GuidePedia

0

Παλαιότερα είχαμε το “ενιαίο αμυντικό δόγμα” και το “ισοδύναμο τετελεσμένο”, εναντίον της Τουρκίας. Αν εννοούσαν ή όχι όσα έλεγαν τότε οι πολιτικοί μας είναι ένα ερώτημα. Μετά περάσαμε στην “πολιτική του κατευνασμού” και στη στρατηγική ψυχραιμία” και καταλήξαμε σιωπηλά στο “δόγμα του μην κλιμακώνεται”! Αυτό είναι το “αμυντικό δόγμα” της χώρας έναντι της τουρκικής απειλής, εδώ και χρόνια!

Κυβερνήτες πολεμικών πλοίων πριν ξεκινήσουν για τις περιπολίες τους ενημερώνονται εδώ και χρόνια,πως πρέπει πάση θυσία να αποφύγουν την κλιμάκωση! Χειριστές μαχητικών αεροσκαφών δέχονται την προειδοποίηση να μην είναι εκείνοι που “θα ξεκινήσουν τον πόλεμο”. Και στο Στρατό Ξηράς νομίζουμε ότι ζήσαμε πολύ πρόσφατα τα αποτελέσματα του “μη κλιμακώνεται”!
Η συνέχιση αυτού του αναποτελεσματικού “αμυντικού δόγματος”, έχει τα τελευταία χρόνια το άλλοθι της οικονομικής κρίσης και των περικοπών που προκάλεσαν πολλά και μεγάλα προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις…

Τι σημαίνει “δεν κλιμακώνουμε”; Τι είναι κλιμάκωση; Και πάνω απ΄ όλα ποιο ήταν και είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής; Το ζούμε: αποθράσυνση της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Η Άγκυρα όπως έχει πει ο Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης “χτίζει πεποίθηση υπεροχής και νίκης” στο Αιγαίο. Το επιχειρεί όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες ακόμη και στον απόρθητο Έβρο. Προσπαθεί να επιβάλλει την ναυτική παρουσία σ΄ όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα το είχε καταφέρει αν απέναντί της δεν έβρισκε όλες τις μεγάλες δυνάμεις που έχουν τα δικά τους συμφέροντα…

Η πολιτική του “μη κλιμακώνεται” ήταν πάρα πολύ βολική για όσους οδήγησαν με πράξεις και παραλείψεις τους την Εθνική Άμυνα της χώρας στην απαξίωση. Όσο οι Τούρκοι ήταν “ήσυχοι” η “στρατηγική ψυχραιμία”, ο “κατευνασμός” και η “μη κλιμάκωση” ήταν οι πολιτικές που υιοθετούσαν χωρίς δεύτερη σκέψη όλα τα κόμματα εξουσίας. Τώρα τι θα πουν; Θα κατηγορούν το ένα το άλλο για “ανεύθυνη στάση στα Εθνικά θέματα”, όπως υποκριτικά έκαναν χθες στη Βουλή;
Τα ψέμματα τελείωσαν… Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλες οι πτέρυγες της Βουλής το ΄χουν καταλάβει. Η επιλογή αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας είναι πλέον μία: αντίδραση σε κάθε πρόκληση, με ότι μέσα διαθέτουμε. Όχι δεν μιλάμε για “πολέμους και συγκρούσεις”.

Αναφερόμαστε σε προβολή αποφασιστικότητας και ισχύος όπου και όσο πρέπει. Η Ελλάδα έχει προβλήματα αλλά δεν είναι διαλυμένη όπως κάποιοι θέλουν να τη παρουσιάσουν…
Το μεγαλύτερο όπλο που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και παραμένει το ηθικό των ανθρώπων των ΕΔ. Αυτό καλό θα ΄ναι να το προστατεύσουν και να το ενισχύσουν οι πολιτικοί με κάθε τρόπο. Ειδικά στον Στρατό Ξηράς ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, είναι υποχρεωμένος να ασχοληθεί και να πάρει αποφάσεις. Αν δεν του το ΄χουν μεταφέρει, το κλίμα μετά από το φιάσκο του Έβρου, είναι εκρηκτικό και οφείλει να το αποφορτίσει. Οι δύσκολες αποφάσεις είναι για τις δύσκολες στιγμές και δεν μπορούν να αναβάλλονται διαρκώς με δικαιολογίες και ψευδαισθήσεις.

Η Τουρκία προφανώς θα κλιμακώσει την επιθετικότητά της. Πρέπει ήδη να σκεφτούμε και να προβλέψουμε αν είναι δυνατόν το επόμενο επεισόδιο. Αλλά κυρίως θα πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στους κυβερνήτες μας, τους πιλότους μας και στους αξιωματικούς μας ότι η κύρια αποστολή τους είναι “να μην κλιμακώσουν”. Ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Ας τους αφήσουμε να την κάνουν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top