GuidePedia

0


Με δημόσια παρέμβαση διά ανακοίνωσης που εξέδωσε σε επίπεδο Επιτελείου, η τουρκική Αεροπορία (THK) ξεκαθάρισε τις συνθήκες υπό τις οποίες έχει καταπέσει το ελληνικό μαχητικό Mirage 2000-5, καθώς διάφοροι στη γειτονική χώρα άφηναν τεχνηέντως να εννοηθεί ότι η πτώση σχετίζεται με τις αερομαχίες στις οποίες είχε εμπλακεί με τουρκικά μαχητικά.

Με τον επαγγελματισμό που αρμόζει σε αυτές τις περιστάσεις, η τουρκική Αεροπορία διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε «επαφή» ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, αποσυνδέοντας την πτώση με οποιαδήποτε τουρκική αεροπορική δραστηριότητα.

Εντύπωση προκαλεί η αντίδραση της Τουρκίας στην πτώση του Ελληνικού Mirage 2000-5MkII ανοικτά της Σκύρου αφού οι τουρκικές Αρχές ξεκαθάρισαν ότι κανένα τουρκικό μαχητικό δεν πέταγε στην περιοχή όπου το ελληνικό αεροσκάφος κατέπεσε. Ουσιαστικά με την αντίδραση της η Τουρκία προσπαθεί να απομακρύνει τις όποιες υπόνοιες για εμπλοκή τουρκικών μαχητικών στην πτώση του ελληνικού μαχητικού.

Η τοποθέτηση αυτή δείχνει μια σοβαρή προσπάθεια της Τουρκίας να αποφύγει μια πιθανή κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο κρατών μετά από τα τελευταία περιστατικά που έχουν συμβεί τους τελευταίους τρείς μήνες με υπευθυνότητα της Άγκυρας.

Μπορεί η Τουρκία να αποπειράθηκε να εμβολίσει την ελληνική κανονιοφόρο τον Ιανουάριο μπορεί η τουρκική Ακτοφυλακή να εμβόλισε το πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής μπορεί σχεδόν καθημερινά να ακούγονται δηλώσεις προκλητικές από την Τουρκία, μπορεί να είχαμε το πρόσφατο περιστατικό με το ελικόπτερο στην Ρώ όμως όπως φαίνεται η Τουρκία δεν αποζητά την μια ξαφνική και εκτός ελέγχου στρατιωτική κλιμάκωση στο Αιγαίο.

Εκτιμάται ότι οι Τούρκοι δεν επιθυμούν να αφήσουν να αιωρείται η υποψία εμπλοκής τουρκικών μαχητικών στην πτώση του ελληνικού μαχητικού, φοβούμενοι την αντίδραση των στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μελλοντικές κοντινές “επαφές” με αεροσκάφη ή και πλοία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top