GuidePedia

0

Η φράση «ελευθερία του Τύπου στη Τουρκία» είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της δεκαετίας. Η πλήρως ελεγχόμενη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βιομηχανία των ΜΜΕ, μας έχει κατά καιρούς χαρίσει «διαμάντια» δημοσιογραφίας, όπως τις «αερομαχίες τουρκικών και ελληνικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο» που προέρχονταν από βιντεοπαιχνίδι, ή το «νοσοκομείο στο Αφρίν που δεν βομβαρδίστηκε από τη τουρκική ΠΑ», μόνο που επρόκειτο για άλλο κτίριο. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά την αναδημοσίευση αγγλικού δημοσιεύματος από τουρκική εφημερίδα, κομμένου και ραμμένου στα μέτρα της φιλοερντογανικής προπαγάνδας.

Όπως επισημαίνει το Ahval News (και επιβεβαιώσαμε και εμείς), η τουρκική εφημερίδα Star, πήρε δημοσίευμα από τους Times του Λονδίνου (συγκεκριμένα το επικαλέστηκε, δίχως να το παραθέτει με λινκ) και του έδωσε μια εντελώς διαφορετική «χροιά.»

Πιο συγκεκριμένα, η Star (επικαλούμενη τους Times) έσπευσε να επισημάνει (σε πανηγυρικό ύφος), πως ο Ερντογάν θα είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των προσεχών πρόωρων εκλογών στη Τουρκία. Μόνο που άφησε μια βασική λεπτομέρεια εκτός του άρθρου της.



Αυτό που οι Times ουσιαστικά γράφουν, είναι πως ναι μεν ο Ερντογάν είναι εξαιρετικά πιθανό να νικήσει στις εκλογές, ωστόσο καυτηριάζουν με σαφή τρόπο το γεγονός πως η διαδικασία δεν θα είναι ούτε δίκαιη, ούτε ελεύθερη.

Οι Times κατηγορούν (και με το δίκιο τους), το Τούρκο Πρόεδρο πως επέλεξε να πάει σε πρόωρες εκλογές για να εκμεταλλευτεί τη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει στη χώρα από το 2016 και το αποτυχημένο πραξικόπημα, και την κατάσταση «διάλυσης» που παρουσιάζουν τα αντιπολιτευτικά κόμματα που δεν έχουν κατορθώσει να συσπειρωθούν και να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο.

Η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που μετρά σχεδόν δυο χρόνια στη Τουρκία, έχει δώσει στον Ερντογάν αυξημένες εξουσίες και πλήρη έλεγχο του Τύπου, ενώ ο ελεύθερος λόγος αποτελεί «πολυτέλεια», ειδικά αν είναι επικριτικός προς το καθεστώς.

Φυσικά το παραποιημένο δημοσίευμα των Times έγινε σημαία και από άλλους «γνωστούς υπόπτους» φιλοερντογανικής προπαγάνδας όπως η Yeni Safak και η Sabah.

Δυστυχώς ουδείς στη Τουρκία μπορεί να γράψει ένα επικριτικό άρθρο σαν το παρόν και να γλυτώσει δίχως συνέπειες. Εάν κάποιος το πράξει, το πιθανότερο είναι πως θα κερδίσει ένα one way εισιτήριο για «διακοπές» σε «εξωτική» φυλακή υψίστης ασφαλείας, δίχως ημερομηνία επιστροφής…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top