GuidePedia

0

Μήπως ο καταιγισμός των Tomahawk βγάζει τον Ν.Τραμπ από την εξαιρετικά δύσκολη θέση εντός των ΗΠΑ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την ανάληψη της Αμερικανικής Προεδρίας βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση με τις αποκαλύψεις ότι στελέχη του επιτελείου του συνδέονταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ έβαλε απέναντι του και σχεδόν ολόκληρη τη Δύση με την πολιτική που διακήρυξε προεκλογικά ότι θα ακολουθήσει. Μήπως η χθεσινή επίθεση με τους πυραύλους Tomahawk στη Συρία τον βγάζει από την πολύ δύσκολη θέση;

Αφού… επλήγησαν οι στόχοι από τους πυραύλους cruise στην αεροπορική βάση της «Shayrat» (πολλοί πήγαν στο γάμο του Καραγκιόζη, άλλοι εξουδετερώθηκαν από τα ρωσικά αντιαεροπορικά) ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να δέχεται τα συγχαρητήρια για τη στάση του από «εχθρούς» και φίλους.

Η Χίλαρι Κλίντον ήταν από τις πρώτες που έσπευσαν να εκφράσουν την ευαρέσκεια τους, ενώ και πολλοί Ευρωπαίοι θέλησαν να δείξουν πώς ξαφνικά αγάπησαν τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ακόμη και οι Γερμανοί ή οι Σκανδιναβοί τη στιγμή που η Στοκχόλμη γίνονταν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

«Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στη Συρία γιατί ο Άσαντ επιτέθηκε με χημικά σε άμαχους και σκότωσε παιδιά». Αυτό ήταν το επιχείρημα ή το άλλοθι της «βροχής» Tomahawk. Ξαφνικά ο Μπασάρ αλ Άσαντ έγινε ο κακός της υπόθεσης και η αντιπολίτευση στη Συρία που συνεργάζεται με τον ISIS άρχισαν τα πανηγύρια που η Ουάσιγκτον ενεπλάκη ενεργά στο Συριακό θέμα.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί εκτοξεύουν πυραύλους cruise κατά στόχων του Συριακού Στρατού. Είχε συμβεί και παλαιότερα επί Μπάρακ Ομπάμα με το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» να δίνει τον τόνο στην τότε επίθεση με πυραύλους Tomahawk.

Ένα άλλο στοιχείο είναι πώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κηρύξει τον πόλεμο στους τζιχαντιστές που έχουν αιματοκυλίσει τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη και από την χθεσινή επίθεση μάλλον εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του ISIS, αναπτερώνεται το ηθικό των τζιχαντιστών και των υποστηρικτών τους όπως η Τουρκία.

Με την κίνηση του αυτή ο Ντόναλντ Τραμπ έστρεψε εναντίον του τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έσπευσε να λάβει τα πρώτα μέτρα και να προειδοποιήσει σε αυστηρό τόνο την Ουάσιγκτον. Μέχρι πριν από λίγα 24ωρα όλα ήταν «μέλι γάλα» στις σχέσεις των δύο χωρών και την Τρίτη υπάρχει η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα.

Πολύ περίεργα όλα αυτά. Υπάρχουν πολλά κομμάτια που δεν ταιριάζουν στο παζλ που θέλουν τον κ. Τραμπ να εναντιώνεται στην παγκοσμιοποίηση και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Άρα δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν. “Η ο Αμερικανός Πρόεδρος αιφνιδιαστικά αποφάσισε να αλλάξει γραμμή πλεύσης απέναντι στη Ρωσία γιατί αντιλήφθηκε όταν δεν μπορούν να ξαναχαράξουν τη σφαίρα επιρροής ανά τον κόσμο ή αποφάσισε να κάνει ένα πολιτικό ελιγμό προκειμένου να κατευνάσει όσους τον έχουν στοχοποιήσει εντός των ΗΠΑ ή και εκτός και θέλουν να τον αποπέμψουν με κατηγορίες για «εσχάτη προδοσία».

Είναι λοιπόν πολύ νωρίς να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για το τι πραγματικά επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ, που το πάει και ποιους θέλει να έχει μαζί τους ή εχθρούς του. Εξάλλου, θα πρέπει να δείξει πώς είναι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος και πέραν των συνόρων των ΗΠΑ και να επισημάνει πώς η χώρα του δεν μπορεί να είναι θεατής των εξελίξεων, αλλά αυτή που διαμορφώνει τις εξελίξεις. Έχει δε, μέχρι στιγμής, ο κ. Τραμπ αποδείξει πώς είναι… πληθωρικός στις κινήσεις του.

Το βέβαιο ωστόσο είναι πώς αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να εμπλακούν στη Συρία τότε θα τα βρουν πολύ δύσκολα απέναντι στους Ρώσους. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει αποδείξει πώς είναι κορυφή στη στρατηγική και έχει στήσει τόσο καλά τις δυνάμεις του στη Συρία που πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπούν τα δεδομένα.

Επί πολλούς μήνες τα ρωσικά και τα συριακά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στόχους στη Συρία και ακόμη δεν έχουν καταφέρει να εξοντώσουν τον ISIS. Με 59 Tomahawk το μόνο που κατάφεραν οι ΗΠΑ ήταν να σηκώσουν λίγη σκόνη. Τίποτα περισσότερο. Κι αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Ντ. Τραμπ που είπε το βράδυ της Πέμπτης να ξεκινήσει ένα… πόλεμο.

  πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top