GuidePedia

0

Του Νίκου Μελέτη
Καθώς καταρρέει ο μύθος της «καλόπιστης» και «χρήσιμης» επίσκεψης Erdogan στην Ελλάδα, δηλώσεις ανώτερων τούρκων αξιωματούχων δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για το τι έχει μπει στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων και κυρίως εάν έστω και χωρίς την θέληση της η Αθήνα έχει αποδεχθεί να τεθούν θέματα Αιγαίου και Θράκης σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu στην διάρκεια μιας από τις συνήθεις τον τελευταίο καιρό αντιπαραθέσεις με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι για το θέμα των «γκρίζων ζωνών» υπάρχει διάλογος με την Ελλάδα και εάν αποτύχει η διπλωματία τότε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα αποφασίσει τι θα πράξει και ήδη έχει συσταθεί αρμόδια επιτροπή στο Τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ένας βουλευτής του CHP επανέλαβε την γνωστή κριτική ότι δήθεν 18 νησίδες εγκαταλείφθηκαν από την Τουρκία στην Ελλάδα στην διάρκεια της διακυβέρνησης Erdogan. Ο Μ. Cavusoglu απαντώντας τόνισε ότι μετά την κρίση των Ιμίων δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο νομικό στάτους των νησιών, αλλά έσπευσε να επαναβεβαιώσει την τουρκική θέση για «γκρίζες ζώνες» και για «περίπου 152 νησιά που εμφανίζονται να ανήκουν στην Ελλάδα χωρίς να της έχουν παραχωρηθεί ρητά βάσει των Συνθηκών».

Ο κ. Cavusoglu έκανε όμως ένα βήμα ακόμη καθώς αναφέρθηκε στις τρεις εναλλακτικές πoυ υπάρχουν για την επίλυση του θέματος:

«Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα. Τρεις εναλλακτικές υπάρχουν: Ή να τα επιλύσουμε μέσω διπλωματίας. Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο. Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά» δήλωσε ο Cavusoglu.

Εντύπωση προκαλεί όμως η δήλωση του ότι «συνεχίζεται η διπλωματία με την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε, η βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως αυτό είναι εθνική πολιτική…. Δημιουργήσαμε μία ομάδα που αποτελείται και από στρατιωτικούς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συζητάμε το πρόβλημα και ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε…»

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα κατηγορηματικά απορρίπτει την θεωρία των γκρίζων ζωνών και δεν αποδέχεται την συζήτηση αυτού του ζητήματος που ευθέως αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία. Και για τον λόγο αυτό δημιουργεί ερωτηματικά ο ισχυρισμός και μάλιστα από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι αναζητείται λύση μέσω της Διπλωματίας με την Ελλάδα».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και καταγόμενος από την Ροδόπη Hacan Cavusoglu σε συνέντευξη του που ανέλαβε να εξειδικεύσει τα όσα είπε ο Tayyip Erdogan στην Ελλάδα για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης, πρόβαλλε μια νέα εξαιρετικά επικίνδυνη θεωρία. Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία υπέγραψε την Λωζάννη ως «Εγγυήτρια χώρα» και συνεπώς «δεν μπορεί να παραβλέψει τις προσδοκίες και τα δικαιώματα των ομογενών της».

Ο κ. Cavusoglu έκανε και πάλι επίκληση των δηλώσεων Erdogan που συνδέουν το θέμα της Λωζάννης με την «γνωστή ευαισθησία του προέδρου μας αναφορικά με την γεωγραφία της καρδιάς μας από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο και από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αφρική. Όταν βλέπει ότι δεν γίνεται βήμα στο ζήτημα των δικαιωμάτων, αυξάνεται η ανησυχία του και λέει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για λύση….»

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έθεσε μια σειρά ζητήματα, την διαχείριση των Βακουφίων, το εκπαιδευτικό με έμφαση σε δίγλωσσα νηπιαγωγεία, ,την «εθνική ταυτότητα» σε σχέση με τους Συλλόγους που δεν τους αναγνωρίζεται στον τίτλο τους η χρήση του όρου τουρκικός

Ο κ. Cavusoglu έσπευσε να χαρακτηρίσει θετικές τις δηλώσεις των κ. Τσίπρα και Γαβρόγλου για την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των μουφτήδων εκτιμώντας ότι «οι Έλληνες αξιωματούχοι πήραν το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για την επικαιροποίηση της Λωζάννης. Συνεπώς η δήλωση του κ. Τσίπρα σχετικά με τις Μουφτείες αποτελεί ένα θετικό βήμα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί μια χάρη για την Μουσουλμανική Τουρκική Μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη διότι οι θρησκευτικές και πολιτιστικές ελευθερίες είναι δικαιώματα ειδικά αναγνωρισμένα για τις μειονότητες τόσο στις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις όσο και στη Λωζάννη…»

Με τρόπο προκλητικό μάλιστα ο κ. Hacan Cavusoglu έσπευσε να δηλώσει ότι η Ελλάδα θα είναι υπό …στενή παρακολούθηση για το εάν υλοποιεί αυτά που εξήγγειλε σε σχέση με τους μουφτήδες ώστε να διαπιστωθεί «το πως θα υλοποιηθούν αυτές οι δηλώσεις και ποια θα είναι η μέθοδος και αν τα βήματα θα γίνουν με τρόπο που να αντικατοπτρίζουν τη βούληση της μειονότητας..».

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top