GuidePedia

0

Ηχούν τα «τύμπανα του πολέμου» - Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις Ουάσινγκτον - Μόσχας

Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη συριακή αεροπορική βάση ανοίγει τον «Ασκό του Αιόλου» - Εξοργισμένος ο Βλάντιμιρ Πούτιν - Δύση και Τουρκία στηρίζουν τους βομβαρδισμούς Τραμπ - Οι διεθνείς αντιδράσεις και η επόμενη μέρα

Το είπε και το έκανε... ο Ντόναλντ Τραμπ «πάτησε το κουμπί» και η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (07/04) στη Συρία, βάζοντας στο στόχαστρο ένα από τα βασικά στρατηγεία του Μπασάρ αλ Άσαντ. Δύο αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στα νερά της Μεσογείου επιτέθηκαν με πανίσχυρους πυραύλους «Τόμαχοκ» στην αεροπορική βάση από την οποία φέρεται να ξεκίνησε η επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ειδικότερα, 59 πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύτηκαν από τα αμερικανικά καταδρομικά "USS Ross" και "USS Porter" έξω από τις ακτές της Συρίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς όμως κατάφεραν να χτυπήσουν τη βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας χωρίς καμία αντίσταση; Οι πύραυλοι αυτοί πετούν σε μικρό ύψος, πιο χαμηλά από ό,τι βλέπουν τα ραντάρ, και μπορούν να αλλάζουν πορεία για να αποφύγουν εχθρικά πυρά. Έτσι, μέσα σε ελάχιστα λεπτά είχαν καταφέρει να ισοπεδώσουν το στόχο.

Έπληξαν μαχητικά αεροσκάφη, αποθήκες καυσίμων και οπλισμού, καθώς επίσης και θέσεις ραντάρ. Δεν έχει γίνει γνωστό αν στην αναφερόμενη βάση είχαν αποθηκευτεί χημικά όπλα.

Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ένας διπλωματικός πυρετός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία είναι σε πλήρη εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα αν οι δύο πλευρές δεν βρουν συμβιβαστική λύση.

Η αντίδραση της Μόσχας ήταν άμεση, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν ανάλογες εχθρικές ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αποτελεί μεγάλο σύμμαχο του καθεστώτος Άσαντ και η Συρία έχει εξέχουσα στρατηγική σημασία για τον Βλάντιμιρ Πούτιν καθώς, αποτελεί τη μοναδική του «έξοδο» προς τη Μεσόγειο.

Ενώ η Μόσχα αντιδρά με οργή, η Δύση και η Τουρκία, φαίνεται να στηρίζουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, «απαντώντας» έτσι στην φερόμενη χρήση χημικών από τις δυνάμεις του Άσαντ και γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη στον «τσάρο».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δε θα εξαλείψουν την ικανότητα διεξαγωγής επιθέσεων με χημικά όπλα από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, αλλά θα την υποβαθμίσουν. 

Επιδεινώνονται οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις: Η «αρκούδα βρυχάται»

Εξοργισμένος είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς πιστεύει ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης παραβίασαν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και έβλαψαν σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο ισχυρός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, χαρακτηρίζει την αμερικανική επιχείρηση «επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους», βασισμένη σε «κατασκευασμένο πρόσχημα» και κυνική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα, η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ γνωστοποίησε ότι η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα τόσο για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις όσο και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επιθυμούν να συνεχισθεί ο διάλογος με την Ρωσία όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας, σύμφωνα με δήλωση που έκανε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης αντισυνταγματάρχης Μισέλ Μπαλντανζά στο ρωσικό πρακτορείο Tass.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top