Ενας (μόνο...) γερουσιαστής στις ΗΠΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να τιμωρήσει τη Τουρκία για τους S-400! O Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ), σε επιστολή του σε υπουργούς της κυβέρνησης του pροέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν "ίσως" παραβιάζει αμερικανικό νόμο που προβλέπει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων
Ενας γερουσιαστής "όλος κι όλος"!
Την στιγμή που η Τουρκία καταφανώς παραβιάζει το εμπάργκο του ΝΑΤΟ που επιβλήθηκε στην Τουρκία για αγορά νέων οπλικών συστημάτων από την χώρα.
Κατ'αυτό τον τρόπο ματαιώθηκε η ρωσική επένδυση στην Ελλάδα για την απόκτηση γραμμής παραγωγής στο Αιγιο στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ, των περίφημων Καλάσνικοφ και ειδικά των νέων εμπορικών μοντέλων της.
Επίσης δεν επιτράπηκε να αποκτηθούν νέα βλήματα για το σύστημα S-300PMU-1 με ακτίνα δράσης 250 χλμ. αντί των 150 χλμ, που έχουν ακτίνα τα σημερινά βλήματα. Και βέβαια, μπήκε στην άκρη η πρόταση της Ρωσίας για απόκτηση των νέων α/α SHORADS Tor-M2.
Να πούμε ότι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ είχε ακυρώσει την συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο τον Απρίλιο του 2015 κι ενώ ο Ελληνας αξιωματούχος βρισκόταν εν πτήσει προς τις ΗΠΑ, γιατί είχε επισκεφθεί την Ρωσία στην σύνοδο MCIS μερικές εβδομάδες πριν και θεωρήθηκε ότι σπάει το εμπάργκο του ΝΑΤΟ
Σε δηλώσεις του Π.Καμμένου που είχαν δημοσιευθεί τότε ο υπουργός ανέφερε για την αιτία της ακύρωσης: "Μου ζήτησαν οι Αμερικανοί να επεκτείνω τις κυρώσεις, ιδίως σε σχέση με την Κριμαία. Εξήγησα ότι το ζήτημα της Ουκρανίας ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Ελλάδα, καθώς περίπου 300.000 Έλληνες ζουν στη Μαριούπολη και στις γύρω περιοχές και αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν ασφαλείς κοντά στην (Ρωσική) Ορθόδοξη Εκκλησία", δήλωσε ο Π. Καμμένος, σύμφωνα με το Sputnik.
Σήμερα το ρωσικό Sputnik φιλοξενεί δηλώσεις του Τούρκου βουλευτή, μέλους του ΑΚΡ, φίλου του Ρ.Τ.Ερντογάν και μέλους της Επιτροπής Άμυνας του τουρκικού Κοινοβουλίου, Μουράτ Μπαϊμπατούρ, που δηλώνει: "Η Άγκυρα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει την συμφωνία με τη Ρωσία, μια χώρα που είναι μπορεί να καλύψει τις τουρκικές αμυντικές ανάγκες. Η Γερμανία και η Ολλανδία ανέπτυξαν συστήματα Patriot στα Άδανα και το Γκαζιαντέπ και τρεις μήνες αργότερα τα απέσυραν από την τουρκική επικράτεια αφήνοντάς μας απροστάτευτους. Είναι ώρα να δράσουμε μόνοι μας γι αυτό και προμηθευόμαστε S-400".
Και τώρα από όλο το αμερικανικό και ΝΑΤΟϊκό σύστημα, μόνο ένας γερουσιαστής τολμά να αρθρώσει σοβαρό αντίλογο στην απόκτηση των S-400 από την Τουρκία και να ζητήσει εμπάργκο όπλων και κυρώσεις στην Αγκυρα πέρα από ανέξοδες δηλώσεις του τύπου "προβληματισμός", "μη ένταξη στο δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ", "έλλειψη συμβατότητας" κλπ.
Ο γερουσιαστής αναφέρει ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία παραβιάζει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που ψηφίστηκαν πριν από μερικούς μήνες. Βάσει του σχετικού νόμου πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον οιουδήποτε που έχει σημαντικές δοσοληψίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. "Είναι υποχρεωτική η επιβολή κυρώσεων και αυτό αποτελεί δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να πλήξει την Αμερική και τις συμμάχους της στο μέλλον", δηλώνει ο κ. Κάρντιν στην επιστολή του που έχει αποδέκτες τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και τον υπουργό Οικονομικών Στηβ Μνιούτσιν.
Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωνε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να μέμφεται μόνο τον εαυτό του καθώς καθυστέρησε να ανταποκριθεί στα τουρκικά αιτήματα προμήθειας αντιβαλλιστικών συστημάτων. «Το ΝΑΤΟ τρελάθηκε γιατί προχωρήσαμε στην συμφωνία για τους S-400. Τι να κάναμε; Να σας περιμέναμε; Φροντίζουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε και πρόσθεσε πως έχει ήδη καταβληθεί η σχετική προκαταβολή.
Ο Κάρντιν, πάντως, με την επιστολή του, ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάσει επίσης το κατά πόσο η αγορά του ρωσικού συστήματος επηρεάζει την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και την αμερικανική βοήθεια σε θέματα ασφαλείας προς την Άγκυρα, που περιλαμβάνει και τις πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση...
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου