GuidePedia

0


Την προηγούμενη εβδομάδα η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε βήματα εξομάλυνσης των σχέσεων με Ισραήλ και Ρωσία. Τώρα ο Idris Baluken του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ρίχνει ακόμη μία βόμβα: Η Άγκυρα βρίσκεται σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Συρίας, Μ.Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος του HDP τονίζει πως η Άγκυρα προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Συρία, Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε τρίτες χώρες.

«Σύμφωνα με την διαθέσιμη ενημέρωση, μυστικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ Συρίας και Τουρκίας στην Αλγερία και σε αρκετές άλλες τρίτες χώρες. Η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την μετάβαση από την ρητορική του «Άσαντ ως εχθρού» στην ρητορική «ο Άσαντ ο αδερφός». Η Δαμασκός έχει λάβει ήδη γράμμα απολογίας από τον Ρ.Τ.Ερντογάν».

«Στην ολομέλεια του κοινοβουλίου ζήτησα από την κυβέρνηση να διασαφηνίσει την κατάσταση όσο αφορά τις πληροφορίες για μυστικές συζητήσεις μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Παρόλ αυτά δεν έλαβα επίσημη απάντηση με την οποία να αρνούνται αυτές τις πληροφορίες…»

«Τα παραδείγματα των σχέσεων με Ισραήλ, Ρωσία και Αίγυπτο δείχνουν τις αλλαγές της εξωτερικής πολιτικής και της στρατηγικής της τουρκικής κυβέρνησης. Γνωρίζουν ότι πρέπει να αλλάξουν τακτική για να μην χάσουν επιρροή στις περιφερειακές εξελίξεις. Το κυβερνών κόμμα είναι έτοιμο να κάνει τα πάντα και έτσι είμαστε σίγουροι ότι οι πληροφορίες για διαπραγματεύσεις με την Συρία είναι αληθινές. Αν ίσχυε το αντίθετο, θα είχε γίνει επίσημη δήλωση».

«Είμαστε σίγουροι ότι Τουρκία και Συρία συζητούν για το κουρδικό ζήτημα και ειδικά για την επιθυμία της Άγκυρας να αλλάξει το status της «Ροτζάβα» της περιοχής στην Β.Συρία. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει επαφές με την κυβέρνηση της Συρίας χρησιμοποιώντας αντικουρδική ρητορική…»

«Eίμαστε σίγουροι πως στάλθηκε γράμμα και στον Μ.Ασαντ όπως ακριβώς είχε σταλεί και στη Μόσχα και δεν γνωρίζαμε τίποτα».

Ο Ερντογάν είδε σχέδιο διχοτόμησης της Τουρκίας και έτρεξε για βοήθεια στην Ρωσία.

Τα βάσανα τώρα ξεκινούν για την Τουρκία: ΗΠΑ ή Ρωσία;

Φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον ευνοεί την δημιουργία κουρδικού κράτους.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top