οι Κεμαλιστές. Για λόγους που δεν είναι κατανοητοί τα εγχώρια ΜΜΕ δείχνουν να έχουν ξεχάσει ότι τις μεγαλύτερες καταστροφές ο Ελληνισμός τις υπέστη από Κεμαλιστές, είτε στην Μικρά Ασία το 1922, είτε στην Κύπρο το 1974 είτε στα Ίμια το 1996.

Πολλοί δε, έχουν ξεχάσει ότι οι Κεμαλιστές ζητούν και αυτοί τα... μισά νησιά του Αιγαίου τα οποία τα θεωρούν δικά τους.

Ο πρόεδρος θα έχει την εξουσία να διορίζει και να παύει τους υπουργούς, ενώ η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας.

Το νέο Σύνταγμα προβλέπει θέση αντιπροέδρου ή και αντιπροέδρων. Οι βουλευτικές κι προεδρικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα όπως και συμβαίνει τώρα.

Η προεδρική θητεία είναι πενταετής και ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να ασκήσει παρά δύο θητείες.

Πλέον ο πρόεδρος και το κοινοβούλιο θα επιλέγουν από κοινού τέσσερα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς υπαλλήλους. Το τουρκικό κοινοβούλιο θα επιλέγει μόνο του επτά μέλη.

Τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα οποία έχουν καταδικάσει στο παρελθόν στην εσχάτη των ποινών πολλούς αξιωματικούς, ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές μετά το πραξικόπημα του 1960, θα καταργηθούν.

Βάσει της συνταγματικής μεταρρύθμισης, κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορεί να κηρύσσεται σε περίπτωση «εξέγερσης κατά της πατρίδας» ή «βίαιων ενεργειών που θέτουν το έθνος σε κίνδυνο διχασμού»

Ο πρόεδρος θα αποφασίζει αν θα κηρύξει ή όχι κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προτού υποβάλει την πρότασή του στο κοινοβούλιο. Αυτό θα αποφασίζει αν θα μειώνει τη διάρκειά της, αν θα την παρατείνει ή αν θα την άρει

Αρχικά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα μπορεί να ισχύει για περισσότερους από έξι μήνες και στη συνέχεια θα μπορεί να παρατείνεται για 4 μήνες κάθε φορά.

Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600, αντίθετα θα μειωθεί από τα 25 έτη στα 18 η ηλικία στην οποία μπορεί κάποιος να εκλεγεί βουλευτής.

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα εξακολουθήσει να έχει την εξουσία να καταθέτει, να τροποποιεί ή να ακυρώνει νόμους. Επίσης διατηρεί την εξουσία ελέγχου, με τη δυνατότητα να συντάσσει εκθέσεις για κάποιες υποθέσεις.

Το κοινοβούλιο θα ελέγχει τις ενέργειες του προέδρου, όμως αυτός θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα που θα αφορούν τους τομείς της εκτελεστικής του εξουσίας.

Αντίθετα το νομοσχέδιο αναφέρει ρητά ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για θέματα τα οποία ρυθμίζονται ξεκάθαρα από τους νόμους.

Στην περίπτωση που ο πρόεδρος κατηγορηθεί ή θεωρηθεί ύποπτος ότι διέπραξε εγκληματική ενέργεια, το κοινοβούλιο θα μπορεί να ζητεί να διεξαχθεί έρευνα.

Για να είναι κανείς υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να είναι Τούρκος πολίτης επί τουλάχιστον 40 χρόνια και να έχει κάνει ανώτατες σπουδές. Ο πρόεδρος θα εκλέγεται για μια πενταετή θητεία και θα μπορεί να επανεκλεγεί μία ακόμη φορά μόνο.

Ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014 στις πρώτες άμεσες εκλογές προέδρου, αφού διετέλεσε περισσότερα από δέκα χρόνια πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Αν ο ανώτατος αριθμός θητειών ξεκινήσει να ισχύει από τις εκλογές του 2018, ο Ερντογάν ενδέχεται να παραμείνει στην εξουσία ως το 2028.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AKP) και το κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) συγκεντρώνουν μαζί το 54% των ψήφων στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας MetroPoll, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 2.063 ψηφοφόρων σε 28 τουρκικές επαρχίες και έδειξε ότι το AKP συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου το 48%, ενώ οι υπερεθνικιστές σύμμαχοί τους στις εκλογές MHP το 6%.

Τρία άλλα κόμματα κερδίζουν την είσοδό τους στη βουλή, εξασφαλίζοντας το απαιτούμενο ποσοστό άνω του 10%.

Συγκεκριμένα, η πρόθεση ψήφου δίνει 21% των ψήφων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), 12% στο νέο κόμμα Iyi και 10% στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP, φιλοκουρδικό).

Όπως, το AKP και το MHP, το CHP συμμαχεί με το κόμμα Iyi, μειώνοντας την πίεση σε μικρά κόμματα να υπερβούν το όριο του 10%.

Η έρευνα διεξήχθη στο χρονικό διάστημα μεταξύ 13 Απριλίου και 20 Απριλίου. Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε στις 18 Απριλίου τις πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το AKP χρειάζεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προβεί σε συνταγματικές αλλαγές έως ότου το νέο εκτελεστικό προεδρικό σύστημα γίνει πλήρως λειτουργικό.

Όπως όλα δείχνουν θα έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενώ πλέον είναι πολύ πιθανό να μπορέσει να κερδίσει και την προεδρία.

Πάντως η κίνηση να ιδρύσει κόμμα η Μεράλ Ακσενέρ με την προϋπόθεση να «κόψει» ψήφους από το ΜΗΡ αλλά και από το ΑΚΡ αποδείχτηκε ευφυής αλλά οι Κεμαλιστές δεν «τσουλάνε» και δεν μπορούν να κερδίσουν ερείσματα στην τουρκική κοινωνία.

Όσο για την Ακσενέρ, ανήκε στο ΜΗΡ πριν αποφασίσει να αποσχιστεί για λόγους που δεν έχουν γίνει σαφείς αλλά σίγουρα βόλευαν την δυτική ατζέντα που θέλει αποδυνάμωση του Ρ.Τ.Ερντογάν και των συμμάχων του.

Και αυτό γιατί μπορεί να κατηγορούν τον Ρ.Τ.Ερντογάν ως αυταρχικό και εν δυνάμει «δικτάτορα» αλλά και τα 80 χρόνια στην εξουσία των Κεμαλιστών δημοκρατία δεν... λέγονταν ακριβώς.

Στην τελική ο Ρ.Τ.Ερντογάν ίδρυσε μια μεσαία τουρκική τάξη η οποία πριν απλώς δεν υφίστατο και έχει βάλει τις βάσεις για την δημιουργία μιας μεγάλης περιφερειακής δύναμης η οποία θα παράγει ακόμα και προηγμένα οπλικά συστήματα.

Κάποια πράγματα φαίνονται και δύσκολα ξεχνιούνται. Εδώ στην Ελλάδα το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν τα έβλεπε και τώρα... τρέχουμε, για να σώσουμε ότι μπορούμε

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top