GuidePedia

0

«H χρήση της Αγίας Σοφίας αποτελεί υπόθεση της Τουρκίας. Ταυτόχρονα η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα επιθυμούσαμε να υπάρχει μια χρήση της Αγίας Σοφίας η οποία δεν αγγίζει το καθεστώς της ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ήταν η θέση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως εκφράστηκε διά του εκπροσώπου, Μάρτιν Σέφερ.

Η δήλωση του αξιωματούχου αφορούσε την πρόκληση της Τουρκίας με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, κατά την περίοδο του Ραμαζανίου. Το «γλείψιμο» όμως της Τουρκίας, με την οποία οι σχέσεις είναι επικίνδυνα τεταμένες το τελευταίο διάστημα λόγω της αναγνώρισης αρμενικής «γενοκτονίας» από το Κοινοβούλιο (Bundestag) συνεχίστηκε…

Ο Σέφερ λοιπόν συμπλήρωσε, ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που συνδέονται με το καθεστώς Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο απολαμβάνει η Αγία Σοφία. Αλίμονο…

Και όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν θεωρεί τυχαίο γεγονός ότι η Τουρκία επιλέγει τη συγκεκριμένη συγκυρία να χρησιμοποιήσει την Αγία Σοφία ως τζαμί, ιδού τα λόγια Σέφερ, από όπου προκύπτει ότι άλλα ήθελε να πει και άλλα έλεγε αυτοπεριοριζόμενος, ακολουθώντας προφανώς την επίσημη πολιτική:

«Η Αγία Σοφία έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες ως τζαμί. Το τι πιστεύω δεν παίζει ρόλο, νομίζω. Και το τι πιστεύουν άλλοι σε αυτό το έδρανο (ενν. των εκπροσώπων της κυβέρνησης) δεν παίζει ρόλο. Σαφή απάντηση μπορείτε να βρείτε ίσως με το να μην απευθύνετε το ερώτημα σε μας, αλλά σε αυτούς που έλαβαν τα μέτρα σχετικά με την Αγία Σοφία».
Φαίη Καραβίτη

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top