GuidePedia

0

Βλέπει ρωσικό «φάντασμα» ο Ραχόι

Μετά από τους Καταλανούς οι Βάσκοι. Το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία φαίνεται ότι κινητοποιεί και τους Βάσκους και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι. Το πλήθος χειροκροτεί, χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες είναι σε κατάσταση ετοιμότητας. Η Ισπανία είναι πλέον διχασμένη.

Χιλιάδες Ισπανοί αστυνομικοί και βετεράνοι στρατιωτικοί σε οδοφράγματα. Η Ισπανική στρατιωτική Αστυνομία αναχωρεί από την Guadalajara ως «αποικιοκρατική δύναμη» προς την Καταλονία.

Η βασκική ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ απηύθυνε μήνυμα προς τους Βάσκους να εξάγουν «διδάγματα» από την Καταλωνία και να «δρομολογήσουν» μία «διαδικασία» παρόμοια με το καταλανικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και εκπορευόμενη από την ίδια την «κοινωνία των πολιτών», με στόχο να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην επιλογή», αλλά με «κοινωνικά και ειρηνικά μέσα».

Σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας GARA, η ΕΤΑ διαβεβαιώνει πως «δεν φιλοδοξεί να ελέγχει το παραμικρό» σε μία τέτοια διαδικασία, καθώς όπως τονίζει «έχουμε πλήρη συναίσθηση πως στον επερχόμενο πολιτικό κύκλο» η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση «δεν θα είναι ο κύριος πρωταγωνιστής».

Η οργάνωση επισημαίνει στο κείμενο, που δημοσιεύεται επ’ ευκαιρία της ‘γουδάρι εγούνα’ (Ημέρας του Στρατιώτη) πως το ισπανικό κράτος «έχει ένα δομικό πρόβλημα», καθώς στο «οικονομικό κραχ ήλθε να προστεθεί η πολιτική, θεσμική, κοινωνική κι εδαφική κρίση», θεωρώντας συνάμα πως «οι ρωγμές του καθεστώτος του 1978 (ΣτΣ που συνέταξε το σημερινό Σύνταγμα) γίνονται εμφανείς».

«Τη σήμερον ημέρα η διαδικασία για το καταλανικό δημοψήφισμα είναι η κύρια πραγματικότητα που μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του καθεστώτος αυτού», τονίζει στο ανακοινωθέν της η ΕΤΑ.

Για τη βασκική οργάνωση, η καταλανική διαδικασία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως εάν «οι Καταλανοί πήραν έναν αυτονομιστικό δρόμο για να φθάσουν στη δημοκρατία», υπό προϋποθέσεις που προσφέρουν «ένα δίδαγμα για την Εουσκάλ Έρια (βασκικό κράτος».

Στο ίδιο κείμενο η ΕΤΑ μέμφεται το εθνικιστικό βασκικό κόμμα PNV ότι προσφέρει βακτηρίες στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Ραχόι και θεωρεί «θλιβερό» που ο βάσκος πρόεδρος (λεντακάρι)Ίνιγο Ουρκούλιου τάσσεται «κατά του δημοψηφίσματος».

Η ισπανική εφημερίδα El Pa is που αποτελεί την μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, δημοσίευσε ένα άρθρο για το πώς η Ρωσία υποκινεί τους Καταλανούς σε ανεξαρτησία με παράλληλη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Δημοσιογράφοι ανακάλυψαν με φρίκη στα ισπανικά κοινωνικά δίκτυα ότι στην Καταλονία έχει θεσπιστεί σύστημα διανομής « ψευδών ειδήσεων» από την Ρωσία, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να αποδυναμώσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ρωσικές διασυνδέσεις φτάνουν μέχρι σε μυστική εκστρατεία υπέρ του «Brexit», στο κόμμα της Marine Le Pen, έως στην υποστήριξη της δεξιάς στη Γερμανία («Εναλλακτική για τη Γερμανία AFD) στις πρόσφατες εκλογές που αποτέλεσαν σοκ για την ΕΕ.

Το Κρεμλίνο επιθυμεί διακαώς να δει την ανεξαρτησία της Καταλονίας ως άλλη μια ευκαιρία για την εμβάθυνση της διαίρεσης της Ευρώπης και την ενίσχυση της δική του επιρροής.

Η ισπανική εφημερίδα τονίζει επίσης την διασύνδεση του Κρεμλίνου με τον γνωστό Mr Wikeleaks , Julian Assange, ο οποίος μεταφέρει σε εκατομμύρια προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα χιλιάδες «ψέματα» μετατρέποντας τα σε μια υπαρκτή αλήθεια.

Αποδεικνύεται επίσης τονίζει το άρθρο ότι, το Κρεμλίνο ήταν πίσω από τις προσδοκίες των Καταλανών για ανεξαρτησία, εδώ και πολλά χρόνια ενθαρρύνοντας τους κατοίκους να αποσχιστούν από την Ισπανία.

Όργανό των Ρώσων σε αυτήν την εκστρατεία είναι φυσικά το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Russia Today, που χρηματοδοτείται από την ρωσική κυβέρνηση, και το οποίο χρησιμοποιεί την έκδοση του στα ισπανικά, για τη διάδοση των ειδήσεων σχετικά με την κρίση της Καταλονίας με κρίσιμες επιπτώσεις στις σχέσεις των αρχών και των «αυτονομιστών».

Ταυτόχρονα, η ισπανική εφημερίδα El Pais όμως εκτελεί και η ίδια διατεταγμένη υπηρεσία αναζητώντας φανταστικούς ή αληθινούς εχθρούς σε μια ιστορία που υπάρχει από την ίδρυση του ισπανικού Βασιλείου.

Η Καταλονία ή Καταλωνία (στα καταλανικά: Catalunya, στα οξιτανικά: Catalonha και στα ισπανικά: Cataluña) είναι αυτοδιοικούμενη περιφέρεια της Ισπανίας και ιστορική περιοχή της ΝΔ Ευρώπης.

Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, το τροποποιημένο Καθεστώς Αυτονομίας του 2006[2] και την πλειοψηφία των πολιτικών της κομμάτων της θεωρείται ένα αυτούσιο έθνος, ξεχωριστό από την Ισπανία, της οποίας το σύνταγμα την αναγνωρίζει ως ιστορική εθνότητα (nacionalidad).

Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 7.512.982 κατοίκους[3] και πρωτεύουσα και μεγαλύτερή της πόλη είναι η Βαρκελώνη. Έχει τρεις επίσημες γλώσσες: τα καταλανικά, τα ισπανικά και τα αρανικά.

Το έδαφος της Καταλονίας καλύπτει 32.114 τ.χ. στο βορειοανατολικό άκρο της Ισπανίας και συνορεύει βόρεια με τη Γαλλία και την Ανδόρρα. Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του πρώην Πριγκιπάτου της Καταλονίας, το βόρειο τμήμα του οποίου ανήκει από το 1659 στη Γαλλία.

Διοικητικά χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες που έχουν ως πρωτεύουσες τις τέσσερις μεγαλύτερές της πόλεις: Βαρκελώνης, Λιέιδα, Ταραγόνα και Ζιρόνα.

Ως Αυτοδιοίκητη Περιφέρεια απολαμβάνει ιδιαίτερη αυτονομία σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και οικονομικής διαχείρισης. Έχει δικό της κοινοβούλιο και περιφερειακή κυβέρνηση (τη Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας).

Στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα γεννήθηκε το κίνημα του καταλανικού εθνικισμού. Η ισχυροποίησή του πέτυχε το 1914 την ίδρυση της Ένωσης των Τεσσάρων Επαρχιών της Καταλονίας (Mancomunitat de Catalunya) και την εκ νέου σύσταση της Ζενεραλιτάτ, που ακυρώθηκε ωστόσο μετά τη νίκη των στρατευμάτων του στρατηγού Φράνκο κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο (1936-1939).



Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας που ακολούθησε (1939-1975), η καταλανική ταυτότητα υπονομεύθηκε αλλά με την επάνοδο της δημοκρατίας η Καταλονία αναγνωρίστηκε ως ιστορική εθνότητα της Ισπανίας και σταδιακά επανέφερε την γλωσσική και πολιτισμική της κανονικότητα.

Έκτοτε ο καταλανικός εθνικισμός παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ισπανίας, με ένα ποσοστό των Καταλανών να θεωρούν τον εαυτό τους διαφορετικό έθνος από τους υπόλοιπους Ισπανούς και να επιθυμούν την δημιουργία ανεξάρτητου καταλανικού κράτους.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top