GuidePedia

0

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν ‘Αϊντε, γνωστός για την αβάντα του στην Τουρκία προανήγγειλε στρατιωτική σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας  λόγω των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ για φυσικό αέριο! Μάλιστα την προσδιόρισε στα μέσα του Ιουλίου!
Eπιπλέον τόνισε πως πρέπει να «είμαστε προετοιμασμένα για όλα τα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά» για να προσθέσει λίγο αργότερα πως «πρέπει να έρθουν και άλλες επιλογές στο τραπέζι»!

Απίστευτα πράγματα!
Ο συγκεκριμένος πρέπει να φύγει χτες και η Λευκωσία να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να «σφυρίζει» αδιάφορα στην τουρκική προκλητικότητα.
Σε συνέντευξη στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Νέα Υόρκη, Αποστόλη Ζουπανιώτη, ο κ. ‘Αϊντε δήλωσε ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση, είναι δυνατό να προχωρήσουν τα πράγματα σε διάσκεψη στη Γενεύη, χαρακτηρίζοντας το θέμα της διάσκεψης «κλειδί» στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στις 17 Μαΐου.

Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται να είναι προετοιμασμένα για όλα τα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, είναι να κάνουν τα μέγιστα για να βοηθήσουν τους ηγέτες να φτάσουν σε συμφωνία στο εγγύς μέλλον. Αλλά, σημείωσε, εάν αυτό αποτύχει, «ίσως άλλες επιλογές πρέπει να έλθουν στο τραπέζι».
Υπενθυμίζουμε ότι τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα κατήγγειλε για ενέργειές του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς με επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 7 Απριλίου 2017, ο κ. Κοτζιάς είχε καταγγείλει πως ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού ενεργεί για την προώθηση του τουρκικού αιτήματος για την εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εκθέτει τους προβληματισμούς του για την αποστολή Αιντα, ο οποίος, όπως σημειώνει, «υπερβαίνει τους όρους εντολής που του έχουν δοθεί, λειτουργώντας υπέρ της τουρκικής πλευράς».

Επίσης, στην επιστολή αναφέρεται ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ παραπλανεί τους διεθνείς παράγοντες, διαδίδοντας ότι επί του θέματος των τεσσάρων ελευθεριών υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ισχυριζόμενος πως οι διαφωνίες εντοπίζονται σε πολιτικό επίπεδο, παραπέμποντας τους συνομιλητές του στην Αθήνα.

Στις 28 Μαρτίου, σε ομιλία του στη Λευκωσία ο κ. Κοτζιάς είχε χαρακτηρίσει τον Εσπεν Αιντα «λομπίστα» της Τουρκίας, χωρίς να τον κατονομάσει.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα, τονίζει ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που η Λευκωσία δεν είναι ικανοποιημένη από τις δημόσιες δηλώσεις του Έσπεν Αϊντα».
Ταυτόχρονα, έγκυρη κυπριακή κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε σήμερα ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros απάντησε από τα μεγάφωνά του με οθωμανικό στρατιωτικό ύμνο, όταν σκάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω ασυρμάτου, το προειδοποίησε πως παραβιάζει τα χωρικά της ύδατα.

Η ίδια πηγή ωστόσο σημείωσε για την τουρκική αντίδραση, ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική και ανέφερε ότι δεν υπήρξε εμπλοκή πλωτών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Barbaros, το οποίο πλέει στο ύψος της χερσονήσου της Καρπασίας.
Το περιστατικό έγινε γνωστό από το βίντεο που δημοσίευσε το πρακτορείο Anadolu και το οποίο προέβαλαν άμεσα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», η οποία στην ηλεκτρονική της έκδοση ανάρτησε και σχετικό ηχητικό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top