GuidePedia

0
Αμυντικό ινστιτούτο του Βελιγραδίου «βλέπει» ναι μεν την πιθανή πολεμική αναμέτρηση στο ελληνικό αρχιπέλαγος ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα , η οποία σίγουρα θα προκαλέσει γενικότερο πρόβλημα σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο, αλλά τονίζει όμως ταυτόχρονα ότι μόνο η Ρωσία και η Κίνα θα την ¨κοντρολάρουν» …για τα δικά τους και μόνο συμφέροντα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του σερβικού ινστιτούτου V. Ajzenhamer.
Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσε να λάβει συνθήκες που θα μπορούσαν άνετα να ξεπεράσουν τις γνωστές συνθήκες ενός «τοπικού επεισοδίου .

Όλες οι μεγάλες δυνάμεις ενδιαφέρονται για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών, επειδή η σύγκρουση στην θάλασσα του Αιγαίου μπορεί να κλιμακωθεί προκαλώντας περαιτέρω αναταράξεις, αναφέρει έκθεση του σερβικού αμυντικού ινστιτούτου…με διασυνδέσεις την γεωπολιτική ακαδημία της Μόσχας.

«Το πρόβλημα με την πιθανή κλιμάκωση της ελληνικής-τουρκικής σύγκρουσης είναι ο κίνδυνος ότι θα δημιουργήσει αλυσίδα συγκρούσεων που θα προκαλέσει με την σειρά της αλυσιδωτές «εκρήξεις» στις γύρω χώρες», λέει ο Ajzenhamer, αλλά πιστεύει ότι προς το παρόν όλα παραμένουν στο επίπεδο της θεωρίας , όπως και σε προηγούμενες περιόδους.

«Αυτό είναι ήδη ένα ερώτημα για την περιοχή του Levant. Εδώ έχουμε ως ενδιαφερόμενο μέρος και το Ισραήλ, το οποίο, όπως γνωρίζουμε, είναι πολύ ενεργό για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου κατά μήκος της ΑΟΖ της Κύπρου, στην οποία καταγράφονται σήμερα πολύ τεταμένες σχέσεις με την Άγκυρα.

Αυτή τη στιγμή γινόμαστε μάρτυρες μιας σοβαρής ανταλλαγής προσβολών και σκληρών δηλώσεων μεταξύ του Ερντογάν και Νετανιάχου.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, κυρίως της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών , πως μια τέτοια κλιμάκωση θα ήταν το προοίμιο για μια περιφερειακή σύγκρουση μεγάλων διαστάσεων, που αργότερα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ακόμα πιο επικίνδυνες καταστάσεις», λέει ο Σέρβος διευθυντής του ινστιτούτου …έχοντας έγκυρες πληροφορίες V. Ajzenhamer.

«Η κλιμάκωση της σύγκρουσης μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Κίνας και του έργου «Νέου δρόμου του μεταξιού» , προσθέτει.

«Υπάρχουν πολλοί παγκόσμιοι παίκτες που ενδιαφέρονται να μην γίνουν τέτοιες καταστάσεις. Για το λόγο αυτό, παρόλο που μόλις είπαμε ότι η Άγκυρα και την Αθήνα έχουν θέσει το θεμέλιο λίθο για τη λύση της σχέσης τους, εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ότι αυτή τη στιγμή το πρώην ανατολικό μπλοκ, η Ρωσία, ακόμη και η Κίνα να είναι οι «προγραμματιστές» που μπορεί να φέρουν την κατάσταση σε « ήρεμα νερά» , επειδή τα οικονομικά τους συμφέροντα απειλούνται τώρα από μια ενδεχόμενη κλιμάκωση αυτής της διμερής σύγκρουσης», τονίζει ο Eisenhower

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 92% των Ελλήνων θεωρούν την Τουρκία ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα τους. Μια τέτοια στάση των Ελλήνων πολιτών δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, διότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχουν αιώνες εχθρότητας και εντάσεων που αυξάνονται εδώ και δεκαετίες.

Σε αντίθεση με άλλες βαλκανικές χώρες που η εχθρότητα τους με την Τουρκία έχει επιλυθεί οριστικά το 1912, ​​Ελλάδα και Τουρκία έχουν ακόμα μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα τα οποία απειλούν συνεχώς να μετατραπούν σε ανοικτή σύγκρουση .

Η τελευταία αύξηση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών έλαβε χώρα στις αρχές Μαρτίου, όταν δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν οι ελληνικές αρχές , πέρασαν κατά λάθος τα τουρκικά σύνορα συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της παράνομης εισόδου στην Τουρκία.

Ενώ τόσο η ΕΕ όσο και η Ελλάδα πιέζουν για την τύχη των δύο στρατιωτικών με στόχο να απελευθερωθούν , το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να παραμείνουν υπό κράτηση, λόγω του κινδύνου να διαφύγουν από την χώρα.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι απομονωμένη από τα υπόλοιπα θέματα, και αποτελεί σαφώς λόγο ανησυχίας, διότι η σύλληψη τους αποτελεί μόνο την άκρη στο «κουβάρι» των εντάσεων και των προκλήσεων από από την αρχή του έτους ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα ως ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος κατά τα τελευταία εξήντα χρόνια, έκανε δήλωση με την οποία ζήτησε την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης του 1923. Η συνθήκη, που υπογράφηκε μετά τον αιματηρό ελληνοτουρκικό πόλεμο, που ονομάστηκε η Μεγάλη Καταστροφή, από τους Έλληνες, όρισε τα σύγχρονα σύνορα των δύο χωρών, τονίζει το σερβικό ινστιτούτο.

Η Συνθήκη της Λωζάννης, είναι ζωτικής σημασίας για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στον 20ο αιώνα, όχι μόνο του γεγονότος ότι ορίζει τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και διότι εγγυάται τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και της ελληνικής ορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία.

Το πρόβλημα, λέει ο Bladimir Ajzenhamer από το αμυντικό ινστιτούτο του Βελιγραδίου , είναι η απώλεια της ηπειρωτικής επικράτειας της Μικράς Ασίας από την Ελλάδα το 1922, σε συνδυασμό με το «πρόβλημα» της κοντινής απόστασης των ελληνικών νησιών στις τουρκικές ακτές.

«Είναι περίπου 4 μίλια από την τουρκική ακτή και τα 16 νησιά που δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ο Ερντογάν, στην πραγματικότητα, βασιζόμενος στην αρχή της γεωγραφικής εγγύτητας πιστεύει ότι αυτά τα 16 νησιά, εκ των οποίων τα δύο είναι οι αμφιλεγόμενες βραχονησίδες Ίμια, στην πραγματικότητα ανήκουν στην Τουρκία. Γι ‘αυτόν τον λόγο σκέφτεται να αλλάξει αυτή τη συμφωνία, μη λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της άλλης πλευράς », εξηγεί ο Eisenhower.

Μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ο τουρκικός στρατός συνέχισε τις προκλήσεις , τον Φεβρουάριο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία σε μια μόνο μέρα παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο 36 φορές και στις 15 Φεβρουαρίου τουρκικό και ελληνικό πλοίο είχαν μια «στενή επαφή» κοντά στα Ίμια .

«Ενώ η Τουρκία υποστήριξε ότι ήταν ένα ατύχημα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος κατηγόρησε την Άγκυρα για πρόκληση και παραβίαση της επικράτειας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο ίδιος.

Οι αμοιβαίες κατηγορίες συνέχισαν, και αργότερα η Ελλάδα κατηγόρησε την Τουρκία για την αναβίωση των εθνικιστικών και επεκτατικών σχεδίων , ενώ η Τουρκία αμφισβήτησε ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία πάνω από ορισμένα νησιά του Αιγαίου συμπεριλαμβανομένων των Βραχονησίδων Ίμια.

Οι εθνικιστικές εντάσεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα και στις 5 Μαρτίου οι διαδηλωτές έκαψαν την τουρκική σημαία στην Αθήνα. Η Τουρκία ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να τιμωρήσουν τους αντάρτες.

«Όταν μιλάμε για Έλληνο-τουρκικές σχέσεις», δηλώνει ο Ajzenhamer μιλάμε για δύο σημαντικά προπύργια στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, των οποίων αυξάνεται η αμφίθυμη σχέση, η οποία στο μέλλον μπορεί να φέρει μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία. Ωστόσο, δυστυχώς, αυτή η σχέση, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου , προσελκύει προς το παρόν μεγάλα προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί από το παρελθόν.

«Αυτά τα προβλήματα προέρχονται από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης , αλλά υπάρχουν και εκείνα όπως το ζήτημα της Κύπρου , που κληρονομήθηκε από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και επιβαρύνει όχι μόνο τη σχέση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, αλλά και την σχέση Άγκυρας και Ουάσιγκτον», λέει Ajzenhame.

«Οι άσχημες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, κατά κάποιο τρόπο μπορούν να μπλοκάρουν τη λειτουργία ολόκληρης της συμμαχίας και κατά συνέπεια οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να ενδιαφέρονται πολύ για τον περιορισμό αυτής της κρίσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Είχαμε μια σοβαρή κρίση το 1987 και άλλη μία το 1996 , ενώ αυτά τα προβλήματα επιλύονταν πάντα με την πολύ «επιθετική ανησυχία» των ΗΠΑ. Ωστόσο, τώρα το ερώτημα είναι, με τον Τραμπ στην εξουσία και την πολιτική του απομονωτισμού , τι θα πράξουν οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα ;» , δηλώνει ο ίδιος .

«Συνεπώς, η πρόσφατη αύξηση των ελληνοτουρκικών εντάσεων είναι μια διμερής σχέση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία, τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Αθήνα. Μόνο οι δύο χώρες πρέπει να θέσουν τα θεμέλια για σχέσεις καλής γειτονίας», πιστεύει ο αμυντικός αναλυτής .

Το συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε στις 22 Μαρτίου, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση της Ελληνικής επικράτειας, η οποία, όπως σημειώνεται, παραβιάζει τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία, και εξέφρασε επίσης την ανησυχία για τις περιπτώσεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Το Συμβούλιο ζήτησε διπλωματική δράση και ζήτησε από την Τουρκία να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα μέλη της ΕΕ.

«Ωστόσο, είναι απίθανο ότι η ΕΕ μπορεί να έχει επιτυχή διαμεσολάβηση στην σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, λόγω των συσσωρευμένων και πολλών άλυτων ζητημάτων μεταξύ Άγκυρας-Βρυξελλών», δηλώνει ο Ajzenhamer.

«Επί του παρόντος, με εξαίρεση της τρέχουσα κρίση, τα σποραδικά περιστατικά τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, και οξύνθηκαν περαιτέρω από το ζήτημα της Κύπρου, ιδιαίτερα με τον τουρκικό ναυτικό αποκλεισμό εξερεύνησης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ , καθώς και από το ανεπίλυτο ζήτημα των μεταναστών.

Η Τουρκία γίνεται επιθετικότερη όταν πρόκειται να ζητήσει χρήματα από την ΕΕ, η οποία δεν τα έχει καταβάλει όπως υποσχέθηκε πριν από μερικά χρόνια για να αντιμετωπιστεί η κρίση των μεταναστών. Έτσι, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην επικοινωνία μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών. Φυσικά, υπάρχουν πολλές καταγγελίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες σε βάρος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, έτσι ώστε τώρα η ΕΕ να μην είναι ο πιο κατάλληλος διαπραγματευτής σε αυτό το θέμα «, λέει ο Ajzenhamer.

Οι δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι κρίσιμες και για τις δύο χώρες λόγω του οπλοστασίου των δύο χωρών που συγκεντρώνεται στη λεκάνη του Αιγαίου.

Σύμφωνα με έγκυρους δημοσιογράφους , στη λεκάνη του Αιγαίου υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις όπλων υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο.

Ένας άλλος ειδικός αναφέρει ότι ένας πόλεμος στο Αιγαίο θα έμοιαζε με ένα μίνι πυρηνικό πόλεμο, που θα προκαλούσε εκτεταμένες ζημιές, λόγω της υψηλής τεχνολογίας που θα χρησιμοποιούνταν σε περίπτωση πιθανού πολέμου .

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top