GuidePedia

0

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Η Τουρκία πολλές φορές χρησιμοποιεί την απειλή του κλεισίματος της Βάσης του Ιντζιρλίκ για πολιτικές σκοπιμότητες. Το ίδιο έκανε και πριν από λίγες μέρες. Πολλοί αναλυτές θεωρούν απίθανη μια τέτοια ενέργεια, όμως η Βάση είχε κλείσει παλαιότερα επί κυβερνήσεως Ντεμιρέλ.

Όπως είναι γνωστό μετά την εκλογική νίκη του Μεντερές στις 14.5.1950 το Δημοκρατικό Κόμμα ενέκρινε την ίδρυση της αμερικανικής Βάσης του Ιντζιρλίκ , για την προστασία της Δύσης έναντι της Σοβιετικής Ένωσης.

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβερνήσεως Ντεμιρέλ έκλεισαν στις 25.7.1975 οι 21 αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία. Σε αυτές συμπεριλαμβανόταν και η Βάση του Ιντζιρλίκ , η οποία θα παρέμενε ανοιχτή μόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση του Ντεμιρέλ ελήφθη αναγκαστικά έναντι του εμπάργκο όπλων που εφήρμοσαν οι Αμερικανοί για την τουρκική κατάληψη της Κύπρου.

Το Κογκρέσο εκτιμώντας τις ζημίες που προκάλεσε η απαγόρευση της πώλησης όπλων στην Τουρκία, αποφάσισε την άρση του εμπάργκο το 1978 , αλλά οι Βάσεις επιστράφηκαν ξανά στους Αμερικανούς από τη Χούντα του Εβρέν στις 18.11.1980.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Sputnik, ο Vladimir Jirinovski ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα παραχωρήσει τη Βάση του Ιντζιρλίκ στη Ρωσία! “Είμαι σίγουρος, είπε, ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να στραφεί στο βορά , για να γίνει βασικός συνεργάτης και σύμμαχος της Μόσχας. Θα βοηθήσουμε την Τουρκία να ενταχθεί στην Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάη. Αργότερα μπορεί να συζητήσουμε και το θέμα της Τελωνιακής Ένωσης. Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τα ρούβλια και την τουρκική λίρα στις συναλλαγές μας. Η Τουρκία είναι έτοιμη για αυτά. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα ταξιδεύουμε στην Τουρκία με εσωτερικό διαβατήριο”.

Το έτος 2017 σηματοδοτεί παγκόσμιες ανατροπές. Διαβάζοντας το άρθρο του Tim Parks στο Politico με τίτλο “Περιμένοντας τους βαρβάρους”, αισθάνεται κανείς μια απαισιοδοξία και φόβο για επικείμενο πόλεμο. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι “το καλύτερο ενδεχόμενο για το 2017 είναι να διεξαχθούν εμπορικοί πόλεμοι κι όχι πραγματικοί”.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα του Γ΄Παγκοσμίου Πολέμου. Βέβαια, η νέος αμερικανός Πρόεδρος που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας του σε λίγες μέρες φαίνεται να έχει καλές προθέσεις για τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει και την αναβίωση ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Η Παγκόσμια Τάξη πρόκειται να αλλάξει μετά από εκατό χρόνια. Άγνωστο τι καινούργιο θα φέρει και ποιες αλλαγές θα γίνουν, ποιοι θα υπερισχύσουν και τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα.

Ευχή όλων να επικρατήσει ειρήνη και να επανέλθουν οι πανανθρώπινες αξίες στις ζωές και τις ψυχές μας, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί για χάρη του χρήματος…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top