GuidePedia

0

Οι Τούρκοι βλέπουν με μεγάλη απογοήτευση τους Αμερικανούς και τους Ρώσους να προχωρούν σε σύσφιξη των σχέσεων τους με τους Κούρδους της Συρίας.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το σκάκι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία για το Κουρδιστάν. Το Κουρδιστάν είναι το μεγάλο ατού που έχουν οι Ρώσοι για να αποκόψουν την Κασπία και τον Περσικό από την Ευρώπη, αλλά αν το παρακάνουν και προκαλέσουν χάος στην Τουρκία, τότε οι Αμερικανοί θα πατήσουν πάνω σε αυτό το χάος και θα σπρώξουν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν από την Τουρκία και το Ιράκ μέχρι την Συρία και την Μεσόγειο Θάλασσα, κάτι που δεν συμφέρει ούτε τους Ρώσους ούτε τους Τούρκους. Σε αυτήν την περίπτωση οι Ρώσοι θα πρέπει να χτυπήσουν μαζί με τους Τούρκους τους Κούρδους, και οι Κούρδοι θα είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Ενώ τώρα υπάρχει εμφύλιος στο εσωτερικό των Κούρδων (χορεύουν οι βάτραχοι ανάμεσα στα βουβάλια).

Τους Ρώσους τους συμφέρει να ξεσηκώνονται οι Κούρδοι τόσο όσο. Ενώ τους Αμερικανούς τους συμφέρει είτε οι Κούρδοι να κάθονται φρόνιμα, και να μην δημιουργούν πρόβλημα στους Νατοϊκούς διαδρόμους, ή να πάνε all the way, να φτιάξουν δηλαδή ένα ανεξάρτητο κράτος, και να βγούνε στην Μεσόγειο παρακάμπτοντας την Τουρκία και την Ρωσία. Με πορτοκαλί βλέπετε το μπλόκο των Ρώσων, και με κόκκινο τους διαδρόμους που θα προσπαθήσουν να φτιάξουν οι Αμερικανοί να το παρακάνουν οι Ρώσοι.

Χάρτης Η Σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας για το Κουρδιστάν



Άρα μπορεί να φαίνεται ότι το Κουρδιστάν είναι το μεγάλο ατού της Ρωσίας, γιατί μπορεί να κόψει τους Μουσουλμανικούς διαδρόμους, πχ Κατάρ-Τουρκία-Ευρώπη, Ιράν-Τουρκία-Ευρώπη, Τουρκμενιστάν-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία-Ευρώπη, αλλά αν οι Ρώσοι το παρακάνουν οι Αμερικανοί θα πατήσουν πάνω στο Κουρδιστάν και θα δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο διάδρομο (βλέπε κόκκινο διάδρομο στον παραπάνω χάρτη), και το Κουρδιστάν θα γυρίσει μπούμερανγκ για τους Ρώσους.

Γι’αυτό και βλέπετε τους Αμερικανούς και τους Ρώσους να υποστηρίζουν τους Κούρδους, και να τους προστατεύουν από τους Τούρκους, αλλά ταυτόχρονα να συγκρούονται και για το ποιος θα έχει τον έλεγχο. Ο λόγος είναι ότι και οι δύο χρειάζονται τους Κούρδους αλλά για διαφορετικούς λόγους. Οι Ρώσοι για να μπλοκάρουν τους Μουσουλμανικούς διαδρόμους προς την Μεσόγειο, και οι Αμερικανοί για να πατήσουν πάνω στους Κούρδους και να δημιουργήσουν έναν νέο διάδρομοι αν οι Ρώσοι τους μπλοκάρουν, είτε με τους Κούρδους είτε με κάποιον άλλο τρόπο.

Και μην απορείτε επειδή θεωρείτε ότι είναι δύσκολο γίνουν αυτά τα πράγματα στα επόμενα 5-10 χρόνια. Οι μεγάλες δυνάμεις δεν κινούνται με ορίζοντα λίγων χρόνων αλλά δεκαετιών. Να σας θυμίσω ότι με τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) οι Βρετανοί και οι Γάλλοι κατάφεραν άμεσα να εμποδίσουν τους Γερμανούς να φτάσουν στον Περσικό και την Κασπία, αλλά μόλις το 1935 κατάφεραν να δημιουργήσουν τον αγωγό πετρελαίου Ιράκ-Παλαιστίνης (Μοσούλη-Χάιφα). Σκεφτείτε ότι από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο οι σύμμαχοι σκέφτονται την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Θέλω να πω μην ψάχνετε στον τρόπο που κινούνται οι μεγάλες δυνάμεις να βρείτε άμεσα οφέλη. Άλλο τα κράτη και άλλο οι εταιρείες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top