GuidePedia

0

Στην παραλιακή πόλη του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συζήτησε για μια πιθανή στρατηγική έξοδο από την Συρία με τον Τούρκο ομόλογό του. Η ρωσική επέμβαση στην Συρία, παράλληλα με την υποστήριξη του Ιράν προς το συριακό καθεστώς, ήταν επιτυχής κατά πολλούς τρόπους. 

STRATFOR

Για παράδειγμα η ρωσική επέμβαση όχι μόνο σταθεροποίησε την κατάσταση για τις δυνάμεις του Άσαντ αλλά τους προσέδωσε και πλεονέκτημα. Ακόμα αναβάθμισε δραματικά τη θέση της Ρωσίας στη γεωπολιτική σκακιέρα. Παράλληλα βέβαια, οι σχέσεις της Μόσχας με χώρες του Κόλπου και την Τουρκία που στήριζαν τους αντικαθεστωτικούς επιδεινώθηκαν, ενώ η επέμβαση έχει κόστος σε αίμα και κυρίως σε χρήμα.

Η Ρωσία έχει όμως αντιληφθεί πως όσο περισσότερο μένει αγκιστρωμένη στη Συρία τόσο πιο δύσκολα θα απαγκιστρωθεί από την περιπέτεια με ευνοϊκούς για αυτήν όρους, προσπαθώντας να φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Ευρώπη και ΗΠΑ προς ίδιον όφελος.

Η πρόσφατη επίθεση με χημικά πάντως από το καθεστώς Άσαντ δείχνει τα όρια της ρωσικής επιρροής στην Συρία. Έτσι, η Ρωσία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το ίδιο δίλημμα που αντιμετώπισαν παλαιότερα οι ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Σε μια προσπάθεια αποφυγής του εφιαλτικού σεναρίου, η Ρωσία μετέβαλε τη θέση της πέρυσι. Αποδείξεις για αυτό είναι οι επαφές με τις ΗΠΑ αλλά και η προσπάθεια εκμετάλλευσης της βελτιωμένης σχέσης με την Τουρκία.

Η Ρωσία προσπαθεί να κλείσει το συριακό και να επιτύχει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Όμως η Τουρκία δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί τις ρωσικές θέσεις και διότι η ρωσική επέμβαση υπονόμευσε την τουρκική μεσολαβητική δυνατότητα.

Στο μεταξύ, το καθεστώς Άσαντ, μαζί με το Ιράν, παραμένουν προβληματισμένοι σχετικά με τις ρωσικές πρωτοβουλίες και τα κίνητρα, προτιμώντας να εκβιάσουν μια στρατιωτική λύση σε μια κρίση που είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα του Άσαντ και του Ιράν.

Στην πραγματικότητα μια πολιτική λύση στην Συρία είναι τώρα πιο δύσκολη από ότι ήταν όταν η Ρωσία ανέλαβε τις πρώτες σχετικές πρωτοβουλίες. Η συνεχιζόμενη βία έχει υπονομεύσει κάθε καλή πίστη με τις κάθε λογής ανακωχές απλώς να παραβιάζονται συνεχώς.

Επίσης, οι αντικαθεστωτικοί έχουν μάθει πλέον να αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις του καθεστώτος και τους συμμάχους τους και το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν τον ανταρτοπόλεμο παρά να καταθέσουν τα όπλα.

Την ίδια ώρα η ρωσική διαμεσολαβητική ικανότητα έχει αδυνατήσει λόγω της σοβαρής στρατιωτικής υποστήριξης που παρείχε στο καθεστώς. Η Ρωσία μαζί με το Ιράν βλέπουν εαυτούς αγκιστρωμένους σε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση από την οποία δεν μπορούν εύκολα να ξεφύγουν.

Αν και η Μόσχα συνεχίζει να επιχειρεί την έξοδό της, μια συμφωνία θα πρέπει, τελικά, να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, κάτι που όμως φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί. Αδυνατώντας να εγκαταλείψει εντελώς τον Άσαντ και απρόθυμη να εγκαταλείψει τα συμφέροντά της στην Συρία, η Μόσχα αδυνατεί να έρθει πιο κοντά με τις ΗΠΑ, την Τουρκία ή τη Γερμανία.
  πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου