GuidePedia

0

Η ισχυρή ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, για λόγους που κυρίως έχουν να κάνουν με την κρίση στη Συρία και την αναβάθμιση της περιοχής ως μείζονος εστίας αποσταθεροποίησης, είναι σαφές ότι λειτουργεί αποτρεπτικά για την επανάληψη πειρατικών κινήσεων της Τουρκίας εις βάρος ερευνητικών σκαφών που θα διεξάγουν έρευνες για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil.

Ενώ ήταν γνωστός ο λόγος της ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή λόγω της έναρξης της πιο μεγάλης στην ιστορία των σχέσεων τους, άσκηση αμερικανικών και ισραηλινών δυνάμεων, με τον γνωστό ενθουσιώδη τρόπο σε Ελλάδα και λιγότερο στην Κύπρο, ξέσπασε ένα κύμα δημοσιευμάτων, που λίγο πολύ προέβλεπαν ότι ο 6ος αμερικανικός στόλος συνοδεύει το γεωτρύπανο της Exxon Mobil στην περιοχή και είναι έτοιμος να εμπλακεί ακόμη και σε θερμό επεισόδιο με το τουρκικό ναυτικό προκειμένου να προασπίσει την κυπριακή ΑΟΖ.

Φυσικά ούτε αμερικανικό γεωτρύπανο υπάρχει (οι γεωτρήσεις έχουν προγραμματισθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2018) ούτε ο Αμερικανικός Στόλος συνόδευε το ανύπαρκτο γεωτρύπανο. Σε ότι αφορά τα δυο ερευνητικά σκάφη, το ένα ακόμη και σήμερα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Λαύριο και το άλλο πραγματοποιεί έρευνες ανοικτά της Χάιφα.

Όμως το κλίμα αυτό, στο οποίο δόθηκε «εγκυρότητα» από την δημοσίευση σχετικού ρεπορτάζ από το γνωστό ρωσικό πρακτορείο “Sputnik” (που χρησιμοποιείται για προπαγάνδα και πολλές ψυχολογικές επιχειρήσεις) προκάλεσε αντίθετα αποτελέσματα, καθώς έσπρωξε την Τουρκία να ζητήσει επίσημη δήλωση που θα διέψευδε αυτά τα δημοσιεύματα.

Με γραπτή δήλωση του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Ανατολού ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου Johnny Michael δηλώνει: «Δεν είναι αληθείς οι ισχυρισμοί ότι οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσουν την Exxon Mobil. Το Iwo Jima και η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών, αναπτύσσονται στην περιοχή ευθύνης του 6ου Αμερικανικού Στόλου βάσει προγραμματισμού».

Η άσκηση Juniper Cobra 2018 γίνεται βάσει της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ EUCOM και Ισραηλινού Στρατού ,όμως η παρουσία του Iwo Jima στην περιοχή αναμένεται να διαρκέσει επτά μήνες αλλά το πως και που θα κινηθεί η δύναμη θα αποφασισθεί από τους τοπικούς διοικητές.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου δεν προκαταλαμβάνει βεβαίως τον τρόπο αντίδρασης των ΗΠΑ σε περίπτωση νέων τουρκικών προκλήσεων εις βάρος της Exxon Mobil. Αλλά η έκταση που πήρε η υπόθεση αυτή και ο ανεύθυνος τρόπος που έγινε η διαχείριση της και από τα ΜΜΕ, προκάλεσε μια αχρείαστη, επίσημη τοποθέτηση των ΗΠΑ. Και σε αυτές τις πολύ ευαίσθητες στιγμές όλα έχουν τη σημασία τους.
Ν.Μ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top