GuidePedia

0

Μπορεί οι ΗΠΑ να στέλνουν τα αεροπλανοφόρα τους στην Μεσόγειο και να απειλούν με πυραυλικά χτυπήματα την Συρία αλλά σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ δεν θα λάβει χώρα, προς το παρόν.
Οι ΗΠΑ το 2003 με την επιχείρηση ''Σοκ και Δέος'' είχαν πλήξει το Ιράκ αρχικά με πυραυλική επίθεση της οποίας ακολούθησε εισβολή 150,000 Αμερικάνων στρατιωτικών. Από κοντά και οι Βρετανοί με περίπου 50,000 άνδρες.

Σήμερα είναι παντελώς αδύνατον για ΗΠΑ και Βρετανία να εισβάλλουν με χερσαίες δυνάμεις στην Συρία και μάλιστα να επαναλάβουν μια κατοχή της χώρας όπως έκαναν στο Ιράκ το 2003.
Το Ιράκ το 2003 ήταν αποκομμένο και είχε μόνο εχθρούς. Η Συρία του σήμερα είναι μεν καθημαγμένη έχει ωστόσο την υποστήριξη της Ρωσίας και Ιράν , χώρες οι οποίες το 2003 ήταν αποκομμένες απο την διεθνή και γεωπολιτική πραγματικότητα , σήμερα δε αποτελούν συμμαχικό άξονα που έχει κερδίσει την Μ.Ανατολή.

Είναι αδύνατον για την Αμερική του εμπορικού ελλείμματος των 600 δις δολαρίων και του ενός τρισ !!! του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.
Ακόμα και η χιλιοειπωμένη παραμυθο-φιλολολογία περί ΄΄πετρελαίων΄της Μ.Ανατολής στα οποία δήθεν η Αμερική θέλει να βάλει χέρι δεν ισχύει εφόσον η Αμερική ήδη εξάγει αέριο και πετρέλαιο απο τα σχιστολιθικά κοιτάσματα της.

Ο λόγος για την όξυνση είναι ότι ο Τραμπ θέλει να δείξει στους εσωτερικούς του αντιπάλους ότι είναι στο τέλος της ημέρας ένας πανίσχυρος πρόεδρος .
Εάν κάποιος θέλει σώνει και καλά να βρει κάποιο γεωπολιτικό παρασκήνιο στην όξυνση και ένταση στην ΑΝ. Μεσόγειο και Συρία τότε αυτός θα είναι ο ενεργειακός στραγγαλισμός της Κίνας.
Το 2003 η Κίνα προμηθεύονταν φθηνό πετρέλαιο απο το Ιράκ του Σαντάμ ο οποίος εκμεταλλευόμενος την δυνατότητα να εξάγει πετρέλαιο σε φθηνότερες τιμές από τις τρέχουσες διεθνώς με τον όρο να διαθέτει τα έσοδα για τρόφιμα του λαού του είχε συνάψει συμβόλαια με την Κίνα.

Οι ΗΠΑ δεν ήθελαν την Κίνα ενεργειακά εξασφαλισμένη και εισέβαλαν στο κύριο προμηθευτή της, το Ιράκ.
Σήμερα ο κύριο προμηθευτής της Κίνας σε αέριο και πετρέλαιο είναι το Ιράν και όχι η Ρωσία. Το Ιράν έχει βοηθήσει το καθεστώς Άσαντ να επιβιώσει και μαζί με την Ρωσία έχει πολεμήσει με χερσαίες δυνάμεις . Το Ιράν σήμερα έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Συρία , πολύ μεγαλύτερη απο την Ρωσία και λέγεται ότι στην ουσία η Συρία κυβερνάται απο το Ιράν και ότι ο Άσαντ είναι απλά ο εκπρόσωπός του.

Το Ιράν θέλει να υλοποιήσει το λεγόμενο ΄΄Σιιτκό Τόξο΄΄ το οποίο θα ενώνει το νότιο Ιράκ όπου κατοικούν σιίτες με την Συρία και τον Λίβανο όπου η ιρανοκινητη Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να επιφέρει το χάος προκειμένου να αδυνατίσει την χώρα και να γίνει εύκολο θύμα του Ιράν.
Το Ισραήλ μπορεί να φοβότανε την επικράτηση του Ισλαμικού Κράτους και μπορεί να είναι ευχαριστημένο με την ήττα του αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει την κυριαρχία του Ιράν στην Συρία και την όλο και πιο πιθανή επίτευξη του Σιιτικού Τόξου.

Το Ιράν είναι ο θανάσιμος εχθρός του Ισραήλ και οι Ισραηλινοί αισθάνονται ότι εκτός από το Σιιτικό Τόξο( που θα αποτελέσει παράγοντα περικύκλωσης του Ισραήλ ) και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα οδηγήσει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων τα οποία προορίζονται εναντίον του Ισραήλ.
Ο Ομπαμα είχε επιλέξει να ΄΄κάνει τα στραβά ματια΄΄ στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και μετά απο διαπραγματεύσεις επέβαλε ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πρόγραμμα επιτήρησης του πυρηνικου΄ιρανικούπρογράμματος ελπίζοντας ότι με την άρση του δεκαετούς διεθνούς εμπάργκο το Ιράν θα προσχωρούσε στην Δύση. Αμ δε...

Το Ισραήλ έβλεπε τον Τραμπ ως τον γεωπολιτικό Μεσσία ο οποίος θα έθετε και πάλι το Ιράν στον΄΄'αξονα του κακού΄΄ .

Ωστόσο οι ΗΠΑ μετά την δεκαετή κατοχή του Ιράκ και Αφγανιστάν δεν μπορούν να αναλάβουν άλλη συμβατικού τύπου εκστρατεία. Τόσο το προσωπικό, τα μέσα και οι προϋπολογισμοί για την άμυνα όσο και η πολιτική έγκριση για πολέμους ευρείας κλίμακας με Αμερικάνους στρατιώτες έχουν δεχθεί ανεπανόρθωτα πλήγματα.

Όσους πυραύλους και ρίξουν οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ΠΟΤΕ να ελέγξουν την Συρία εάν δεν διαθέσουν εκατοντάδες χιλιάδες χερσαίων δυνάμεων για εισβολή και κατοχή.
Το χειρότερο ενδεχόμενο είναι οι πύραυλοι να πλήξουν επιλεγμένους στόχους , στρατόπεδα και υποδομές , κάτι για το οποίο ο Άσαντ δεν ανησυχεί.

Οι παλικαρισμοί Τραμπ δείχνουν ένα ηγέτη και μια χώρα που προσπαθεί να περισώσει το image και όχι την ουσία. Οι μόνοι ευχαριστημένοι θα είναι οι Ισραηλινοί αλλά όχι τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο για την απαρχή ,΄΄εστω και αναιμική, της προσπάθειας να πληγούν τα ιρανικά συμφέροντα στην Συρία. Αλλά και πάλι, το Ισραήλ θέλει και θα είναι ήσυχο μόνο σε περίπτωση πυραυλικού ή αεροπορικού πλήγματος εναντίον των υποδομών του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος εντός της ιρανικής επικράτειας , κάτι το οποίο στην παρούσα φάση δεν είναι πιθανό.
Όπως είπαμε και παραπάνω το Ιράν τροφοδοτεί την Κίνα και ο Τραμπ πολύ θα ήθελε να πλήξει με ουσιαστικό τρόπο την εξαγωγική και παραγωγική υποδομή του Ιράν αλλά είναι πλέον αργά διότι το Ιράν τελεί υπο την προστασία της Ρωσίας και ανήκει στον άξονα Ρωσίας-Τουρκίας-Κατάρ. Και να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν απο ούτε δύο έτη το Ιράν ήταν ο θανάσιμος εχθρός του Κατάρ με το οποίο μοιράζεται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου στον Περσικό.

Ο άξονας αυτός δεν έχει ναυτική υπεροχή έναντι των ΗΠΑ αλλά δεν την χρειάζεται εφόσον δραστηριοποιείται στην δυτική Ευρασία την οποία μπορεί να καλύπτει με απόλυτη επιτυχία με χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις Αντιθέτως οι ΗΠΑ είναι ισχυρές επάνω στα αεροπλανοφόρα τους αλλά δεν έχουν την δύναμη να αποβιβαστούν απο αυτά.

Εξάλλου ΗΠΑ έχουν άλλα σχέδια για την Αν. Μεσόγειο τα οποία δεν έχουν σχέση με την τωρινή ένταση. Οι ΗΠΑ θέλουν την Ελλάδα και Κύπρο να εξορύσσουν τα κοιτάσματα τους προκειμένου να αποτελέσουν την ενεργειακή εναλλακτική της Ευρώπης η οποία θά την απεξαρτήσουν απο την Ρωσία .

Η Ρωσία απο την άλλη δεν θέλει την Ελλάδα και Κύπρο να εξορύσσουν και είναι διατεθειμένη ακόμα και να ωθήσει την Τουρκία σε θερμό επεισόδιο με τα Ελληνικά κράτη.

Αφήστε τις ΗΠΑ να στέλνουν αεροπλανοφόρα και να εκτοξεύσουν πυραύλους, η Ρωσία και το Ιράν παίζουν ΄΄εντός έδρας΄΄.

Υ.Γ. Απεχθάνομαι το ποδόσφαιρο αλλά πρέπει να αναφερθώ σε αυτό.Το Κατάρ είναι η χώρα που έχει εξαγοράσει όλους τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.Φέτος στο champions league βλέπουμε ότι οι ομάδες που συνήθως κυριαρχούν στα προκριματικά δίνουν την θέση του σε υποδεέστερες και οι υφίσταντανται ήττες οι οποίες είναι εντελώς απρόβλεπτες και κατά συνέπεια δίνουν μεγάλα κέρδη σε όσους έχουν τολμήσει να στοιχηματίζουν σε αυτές τις ανατροπές.Το Κατάρ, είναι φανερό, ότι μανιπουλάρει την στοιχηματικη αγορά με απρόβλεπτες ανατροπές με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την Τουρκία .Το Κατάρ χρηματοδοτεί την Τουρκία εδώ και χρόνια. Η Τουρκική λίρα τελευταία χάνει την αξία της, κάτι το οποίο βοηθά στις εξαγωγές των τουρκικών προϊόντων , ωστόσο η απομείωση της αξίας της Λίρας διώχνει τα ξένα κεφάλαια απο την Τουρκία η οποία βρίσκεται σε δαπανηρό πόλεμο στην Βόρεια Συρία. Το Κατάρ με το μανιπουλάρισμα του ποδοσφαίρου το οποίο ελέγχει στην Ευρώπη, μαζεύει χρήμα γα την Τουρκία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top