GuidePedia

0

Μήνυμα Μόσχας προς Αθήνα: «Μην εμπλακείτε»


Συναγερμός έχει σημάνει στη Ρωσία καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Κρήτη θα αποτελέσει την κύρια βάση των ΗΠΑ στην Μεσόγειο από όπου θα εξορμούν αμερικανικά αεροσκάφη κατά του συριακών και ρωσικών δυνάμεων. Ο νέος Αμερικανός πρέσβης έχει μεταβεί εσπευσμένα στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας ενώ στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του, και ο  αρχηγός των δυνάμεων ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι επισκέφθηκε την ίδια βάση.

Τονίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα καταφθάνει και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σ.Λαβρόφ προφανώς για να μεταφέρει «μήνυμα» από τον Ρώσο πρόεδρο προς την ελληνική κυβέρνηση στο οποίο θα τονίζει να μην εμπλακούμε με οποιονδήποτε τρόπο.
Πρόκειται για δύο σημαίνουσες επισκέψεις την ίδια ακριβώς περίοδο κατά την οποία οι «διαξιφισμοί» των δύο υπερδυνάμεων πάνω από το συριακό έδαφος έχουν φτάσει σχεδόν στην κορύφωσή τους.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής των ΗΠΑ Jeffrey Payette  επισκέφθηκε τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο ακρωτήρι  της Σούδας, επιθεωρώντας όλες τις εγκαταστάσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν μια απλή  εθιμοτυπικού χαρακτήρα επίσκεψη , αλλά  προετοιμασία για «μελλοντικές επιχειρήσεις», σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει λάβει ο ίδιος από την Ουάσιγκτον.

«Ο Αμερικανός διπλωμάτης κάτω από άκρα  μυστικότητα, επισκέφθηκε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ακρωτήρι, και συναντήθηκε με μέλη της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ , λίγο πριν την αναχώρηση για την Αθήνα. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είχε ισχυρή συνοδεία και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας επισκέφθηκε στην παλιά πόλη  των Χανίων».

Επίσης σήμερα το πρωί το αμερικανικό υπουργείο άμυνας  με ανακοίνωση του «απάντησε» στην μετακίνηση ρωσικών πυραύλων S-300 στη Συρία.

«Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν δυναμικά στην ρωσική κίνηση με την αποστολή πυραύλων στην ναυτική βάση της Ταρτούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των ΗΠΑ  Peter Cook.
Οι δηλώσεις του  ήρθαν ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας σχετικά με τη μεταφορά των συστημάτων αντιαεροπορικής-αντιβαλλιστικής άμυνας στην Συρία.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου άμυνας Igor  Konashenkov, είχε τονίσει ότι οι  S-300V4 θα διασφαλίσουν  την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών στις βάσεις Hmeymime και Ταρτούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πύραυλοι θα καταρρίψουν κάθε «ιπτάμενο αντικείμενο» αγνώστου σκοπού. Αυτό στην στρατιωτική ορολογία ερμηνεύεται πως «ότι κινείται στον εναέριο χώρο της Συρίας και δεν είναι ρωσικό ή συριακό θα καταρρίπτεται».

Η Ελλάδα όμως το επόμενο διάστημα ελέω της βάσεως στην Σούδα και ενδεχομένως και άλλων υποδομών να αποτελέσει , σύμφωνα με τους Ρώσους, την κύρια βάση των ΗΠΑ σε μια  ενδεχόμενη σύγκρουση με την Ρωσία στην Συρία.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top