GuidePedia

0

Αν οι Ιρακινοί Κούρδοι διακηρύξουν ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα τους στις 25 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα το αναγνωρίσει, δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης ο πρώην πρόξενος της Τουρκίας στην περιοχή του Ιρανικού Κουρδιστάν Aydin Selcen
Σχολιάζοντας το επερχόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ σε συνέντευξη με την Sputnik Τουρκία, ο πρώην γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην περιοχή ανέφερε ότι το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιοχής, επειδή το Τελ Αβίβ ενδιαφέρεται να επεκτείνει την επιρροή του σε αυτήν.

Ο Aydin Selcen επεσήμανε ότι την παραμονή του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου, τα κορυφαία κουρδικά πολιτικά κόμματα παραμένουν αντίθετα στο θέμα. Δεν υπάρχει ενότητα απόψεων, η οποία είναι αρνητικός παράγοντας.

“Υπάρχουν δύο σημαντικές πολιτικές δυνάμεις στην περιοχή – το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν με το κέντρο του στο Erbil και η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK),η δύναμη της οποίας βρίσκεται στην ανατολική ιρακινή πόλη Sulaymaniyah” είπε ο Selcen .

Υπενθύμισε ότι πριν από την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τα δύο κόμματα ανεπιτυχώς “προσπάθησαν να διεξαγάγουν συνομιλίες, να επαναλάβουν τις δραστηριότητες του κουρδικού κοινοβουλίου και να συζητήσουν πιεστικά ζητήματα διοικητικού χαρακτήρα”.
“Με το χρόνο να πλησιάζει μέχρι την ημέρα του δημοψήφισματος, τα κυριότερα πολιτικά κόμματα του Κουρδικού Ιράκ εξακολουθούν να βρίσκουν μεταξύ τους πολλά εμπόδια σε βασικά ζητήματα”, ανέφερε ο Σελτσέν.

Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε, «υπάρχουν ορισμένοι θετικοί παράγοντες από την μερία των Ιρακινών Κούρδων».

“Με την πρόφαση μιας αμερικανικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του ISIS, η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση μπόρεσε να επεκτείνει σημαντικά τα όρια της επικράτειάς της”, δήλωσε ο Σελτσέν και πρόσθεσε ότι ο Λίβανος θα μπορούσε να χωρέσει πέντε φορές στην περιοχή του Ιράκ που ελέγχεται από Κούρδους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν μεγάλα αποθέματα ορυκτών και αρκετές εύφορες αγροτικές περιοχές στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου επί του παρόντος κατοικούν περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι.

“Υπάρχει επίσης κάποια διεθνής υποστήριξη, αλλά όχι όσον αφορά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας. Όπως γνωρίζετε, η διακήρυξη ανεξαρτησίας δεν σημαίνει ότι θα αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος”, κατέληξε ο Selcen.

Την Τρίτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι «ενώ το Ισραήλ αντιτίθεται στην τρομοκρατία στο σύνολό του, υποστηρίζει τις νόμιμες προσπάθειες του κουρδικού λαού να επιτύχει το δικό του κράτος».

Τον Ιούνιο, ο Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν όρισε την 25η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία για την διεξαγωγή του δημοψήφισματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε σκληρή κριτική από διάφορα κράτη, όπως το Ιράν, το Ιράκ, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τούς οποίους το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή και τόνισε τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.
Το ιρακινό Κουρδιστάν είναι μια αυτόνομη περιοχή στο βόρειο τμήμα του Ιράκ. Οι Κούρδοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του ιρακινού πληθυσμού, επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους για δεκαετίες.

Το 2005, το Σύνταγμα του Ιράκ αναγνώρισε το Κουρδιστάν ως αυτόνομη περιοχή που διαχειρίζεται η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top