Γράφει ο Κώστας Ράπτης
Καθώς ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τις εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές μαζί, του φθινοπώρου 2019 στην Τουρκία (τις πρώτες με βάση το κομμένο στα μέτρα του Ταγίπ Ερντογάν νέο σύνταγμα που εγκρίθηκε οριακά στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2017), κάθε δημοσκόπηση έχει τη σημασία της. Ιδίως αν δίνει στον Τούρκο πρόεδρο λόγους να ανησυχεί, όπως αυτή που μόλις διενεργήθηκε από την εταιρεία ερευνών Kuantum Araştırma σε δείγμα 1.500 Τούρκων πολιτών από 26 διαφορετικές επαρχίες.
Η έρευνα επιβεβαιώνει την φθορά του Ερντογάν, ακόμη και σε αυτή τη συγκυρία της «εθνικής συσπείρωσης” λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφρίν, καθώς λ.χ. στο ερώτημα πόσο εμπιστεύονται τον αρχηγό του κράτους οι ερωτηθέντες απάντησαν «πολύ” και «αρκετά” κατά 33,5% και 15,4% αντιστοίχως, έναντι ποσοστού 10,6% και 28,6% για τις απαντήσεις «όχι και τόσο” και «καθόλου”. Ο συσχετισμός που προκύπτει αφήνει συνεπώς «σκιές”, μολονότι συνολικά είναι θετικός, ήτοι (αν βγει εκτός υπολογισμού το 12,1% όσων δεν έδωσαν απάντηση) 55,4% υπέρ του προέδρου έναντι 44,6% εις βάρος του.
Οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν, κατά παράδοση, να αποτελούν τον θεσμό που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης, ξεπερνώντας κατά πολύ τις επιδόσεις του Ερντογάν. Ειδικότερα, τις ένοπλες δυνάμεις εμπιστεύονται οι Τούρκοι «πολύ” ή «αρκετά” σε ποσοστό 39,1% και 30,1%, ενώ «λίγο” ή «καθόλου” απαντά το 7,5% και το 8,8%. Συνολικό ισοζύγιο (αν αφαιρεθεί το 14,5% όσων δεν απάντησαν): 80,9% θετικές κρίσεις έναντι 19,1% αρνητικών
Το κυβερνών κόμμα εμπιστεύεται «πολύ” το 21,9% των ερωτηθέντων, «αρκετά” το 21,9%, «όχι και τόσο” το 12,6% και «καθόλου” το 29,7% . Συνολικό ισοζύγιο (αν αφαιρεθεί το 14,2% όσων δεν απάντησαν): 50,7% θετικές κρίσεις έναντι 49,3% αρνητικών – επίδοση κατώτερη αυτής του ίδιου του Ερντογάν.
Μεγαλύτερο πρόβλημα εμπιστοσύνης, πάντως, έχει η αντιπολίτευση. Την εμπιστεύεται «πολύ” το 3,9% των ερωτηθέντων, «αρκετά” το 14%, «όχι και τόσο” το 24,5% και «καθόλου” το 37,7% . Συνολικό ισοζύγιο (αν αφαιρεθεί το 19,9% όσων δεν απάντησαν): θετικές κρίσεις 22,4% έναντι αρνητικών 77,6%. Με άλλα λόγια, η φθορά των κυβερνώντων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πολιτική ανατροπή.
Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης δείχνει, ασχέτως κομματικών τοποθετήσεων, να στρέφεται σε αντιδυτική και εθνικιστική κατεύθυνση. Είναι ενδεικτικό ότι το 48,3% των ερωτηθέντων εκφράζει έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ε.Ε. ενώ χαμηλά, όπως και σε προηγούμενες έρευνες, παραμένουν τα σχετικά ποσοστά για τις ΗΠΑ.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου