GuidePedia

0

Οι Αμερικανοί μετασταθμεύουν στη Λάρισα UAV’s και προσωπικό, ετοιμάζονται να κάνουν χρήση κι άλλων ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την ίδια ώρα ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal, κάνει λόγο για υποβάθμιση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ οι ΗΠΑ έχουν να χρησιμοποιήσουν ουσιαστικά το Ιντσιρλίκ για αποστολές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, από το 2015. Αιτία όπως γράφει η επιδείνωση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Άγκυρας.

Η Τουρκία θεωρεί ότι το Ιντσιρλίκ είναι ένα πολύ καλό χαρτί στα χέρια της έναντι των ΗΠΑ και η WSJ, υπενθυμίζει τη δήλωση που είχε κάνει ο αναλυτής του AKP Can Acun ,σύμφωνα με την οποία το κλείσιμο της βάσης για τους Αμερικανούς θα ήταν πολύ ισχυρό πλήγμα.

Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ απέσυραν αεροσκάφη τύπου Α-10 από τη βάση του Ιντσιρλίκ, αφήνοντας εκεί μόνο αεροσκάφη ανεφοδιασμού. Ο αριθμός των στρατιωτικών που παραμένουν στη βάση έχει επίσης μειωθεί. Το Πεντάγωνο αιτιολογεί την απόφασή του με το ενδιαφέρο που έχει για το Αφγανιστάν.

Παρόλα αυτά Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν “την αφοσίωσή τους στη σύμμαχο Τουρκία” και επιμένουν πως δεν υπάρχουν σχέδια για απόσυρση από το Ιντσιρλίκ.

Οι συζητήσεις που γίνονται έχουν να κάνουν με το κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και η Ελλάδα δεν πρέπει να δίνει μεγαλύτερη σημασία απ΄ ότι πρέπει σε τέτοιες πληροφορίες. Πρέπει βεβαίως να εκμεταλλευθεί όσο περισσότερο μπορεί τη συγκυρία.

Το τελευταίο πλήγμα που δέχτηκαν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχει να κάνει με την στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, την οποία οι ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν. Ωστόσο δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να την εμποδίσουν ή έστω να βοηθήσουν τους Κούρδους να αντισταθούν με καλύτερες προοπτικές. Μόλις την Παρασκευή ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε πως ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν για τη συνέχιση των επιχειρήσεων στην πόλη Μανμπίζ. Όλα αυτά δείχνουν ότι τελικά το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας δεν είναι και τόσο βαρύ όσο παρουσιάζεται.

Γι΄ αυτό καλό είναι να μην ενθουσιαζόμαστε και να μην πιστέψουμε ότι όλα θα μας τα λύσουν κάποιοι άλλοι και στην προκειμένη περίπτωση οι Αμερικανοί.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top