GuidePedia

0

Η πόλη του Κιρκούκ αποτελεί σοβαρό ζήτημα για την Τουρκία, όχι διότι κόπτεται για τους Τουρκομάνους κατοίκους της περιοχής, όπως διατείνεται, αλλά λόγω του πλούσιου σε πετρέλαιο υπεδάφους.

«Δεν αποτελείται μέρος της ιστορίας του Κιρκούκ», είπε άλλωστε στους Κούρδους ο Τούρκος σουλτάνος Ερντογάν. «Δεν θα υπάρξει ανεξάρτητο κράτος στο βόρειο Ιράκ. Αντίθετα θα αποτελεί ανοικτή πληγή», ανέφερε.

Ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, παρόλα αυτά, επισκέφτηκε την πόλη και είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των μονάδων των Πεσμεργκά που σταθμεύουν στο Κιρκούκ εκεί.

Ο Μπαρζανί επισκέφτηκε το αρχηγείο των Πεσμεργκά στην πόλη και είδε τον κυβερνήτη της Ναϊμιντίν Καρίμ, ο οποίος παραμένει στη θέση του, με κουρδική υποστήριξη, παρότι η Βαγδάτη, επισήμως, τον έχει κηρύξει έκπτωτο του αξιώματός του.

Τουρκικές πηγές προσκείμενες στο καθεστώς Ερντογάν αναφέρουν πως η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε κεκλεισμένων των θυρών και ζητήθηκε το ενδεχόμενο πολέμου.

Η επίσκεψη Μπαρζανί στο Κιρκούκ θεωρείται από την Τουρκία και τους συμμάχους της ως πρόκληση, όπως και η ανάπτυξη δυνάμεων των Πεσμεργκά στα σύνορα, απέναντι από τις ασκούμενες τουρκικές και ιρακινές δυνάμεις.

Ο Τουρκομάνος βουλευτής του Κιρκούκ Χασάν Τουράν αποκάλεσε την επίσκεψη Μπαρζανί «πρόκληση προς όλες τις πλευρές», εννοώντας Τουρκία και Ιράκ και πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες όλα μπορεί να συμβούν.

Το Κιρκούκ πάντως επισκέφτηκε, πριν τον Μπαρζανί, αντιπροσωπεία της κουρδικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Παιδείας, τον οποίο συνόδευε ο Καρίμ, ο οποίος δήλωσε πως το Κιρκούκ συνδέεται πλέον άρρηκτα με το Κουρδιστάν.

Μερικές ώρες αργότερα έφτασε στην πόλη και ο Μπαρζανί και είχε συναντήσεις σχετικά με τις ασκήσεις που Τουρκία, Ιράκ και Ιράν εκτελούν στα κουρδικά σύνορα. Η Άγκυρα επιμένει πως στόχος του Κούρδου ηγέτη ήταν η προετοιμασία για ενδεχόμενη πολεμική εμπλοκή.

Το χειρότερο όμως για τους Τούρκους και τους συμμάχους τους είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που οι ίδιοι διακινούν, τις κινήσεις Μπαρζανί υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και φυσικά το Ισραήλ

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top