Η Τουρκία βυθίζεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο στην χούντα Ερντογάν.Δεν πρόκειται για υπερβολή.Δεν είναι αυθαίρετη κρίση.Ο Ερντογάν από το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου “χτίζει” μεθοδικά και βίαια ένα σύστημα διακυβέρνησης απολύτως συγκεντρωτικό και φασιστικό. Η Τουρκία διοικείται πλέον από τον ίδιο και τους πιστούς του με τρόπο τελείως αντιδημοκρατικό.
Οι ειδήσεις που “δραπετεύουν” πλέον από τη γειτονική χώρα είναι κάθε μέρα και χειρότερες. Γιατί πλέον ΜΜΕ μη ελεγχόμενα στην Τουρκία είναι δύσκολο να βρεις.
Η εικόνα που μεταδίδει το ΑΠΕ είναι τραγική:
Η μεγάλη επιτήρηση και οι διώξεις στην Τουρκία είναι δεδομένο πλέον ότι αφορούν όχι μόνο όσους έχουν κάποια σχέση με το τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά ταυτόχρονα και με όσους ενεργεία ή δυνάμει αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ερντογάν.
Προσωπικότητες από το κουρδικό κίνημα, δημοσιογράφοι, αριστεροί και γενικά διαφωνούντες είναι ανά πάσα στιγμή υπό επιτήρηση. Εκτός από την αμιγώς πολιτική αυτή διάσταση, τίθεται και θέμα επιβίωσης, αφού με βάση τα κυβερνητικά διατάγματα που εκδίδονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όσοι απολύονται από τις δουλειές τους δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Αυτό ισχύει στο σύνολο του δημοσίου. Τώρα όμως η κυβέρνηση επεκτείνει το μέτρο αυτό και στα μέσα ενημέρωσης.
Με αλλαγή που έγινε στον κανονισμό της δημόσιας υπηρεσίας που ασχολείται με τη δημοσίευση κρατικών ανακοινώσεων στον Τύπο, για τις εφημερίδες που δεν θα απολύουν τους δημοσιογράφους οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποια κατηγορία θα διακόπτεται η παροχή ανακοινώσεων. Η δημοσίευση κρατικών ανακοινώσεων είναι από τους σημαντικούς πόρους ειδικά των εφημερίδων με μεσαία και χαμηλή κυκλοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι τίθεται θέμα οικονομικής πίεσης στον Τύπο.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει την υγιή ενημέρωση, αφού όλο και μειώνεται ο αριθμός όχι μόνο των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των ειδήσεων οι οποίες δείχνουν μία διαφορετική κατάσταση από αυτήν που περιγράφουν σε όλους τους τομείς η κυβέρνηση και η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης.
Πριν από τρεις μέρες η κυβέρνηση έκλεισε 12 τηλεοπτικά κανάλια και 11 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Περιλαμβανομένης και αυτής της τελευταίας περίπτωσης, τα μέσα ενημέρωσης που έχουν κλείσει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου δεν είναι μόνο μέσα από το χώρο του Γκιουλέν. Υπάρχουν πολλά μέσα που σχετίζονται με το κουρδικό κίνημα ή τους αλεβίτες.
Το αποτέλεσμα είναι, ενώ μέχρι σήμερα η δεδομένη σταθερά ως προς την ενημέρωση στην Τουρκία ήταν η παραδοχή ότι πολλά γεγονότα και καταστάσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία και γενικά γύρω από το Κουρδικό «δεν γίνονται είδηση», αυτός ο «σκοτεινός χώρος» έχει επεκταθεί τώρα σε ολόκληρη την Τουρκία και αφορά όλη την πολιτική.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές, η Ένωση Σύγχρονων Δημοσιογράφων Τουρκίας αναφέρεται στους περιορισμούς αυτούς και υπογραμμίζει ότι «τα μέτρα αυτά που αποσκοπούν στη φίμωση διαφορετικών απόψεων έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν άνεργοι και πολλοί συνάδελφοί μας. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακυρώθηκαν και οι δημοσιογραφικές ταυτότητες των συναδέλφων, πράγμα που ισοδυναμεί με την αφαίρεση του επαγγέλματος».
Η κατάσταση αυτή ισχύει και για τους ακαδημαϊκούς και εν γένει τους εκπαιδευτικούς. Όποιος απομακρύνεται από κάποιο πανεπιστήμιο ή κάποιο σχολείο, δεν μπορεί να βρει δουλειά στο χώρο αυτό.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου