GuidePedia

0

Τη σφοδρή αντίδραση του καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστου προκάλεσαν οι δηλώσεις Καμμένου για επενδυτικά σχέδια στη νήσο "Φλέβες", το νησάκι του Σαρωνικού που ασκούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις,

Σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα ο ΥΕΘΑ, υπάρχουν δυο προτάσεις που μελετά το υπουργείο για το νησάκι Φλέβες. Η μία πρόταση «είναι από την πλευρά του Άμπου Ντάμπι για ενοίκιο με 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πηγαίνουν στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού και τη δημιουργία ενός resort 22 χιλιάδων θέσεων με επένδυση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ» ενώ η δεύτερη πρόταση «από την πλευρά του Ισραήλ, για τη δημιουργία του Silicon Island, δηλαδή πρότυπου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του γνωστού καθηγητή του πανεπιστημίου Πειραιά Παναγιώτη Ήφαιστου, ο οποίος είπε στοOnalert.gr ότι "Η καταπάτηση της Νήσου Φλέβες που δεν μπήκε στις Συνθήκες για την αειφόρο ανάπτυξη επειδή ήταν των ΕΔ θα αποτελέσει βέβηλη πράξη κατά του πολιτισμου, της φύσης, της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος".

Θύμισε μάλιστα μια επιστολή που είχε στείλει προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας πριν μερικούς μήνες αιτιολογώντας γιατί δεν πρέπει το νησάκι αυτό να ξεπουληθεί:
Διαβάστε τι είχε γράψει:




Κρίνω σκόπιμο να σας θέσω συνοπτικά υπόψη τα πιο κάτω τα οποία ίσως να μην γνωρίζετε ή εν μέσω πολλών και σημαντικών υποχρεώσεων να μην είχατε σκεφτεί. Ελπίζω, επιπλέον, όπως λέω στο τέλος, να γίνεται και πρωτεργάτης για την προστασία του φυσικού αυτού τοπίου και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία και στους κατοίκους της Αττικής για να απολαμβάνουν την φύση και το περιβάλλον.

ΠΡΩΤΟΝ, η Νήσος Φλέβα 1500 περίπου στρεμμάτων απέναντι από τον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης είναι ένα τοπίο μοναδικού φυσικού και περιβαλλοντολογικού κάλλους. Είναι η πρότυπο της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελλήνων. Φλέβα2Είναι ένα από τα τελευταία προπύργια της φύσης και του περιβάλλοντος στο θαλάσσιο κατώφλι πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.

Εάν οι ΕΔ δεν την χρειάζονται πλέον ως πεδίο ασκήσεων μπορεί να γίνει τόπος εξόρμησης των πολιτών, ένα δηλαδή φυσικό «πάρκο», ένα ανέγγιχτο θαύμα της φύσης το οποίο θα αναβαθμίσει αισθητικά, περιβαλλοντολογικά και αναπτυξιακά την περιοχή μας και ευρύτερα το Αττικό Λεκανοπέδιο. Σε κράτη της Ευρώπης υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε νησίδες κοντά στα αστικά κέντρα και σε λίμνες ή σε παραπλήσιες παραθαλάσσιες περιοχές. Αποτελούν πόλο έλξης και απόλαυσης της φύσης από αναρίθμητους επισκέπτες χωρίς να θίγεται το φυσικό περιβάλλον.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, δεν είμαι σίγουρος αυτή την στιγμή εάν η Νήσος Φλέβα είναι ενταγμένη στο «ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000», ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» στην βάση διεθνών συμβάσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ή αντίστοιχα όπως προβλέπεται ως τόπος Κοινοτικής σημασίας για την προστασία των οικοτόπων.

Εάν δεν έχει ενταχθεί στο παρελθόν στο δίκτυο NATURA, οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούσε βάση του Ναυτικού. Εάν οι ΕΔ δεν χρειάζονται πλέον την Νήσο για ασκήσεις θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ Η ΝΗΣΟΣ ΦΛΕΒΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA. Αυτό είναι λογικό, συμβατική υποχρέωσή μας και συμφέρον μας. Εάν κάποιος σπεύσει να νομοθετήσει κάτι άλλο εκποιώντας την φυσική και πολιτική μας κληρονομιά θα συμπράξει όχι μόνο στον βιασμό του φυσικού μας περιβάλλοντος αλλά θα παραβιάσει τις ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΠΕΡΊ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Επιπλέον, εκτιμώντας σωστά την ανθρωπολογία των φυσιολατρών της περιοχής μας δεν αποκλείω πολλοί να αυτοπυρποληθούν πάνω στην Φλέβα παρά να δουν την ιδιωτεία να την καταπατεί. Οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί τα πάνδεινα και η υπομονή πολλών έχει εξαντληθεί.

Προσθέτω ότι μια απόφαση εκποίησης του φυσικού θαύματος που ονομάζεται Νήσος Φλέβα θίγει κάθε έννοια «ανάπτυξης» και εν μέσω μνημονίων που και εσείς είπατε δημόσια ότι μας επιβλήθηκαν εκβιαστικά αποτελεί ένα ακόμη καταστροφικό βήμα πολιτικοοικονομικού ανορθολογισμού: Εξανεμίστηκαν εκατοντάδες δισεκατομμυρίων στον βωμό των κερδοσκοπικών και τοκογλυφικών συμφερόντων και τώρα συγκριτικά μιλώντας για λίγα κυριολεκτικά ψευτο-εκατομμύρια πετροδολλαρίων θα πληγεί το πιο πλούσιο φυσικό περιβάλλον των κατοίκων της Αττικής και των Δήμων ΒΒΒ! Οι Εμίρηδες ή άλλοι έχουν τα δικά τους νησιά η φτιάχνουν τεχνητά νησιά. Τα δικά μας νησιά –και μάλιστα ένα μεγάλο δημόσιο φυσικό νησιώτικο πάρκο δίπλα στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο–, ανήκουν στους πολίτες.

ΤΡΙΤΟΝ, στην διεύθυνση http://www.ifestosedu.gr/111Vraxonisides.htm θα βρείτε ανάλυση και αποτυπωμένες παραστάσεις που αναφέρονται τόσο σε στοιχειώδεις πληροφορίες για την Νήσο Φλέβα όσο και για το σύστημα διεθνών Συμβάσεων και Κοινοτικών διατάξεων για την ΑΕΙΦΟΡΟ Ανάπτυξη.

Στο όνομα της γνωριμίας μας και των μέχρι σήμερα εγκάρδιων σχέσεων, σας παρακαλώ να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τα επιχειρήματα και τις περιγραφές ενός τοπίου με το οποίο γνωρίζω ότι και εσείς είστε εξοικειωμένος. Το θέμα που τίθεται είναι ηθικής τάξης, αφορά ζωτικά το δημόσιο συμφέρον, σχετίζεται με την σωστά νοούμενη ανάπτυξη, συμπεριλαμβάνει διεθνείς δεσμεύσεις που αφορούν το περιβάλλον και είναι μείζον κοινωνικό ζήτημα γιατί αφορά εκατομμύρια ανθρώπους. Αφορά επιπλέον ζωτικά την τοπική κοινωνία γιατί DSC05192είναι η θαλάσσια και νησιώτικη αυλή των παραπλήσιων Δήμων και όλης της Αττικής. Εκεί όπως γνωρίζετε εξορμούν εκατοντάδες Έλληνες κάθε μέρα με τις οικογένειες και φίλους τους.

Η χλωρίδα και πανίδα της Νήσου Φλέβα είναι μοναδικά πλούσια και στον πυρήνα της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μιλώντας ουσιαστικά, η Νήσος Φλέβα με κάθε κριτήριο καλύπτεται από το πνεύμα των περιβαλλοντολογικών διατάξεων διαφόρων διεθνών Συμβάσεων, της ΕΕ, του ΟΗΕ και των Ελληνικών νόμων που αφορούν την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Περιβαλλοντολογικός βιασμός της Νήσου Φλέβας σημαίνει βιασμό της πολιτικής μας ηθικής, της αξιοπρέπειας των πολιτών και του πνεύματος και του γράμματος των ελληνικών και διεθνών δεσμεύσεων. Θα αποτελέσει ένα περιβαλλοντολογικό έγκλημα που αν εκτελεστεί θα γραφτεί σε μαύρη σελίδα.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, ουσιαστικά και σωστά σκεπτόμενοι, η Νήσος Φλέβα δεν συνιστά μόνο μια μοναδικά πανέμορφη Νήσο γεμάτη χιλιάδες πουλιά, φώκιες, χελώνες, πάπιες κτλ, και κάθε είδους βλάστηση. Είναι ένα από τα τελευταία άθικτα φυσικά πεδία τα οποία δεν καταπατήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Θα μπορούσε αφού καθαριστεί από τον στρατό από τυχόν επικίνδυνα αντικείμενα να καταστεί ένας χώρος περιπάτου και απόλαυσης της φύσης από τα σχολεία, από οργανωμένες εκδρομές κάθε είδους και από τους CAM00043φιλοξενούμενούς μας (φιλοξενούμενοι είναι οι «τουρίστες» όχι βιομηχανικό προϊόν, είτε πρόκειται για Εμίρηδες είτε για απλούς πολίτες άλλων κρατών) των ξενοδοχείων της Αττικής. Να έχει ένα ή δύο ξύλινα περίπτερα μόνο για αναψυκτικά και νερό και να αφεθεί άθικτο το φυσικό περιβάλλον και η πάμπλουτη χλωρίδα και πανίδα. Η πείρα άλλων χωρών είναι ότι μια τέτοια απόφαση είναι απόφαση υψηλής αισθητικής και σεβασμού προς τον πολιτισμό και το περιβάλλον, αλλά επίσης και ότι βοηθά τα μέγιστα την ισόρροπη ανάπτυξη των γύρω περιοχών.

ΠΕΜΠΤΟ, επειδή γνωρίζω ότι και εσείς ψαρεύετε στην περιοχή, ξέρετε ότι ο βυθός της Νήσου Φλέβα είναι από τους καλύτερους της Μεσογείου. Μπορεί λοιπόν επιπλέον να γίνει χώρος εξόρμησης νόμιμης υποβρύχιας αλιείας (χωρίς τεχνητή αναπνοή, εννοείται!!) όσων, και είναι πάρα πολλοί, γοητεύονται από αυτό το θεσπέσιο άθλημα. Ταυτόχρονα, μπορεί όπως και τώρα γίνεται να παραμείνει θάλασσα νόμιμης αλιείας από σκάφος. Οι δε απίστευτου κάλλους κόλποι και κολπίσκοι όπως και τώρα γίνεται να αποτελεί καταφύγιο εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων που με βάρκες, σκάφη και ιστιοπλοϊκά αγκυροβολούν με την οικογένειά τους ή με φίλους.

Θίγει βαθιά την αισθητική μας και την αξιοπρέπειά μας ως πολίτες ενός ελεύθερου κράτους εάν αντί μιας τόσο ωραίας εικόνας το πανέμορφο αυτό δημόσιο πεδίο καταληφθεί και εάν σε ένα ακόμη σημείο της πατρίδας μας –το τελευταίο βασικά άθικτο πεδίο της Αττικής– αισθανόμαστε ξένοι στον τόπο μας. Δεν θέλουμε, κοντολογίς, σε ένα τελευταίο προπύργιο της φύσης και του πολιτισμού να καταπατηθεί από Εμίρηδες ή Γερμανούς ή Αμερικανούς ή και Έλληνες γιατί με αντίτιμο κάποια κυριολεκτικά ψίχουλα μπορούν να αγοράσουν ένα μέρος ανεκτίμητου φυσικού πλούτου, πολιτισμού και περιβαλλοντολογικά ανεπανάληπτο. Εάν ξένοι θέλουν να πάνε εκεί είναι ευπρόσδεκτοι ως φιλοξενούμενοι να απολαύσουν την φύση όχι να την καταπατήσουν περιγελώντας μας και υποτιμώντας μας. Μπορεί να περνάμε δύσκολες στιγμές (το ποιος φταίει όλοι ξέρουμε και δεν είναι του παρόντος) αλλά δεν θα εκποιήσουμε το Είναι μας.

Παρακαλώ εάν έχετε την καλοσύνη, κύριε Υπουργέ, προσέξτε ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος συναισθηματισμού σε αυτά που γράφω. Απορρέουν από κρυστάλλινο ορθολογισμό. Κοινωνικό, αισθητικό, νομικό, DSCF4439περιβαλλοντολογικό, αναπτυξιακό και πολιτισμικό ορθολογισμό. ΣΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ λόγω συγκυριακών δυσκολιών.

Κύριε Υπουργέ. Για όνομα του Θεού, όπως λέμε. Με όλο το θάρρος σας εξορκίζω μην συναινέσετε ή συμπράξετε σε μια τόσο βλαβερή και ζημιογόνο απόφαση. Αντίθετα πάρτε πρωτοβουλία να δοθεί στην Κοινωνία. Ούτως ή άλλως όπως θα δείτε αμέσως μετά η τοπική κοινωνία το ζητά και θα το απαιτήσει.

ΤΕΛΟΣ και σε αναφορά με την τελευταία παρατήρηση, για αντικειμενικούς λόγους μια τέτοια απόφαση αναπόδραστα θα αντιμετωπίσει την δικαιολογημένη σφοδρή αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των τάσεων. Και πολλών άλλων βέβαια. Αντίδραση η οποία ηθικά, πολιτικά, πολιτισμικά, αισθητικά, περιβαλλοντολογικά, αναπτυξιακά και πολιτικά είναι δικαιολογημένη.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top