GuidePedia

0

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται πολύ συχνά στη Συνθήκη της Λωζάννης. Πρόσφατα πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για την δήθεν εκατονταετή περίοδο ισχύος της. Η Συνθήκη που υπεγράφη το 1923 σύμφωνα με μυστικές διατάξεις λήγει το 2023. Οι ισχυρισμοί αυτοί καταρρίπτονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την υφηγήτρια δρ. Sevtap Demirci, η οποία ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (πρώην Robert College) .

Η κ. Demirci δήλωσε στο Odatv (5/4) τα εξής: “ Έχω ακούσει κι εγώ αυτές τις φήμες. Δηλώνω όμως κατηγορηματικά ότι δεν ευσταθούν. Μελέτησα επί πέντε χρόνια όλα τα Αρχεία στην Τουρκία και στην Αγγλία. Σε κανένα από αυτά δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για τη λήξη της Συνθήκης μετά από εκατό χρόνια. Όποιος βρήκε κάποιο τέτοιο στοιχείο να το δείξει και σε εμένα.”

Η κ. Demirci απαντώντας στο ερώτημα για το ζήτημα των Νησιών του Αιγαίου τόνισε: “Όντως ο Ισμέτ Πασα κατηγορείται επειδή άφησε τα νησιά στα χέρια των Ελλήνων. Όσοι τα λένε αυτά παρακαλώ να ερευνήσουν πότε χάσαμε τα νησιά. Η Τουρκία αποδέχθηκε το καθεστώς που ήδη ίσχυε στα νησιά του Αιγαίου. Θα με ρωτήσετε οι τούρκοι δεν αγωνίστηκαν, δεν πάλεψαν για τα νησιά; Μήπως δεν προσπάθησαν αρκετά; Μπορεί. Σε μια συμφωνία , όμως, δίνεις και παίρνεις. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να παίρναμε τα πάντα. Να μη δίναμε τη Μοσούλη και τα νησιά. Τότε, είχαμε άλλες προτεραιότητες. Κινδύνευε η ανεξαρτησία της χώρας, υπήρχε το καθεστώς των διομολογήσεων που έπρεπε να αρθεί. Αυτά ήταν σημαντικότερα ζητήματα την εποχή εκείνη.”

Ελπίζουμε η αποστομωτική αυτή απάντηση της κ. Demirci να υιοθετηθεί από αυτούς που θέλουν να δημιουργούν ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν.
  

Δημοσίευση σχολίου

 
Top