GuidePedia

0

Η ρωσική εμπλοκή στην συριακή σύγκρουση ήταν πολύ σημαντική συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς νικηφόρων επιχειρήσεων στο πεδίο της μάχης όσο και στην διπλωματική αρένα. Την ίδια στιγμή «η εμπλοκή των ΗΠΑ έχει προκαλέσει περισσότερη ζημιά απ’ ότι καλό στην όλη κατάσταση» σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Τομ Άντερσον.

«Η εμπλοκή της ρωσικής αεροπορίας που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ήταν κρίσιμη για την αλλαγή της κατάστασης και έχουμε δει μια σταθερή πρόοδο σε όλα τα μέτωπα όχι μόνο λόγω της αεροπορικής δύναμης αλλά και λόγω του διπλωματικού ρόλου· για παράδειγμα οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στην Άστανα έγιναν χωρίς την συμμετοχή των Δυτικών δυνάμεων. Αυτές οι διπλωματικές κινήσεις σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές», είπε τόνισε ο Άντερσον και συγγραφέας του βιβλίου «Ο βρώμικος πόλεμος της Συρίας».

Μάλιστα απόρρητες εκθέσεις του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας για την δράση των Ενόπλων Δυνάμεων στην Συρία έρχονται στην δημοσιότητα δείχνοντας την αποτελεσματικότητα της τεράστιας ρωσικής πολεμικής μηχανής που «έσωσε την Συρία».



Σχολιάζοντας την συνεισφορά της Ρωσίας στις νικηφόρες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος ο ειδικός υπογράμμισε ότι η Ρωσία έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στον συριακό Στρατό συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης του Χαλεπίου και της Deir ez-Zor τονίζοντας τις ρωσικές προσπάθειες περί εξουδετέρωσης ναρκών και ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

«Είναι ένας συνδυαστικός ρόλος [σ.σ. μεταξύ Συρίας] με την Ρωσία να αναλαμβάνει δευτερεύοντα ρόλο γιατί το μεγαλύτερο κόστος ήταν ανάμεσα στους Σύρους στρατιώτες» είπε ο Άντερσον συγχαίροντας την Ρωσία για τις πολλές της διπλωματικές «νίκες» όσο αφορά το θέμα της Συρίας στο διεθνές στερέωμα.


Οι Ρώσοι διπλωμάτες μιλούν με όλες τις πλευρές• η Ρωσία και η Τουρκία είχαν μια δύσκολη σχέση μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Άγκυρα τον Νοέμβριο του 2015 αλλά η ανανέωση της σχέσης τους για χάρη της στρατηγικής στην περιοχή ήταν εξαιρετικά σημαντική.

Η έναρξη των διπλωματικών συνομιλιών στην Άστανα με το Ιράν και την Τουρκία ήταν καίριας σημασίας.

«Η Ρωσία είχε έναν σημαντικό ρόλο στην ενορχήστρωση των μη εμπόλεμων ζωνών στην Συρία» προσθέτει ο Άντερσον.

Σε ερώτηση περί συγκρίσεως ρωσικών και αμερικανικών επιτευγμάτων στην Συρία ο Αυστραλός ειδικός τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ παίζουν ένα διπλό παιχνίδι. Είναι τρία χρόνια απ’ όταν ο συνασπισμός των ΗΠΑ έχει εμπλακεί στην καταπολέμηση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS - Daesh) στην Συρία χωρίς όμως να έχουν παίξει κάποιον σημαντικό ρόλο στην ήττα του».

Εξήγησε ότι ο στόχος αυτού του «διπλού παιχνιδιού» ήταν να διατηρηθεί η αμερικανική παρουσία στην περιοχή και να υπάρξει κάποια στρατηγική επιρροή στο αποτέλεσμα στης σύγκρουσης.

«Αλλά ο ρόλος των ΗΠΑ δεν είναι πραγματικά συγκρίσιμος με αυτόν της Ρωσίας, η οποία είχε προσκληθεί από την συριακή κυβέρνηση και ήταν αποτελεσματικός», προσέθεσε.

Οι ιθύνοντες της Ουάσιγκτον «ζηλεύουν» την στρατιωτική και διπλωματική επιτυχία της Μόσχας στην Συρία ειδικά εάν λάβει κανείς υπ’ όψη ότι η ρωσική εμπλοκή εκτροχίασε το αμερικανικό σχέδιο για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τον Άντερσον το «αμερικανικό σχέδιο ήταν να ελέγξει την περιοχή και να μπορεί να υπαγορεύσει τους όρους στους αντιπάλους της συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας», καταλήγει ο Άντερσον.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top