GuidePedia

0

Ο Πρόεδρος των Κούρδων του Ιράκ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ενδέχεται να υπάρξει αντίδραση εαν η κεντρική κυβέρνηση επιμείνει με αυτό που ο εκπρόσωπός τύπου του Προέδρου χαρακτήρισε μια «πολύ επιθετική» στάση απέναντι στο δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Οι πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή από το διεθνές αεροδρόμιο του Erbil, λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση πτήσεων της ιρακινής κυβέρνησης, ενώ αξιωματούχοι στη Βαγδάτη προειδοποίησαν ότι τα χερσαία σύνορα μπορεί επίσης να κλείσουν. Υπήρχαν επίσης αναφορές ορισμένων αυτοκινητοδρόμων που επίσης έκλεισαν.

«Ελπίζουμε ότι όλα αυτά είναι προσωρινά μέτρα», δήλωσε ο Vahal Ali, διευθυντής επικοινωνίας στο γραφείο του Μασούντ Μπαρζανί, προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν. «Θέλουμε μια ειρηνική μετάβαση, αλλά αν η Βαγδάτη αποφασίσει να μην γίνει έτσι, υπάρχουν πολλοί τρόποι δράσης για εμάς».


Ο κ. Ali άσκησε κριτική στις απειλές της Βαγδάτης, να ζητήσει δηλαδή από την Τουρκία να διακόψει την λειτουργία ενός ζωτικού αγωγού πετρελαίου, ο οποίος παρέχει τα περισσότερα από τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κουρδιστάν ετησίως από τα έσοδα και για το αίτημα του ιρακινού κοινοβουλίου, να μεταφέρει Στρατό στην πλούσια πετρελαιοπαραγωγό πόλη Κιρκούκ. «Η απάντηση της Βαγδάτης στο δημοψήφισμα ήταν πολύ επιθετική, οπότε δεν ξέρουμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας σε δημοψήφισμα τη Δευτέρα, η οποία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου, υποχρεώνει τον κ. Μπαρζανί να διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν από το υπόλοιπο Ιράκ.

Η Βαγδάτη αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τέτοιες διαπραγματεύσεις και ο κ. Vahal Ali είπε ότι εάν διατηρήσει αυτή τη στάση, το Κουρδιστάν θα αναγκαστεί να ανακοινώσει την ανεξαρτησία του μονομερώς .

«Ο Πρόεδρος Μπαρζανί ήταν υποχρεωμένος να διενεργήσει το δημοψήφισμα και τώρα είναι υποχρεωμένος να ανταποκριθεί σε αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ali. «Έχουμε πει επανειλημμένα ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε, αλλά πάντα να υπάρχει στο «τραπέζι» το θέμα της ανεξαρτησίας.»



Κούρδοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη υποστήριξης που δώθηκε προς αυτούς σε διεθνές επίπεδο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυνάμεις, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη, να επικρίνουν μέχρι και την απόφαση να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ενώ κανένας δεν εξέφρασε την έγκρισή του για το αποτέλεσμα υπέρ της ανεξαρτησίας .

Ο Hoshyar Zebari, ο οποίος βοήθησε να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, δήλωσε ότι η κριτική των Ηνωμένων Πολιτειών για το δημοψήφισμα «ενθάρρυνε τη Βαγδάτη» να λάβει μια σκληρή θέση απέναντι στους Κούρδους. Τα απειλητικά αντίποινα της Βαγδάτης ήταν, όπως είπε, «προκλητικά, παράλογα και καταστροφικά».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Μπαρζανί δήλωσε ότι οι Κούρδοι ήλπιζαν ότι οι διεθνείς σύμμαχοι θα δεχθούν τελικά στην ιδέα της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν και δήλωσε ότι τους ενθάρρυναν κάποιες μεμονωμένες φωνές που επαινούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Παραπέμπει, για παράδειγμα, τον Charles E. Schumer της Νέας Υόρκης, ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος την Τετάρτη επαίνεσε την ψήφο της κουρδικής ανεξαρτησίας.

Ο ισχυρός πνευματικός ηγέτης του Ιράκ, Αϊατολάχ Αλί Αλ Σιστανί, σε κήρυγμα του την Παρασκευή στη νότια πόλη Καρμπάλα, επέκρινε έντονα την κουρδική κίνηση. «Οποιαδήποτε μεμονωμένα βήματα προς τη διαίρεση και τον διαχωρισμό και η προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα αυτό, θα οδηγήσει σε εσωτερικές και εξωτερικές αντιδράσεις και σε κακές συνέπειες που θα βλάψουν τους Κούρδους πολίτες και ίσως να οδηγήσουν σε κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο από αυτό,Θεός φυλάξει, και θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλές τοπικές και διεθνείς «πλευρές» να παρεμβαίνουν στις ιρακινές υποθέσεις », δήλωσε ο Αγιατολάχ Σιστάνι.

Την Παρασκευή, στρατιωτικοί αξιωματούχοι στη Βαγδάτη επιβεβαίωσαν ότι ο στρατηγικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Μοσούλη και τη βόρεια πόλη Ντοχούκ, στην κουρδική πλευρά του Ιράκ, έκλεισε για αρκετές ώρες από τον ιρακινό στρατό. Επιπλέον, οι διαμαρτυρίες πολιτών ανάγκασαν το κλείσιμο της εθνικής οδού Κιρκούκ-Βαγδάτης την Παρασκευή. Ο Saad al-Hadithi, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Haider al-Abadi του Ιράκ, δήλωσε ότι τα χερσαία σύνορα θα κλείσουν επίσης μεταξύ της κουρδικής περιοχής του Ιράκ και της Τουρκίας και του Ιράν, αλλά δεν υπήρξε επιβεβαίωση εάν αυτό όντως συνέβη.

Η Συνοριοφυλακή του Ιράκ ανακοίνωσε ότι στέλνει συνοδεία αστυνομικών και υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών για να φυλάξουν τρία βασικά σημεία των συνόρων μεταξύ του Κουρδιστάν, της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράν, αρχίζοντας από το Σάββατο.

Ο κ. Ali δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι για μία τέτοια κίνηση και ότι θα ήταν αντισυνταγματική.

Ανέφερε ότι η αποκοπή του εμπορίου της κουρδικής περιοχής με την Τουρκία, το οποίο είπε ότι ανέρχεται σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, θα βλάψει τους πάντες.



Προειδοποίησε επίσης για μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση εάν συνεχιστεί το «μπλόκο» του Ιράκ στα αεροπορικά ταξίδια και στα σύνορα, όπως της αποσύνδεσης της κάλυψης σε διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή. Άλλο μέτρο θα ήταν η διακοπή των εξαγωγών τσιμέντου που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το Κουρδιστάν.

«Η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, αν μιλάμε για αυτό », είπε. «Θα μπορούσαμε να διακόψουμε τις επικοινωνίες. Μπορούμε επίσης να κλείσουμε το Διεθνές Αεροδρόμιο Ερμπίλ στις εσωτερικές πτήσεις, στη Βαγδάτη και στο Ναντάφ.» Αυτό, είπε, θα πλήξει πολλούς Ιρακινούς αξιωματούχους των οποίων οι οικογένειες ζουν σε αυτή την περιοχή. «Οι οικογένειες των περισσότερων πολιτικών ζουν στο Ερμπίλ επειδή δεν είναι πια ασφαλές να ζουν στη Βαγδάτη», δήλωσε ο Vahal Ali.

«Μιλούν για την αποστολή στρατευμάτων;» ρώτησε ο κ. Ali. «Δεν μπορούσαν να μπουν στο Κιρκούκ υπό το ISIS, τότε, δεν μπορούσαν να το απελευθερώσουν, θα το κάνουν τώρα;»

Το γραφείο του Πρωθυπουργού Abadi εξέδωσε ανακοίνωση ότι τα δύο διεθνή αεροδρόμια του Κουρδιστάν, στο Ερμπίλ και στο Suleimaniya, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ξανά εάν οι Κούρδοι αξιωματούχοι μεταβίβασαν τον έλεγχό των αεροδρομίων στην ιρακινή κυβέρνηση. Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί.

Βγάζοντας το κινητό του τηλέφωνο του, ο Υπουργός Μεταφορών του Κουρδιστάν παρουσίασε μια «σάρωση» ενός εγγράφου που προήλθε από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του γραφείου του πρωθυπουργού Abadi, εκδίδοντας την εντολή για κατάρριψη κουρδικών αεροσκαφών στο Υπουργείο Άμυνας στη Βαγδάτη. Οι υπάλληλοι στο γραφείο του κ. Abadi δήλωσαν ότι το έγγραφο ήταν πλαστό και ότι ο υπάλληλος που υποτίθεται ότι είχε υπογράψει ήταν συνταξιούχος χωρίς εξουσία.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top