GuidePedia

0

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Στρατηγικό αιφνιδιασμό υπέστησαν άπαντες με πρώτες απ'ολους τις ίδιες τις ΗΠΑ οι οποίες επιθυμούσαν την διοχέτευση των μαχητών του ISIS στην Συρία ανοίγοντας διάδρομο διαμέσου της ιρακινής ερήμου και τελικώς με την παρασκηνιακή βοήθεια της Τουρκίας το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε αντεπίθεση μέσα στα κουρδικά ιρακινά εδάφη του Κιρκούκ, διέσπασε τις γραμμές των Πεσμεργκά με σχετική ευκολία και έχει καταλάβει σχεδόν την μισή κουρδική «πρωτεύουσα».

Σημειώνεται ότι χθες η ΤΗΚ (τουρκική Αεροπορία) σκόπιμα βομβάρδισε τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη βόρεια Συρία, στο υπό κουρδικό έλεγχο καντόνι της Εφρίν σκοτώνοντας πάνω από 200 Κούρδους μαχητές δείχνοντας τον σχεδιασμό της Άγκυρας για επέμβαση σε όλον τον ενιαίο χώρο Β.Συρίας και Β.Ιράκ με απώτερο στόχο την μη δημιουργία κουρδικού κράτους και να βάλει «χέρι» στις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ και της Μοσούλης.

Φυσικά πρόκειται για πολύ μεγάλα κοιτάσματα. Η Τουρκία επιχειρεί βορείως της Μοσούλης και απλά «χαλάρωσε» την επίβλεψή της ώστε οι ισλαμιστές του ISIS να διοχετεύσουν σημαντικό αριθμό μαχητών στο Κιρκούκ.

Οι ΗΠΑ υπερεκτίμησαν τον έλεγχο που θεωρούν ότι έχουν πάνω στους ισλαμιστές μέσω «φυτευτών» πρακτόρων καθώς αυτόν τον έλεγχο τον εξασκεί η Τουρκία και απλά ένα μέρος του το παρέδιδε προς εκμετάλλευση στις ΗΠΑ όπου και όποτε την βολεύει.

Mια ανεξέλεγκτη εισβολή ισλαμιστών σε μια περιοχή που μέρχι σήμερα δεν είχαν πατήσει ποτέ «πόδι» δίνει μια καλή αφορμή στην Τουρκία για να σπεύσει να την απελευθερώσει.

Οι ισλαμιστές βρίσκουν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο (ντύνονται γυναίκες ή ακόμη και ξυρίζονται) για να εγκαταλείψουν την πόλη και να γλιτώσουν τη σύλληψη ή το θάνατο, και χωρίς να... χάσουν καθόλου χρόνο βρέθηκαν ήδη στην πόλη Κιρκούκ του Ιράκ, στην οποία έχουν αρχίσει επιθέσεις από νωρίς σήμερα το πρωί.

Οι ισλαμιστές εισβάλουν σε σπίτια και τζαμιά και παίρνουν πολίτες ομήρους, άλλες πληροφορίες νωρίτερα σήμερα μιλούσαν για κατάληψη του δημαρχείου της πόλης, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Rudaw εισέβαλαν και σε κτίριο όπου στεγάζεται ένα νηπιαγωγείο.

Νωρίτερα είχαν εξαπολύσει επίθεση σε πολλά κυβερνητικά κτίρια και σε σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας. Η αστυνομία και ο κυβερνήτης της πόλης έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μην κυκλοφορούν και να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο.

Στους δρόμους, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ανταλλάσσουν πυροβολισμούς με τζιχαντιστές. Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν εκδιώξει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από όλα τα κτίρια που είχαν καταλάβει, όμως κάποιοι παραμένουν κρυμμένοι σε ένα τέμενος και ένα ξενοδοχείο, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

Μέχρι στιγμής 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κιρκούκ. Έξι αστυνομικοί, 12 στρατιωτικοί και 16 εργάτες στον σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το Rudaw και το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι εργάτες σκοτώθηκαν στη γειτονική πόλη Ντιμπίς, που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα έξω από το Κιρκούκ.

Κάτοικοι του Κιρκούκ δήλωσαν ότι ακούγονταν εκρήξεις από τη 1 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 02:00 ώρα Ελλάδας). «Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας περίπου στις 06:00 το πρωί (τοπική ώρα), σκοτώνοντας 12 Ιρακινούς εργάτες και μηχανικούς και τέσσερις Ιρανούς τεχνικούς» δήλωσε ο δήμαρχος της Ντιμπίς, Abdullah Nureddin al-Salehi al-Salehi.

Πάντως άπαντες οι Κούρδοι κάτοικοι του Κιρκούκ πολεμούν αυτή την στιγμή για να εξοντώσουν τους ισλαμιστές οι οποίοι κατέλαβαν τους μιναρέδες της πόλης και επιχειρούν μέσω των μεγαφώνων τους να πείσουν τους Άραβες κατοίκους της πόλης να ενταχθούν στο «τζιχάντ» εναναντίον των κοσμικών Κούρδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή Ρωσία, ΗΠΑ και Τουρκία έχουν αλληλοσυγκρουόμενα και κάποιες φορές παρόμοια συμφέροντα.

Οι Τούρκοι θέλουν ελεγχόμενο ισλαμισμό, μη ίδρυση κουρδικού κράτους και τις πετρελαιοπηγές.

Οι ΗΠΑ θέλουν έλεγχο του σιιτικού Ιράκ, τις πετρελαιοπηγές, ίδρυση κουρδικού κράτους, μια ελεγχόμενη Τουρκία και «φρέσκο κρέας» εναντιον του Μ.Άσαντ

Οι Ρώσοι θέλουν διατήρηση του Μ.Άσαντ στην εξουσία, οριστική εκδίωξη των Αμερικανών από το Ιράκ, μή ίδρυση κουρδικού κράτους διότι αυτό θα είναι αμερικανοκίνητο και μια συμφωνία «κατανόησης» με την Άγκυρα για την περιοχή.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top