GuidePedia

0

Ο επικεφαλής του Ιρακινού Κουρδιστάν, o Masoud Barzani, δήλωσε ότι οι Κούρδοι της Συρίας (PYD) και οι Κούρδοι της Τουρκίας (PKK) συνεργάζονται, και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι το γνωρίζουν αλλά δεν το παραδέχονται. Με λίγα λόγια ο επικεφαλής των Κούρδων του Ιράκ λέει αυτό που λέει ο Ερντογάν για τους Κούρδους της Συρίας. Και έχει και δίκιο. Αλλά είναι κάπως περίεργο να το βλέπεις να συμβαίνει.

Προφανώς οι πρόσφατες επιθέσεις των Κούρδων της Συρίας και των Κούρδων της Τουρκίας στα δίκτυα που μεταφέρουν πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία, καθώς και η πρόσφατη δήλωση των Κούρδων της Τουρκίας (PKK) ότι δεν θα επιτρέψουν την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου που προωθούν οι Κούρδοι του Ιράκ μαζί με την Τουρκία, έχουν αρχίσει να εκνευρίζουν πάρα πολύ τους Κούρδους του Ιράκ. Γιατί είναι άλλο να ξέρεις ότι συνεργάζονται οι Κούρδοι της Συρίας και οι Κούρδοι της Τουρκίας, και άλλο να βγαίνεις και να το λες φόρα παρτίδα, και ταυτόχρονα να είσαι Κούρδος.

Δεν ξέρω αν ήδη υπάρχει ένας εμφύλιος ανάμεσα στους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας με τους Κούρδους του Ιράκ, αλλά όπως πάει το πράγμα ακόμη και αν δεν υπάρχει εμφύλιος, σύντομα θα ξεσπάσει. Είναι πολύ διαφορετικά τα συμφέροντα των φτωχών σε πετρέλαιο και αέριο Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας με αυτά των πλούσιων και στα δύο Κούρδων του Ιράκ. Βέβαια το αν θα ξεσπάσει ένας μεγάλος Κουρδικός εμφύλιος έχει να κάνει με το αν θα βρεθεί μία λύση στην Συρία. Αν βρεθεί μία λύση στην Συρία δεν θα ξεσπάσει εμφύλιος. Αν η κόντρα ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία συνεχιστεί, τότε θα ξεσπάσει και εμφύλιος ανάμεσα στους Κούρδους, με τους Κούρδους του Ιράκ να βρίσκονται στο πλευρό της Τουρκίας, και τους υπόλοιπους Κούρδους στο πλευρό της Ρωσίας. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει με τα σημερινά δεδομένα. Έλεγα τις προάλλες ότι οι Ιρανοί έκαναν μία κρούση στους Κούρδους του Ιράκ προκειμένου να κατασκευαστεί ένα δίκτυο προς το Ιράν, ώστε να αποφύγουν την Τουρκία και να ενταχθούν στον ίδιο άξονα με τους υπόλοιπους Κούρδους, αλλά δεν φαίνεται μία λύση πολύ πειστική.



Οι ΗΠΑ, δυσαρεστώντας και τους Τούρκους και τους Κούρδους του Ιράκ, δήλωσαν για ακόμη μία φορά ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας είναι κάτι διαφορετικό από τους Κούρδους της Συρίας. Οι Κούρδοι της Συρίας υποστηρίζονται και από τους Αμερικανούς και από τους Ρώσους και από τους Ευρωπαίους, και πολύ δύσκολα θα τα βγάλουν πέρα μαζί τους η Τουρκία και ο ISIS. Ισχύει βέβαια ότι οι Κούρδοι της Συρίας έχουν πολύ στενούς δεσμούς με τους Κούρδους της Τουρκίας, και εν μέρει είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των Τούρκων.

Λέω εν μέρει με την έννοια ότι όλη η ιστορία έχει να κάνει με τα ενεργειακά, γιατί οι Ρώσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους Κούρδους της Συρίας για να σφραγίσουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ώστε να μην περάσουν Αραβο-Τουρκικά δίκτυα (Κατάρ-Τουρκία), και θέλουν επίσης να χρησιμοποιήσουν το PKK για να μπλοκάρουν τα δίκτυα από το Ιρακινό Κουρδιστάν προς την Τουρκία.

Οι Αμερικανοί παρόλο που στα ενεργειακά είναι πολύ κοντά στους Τούρκους, δίνουν προτεραιότητα στους Κούρδους της Συρίας, παρόλο που αναγνωρίζουν ως τρομοκράτες τους Κούρδους της Τουρκίας (PKK). Οι Αμερικανοί βέβαια θα προτιμούσαν και να περάσουν τα Αραβο-Τουρκικά δίκτυα και να δημιουργηθεί ένα Κουρδικό κράτος στην Συρία, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να συγκρουστούν με τους Ρώσους. Ενώ αν αρκεστούν στο Κουρδικό κράτος οι Ρώσοι δεν θα τους δημιουργήσουν πρόβλημα. Και νομίζω ότι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι μόνο με πόλεμο θα αφήσουν οι Ρώσοι να περάσουν τέτοια δίκτυα που θα τους γονατίσουν οικονομικά.

Η ουσία όμως είναι ότι στο θέμα των Κούρδων της Συρίας, η Τουρκία έχει απέναντι της τους Ρώσους, τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, και άρα δεν βλέπω πως θα καταφέρει να αποφύγει μακροπρόθεσμα ένα Κουρδικό κράτος στα νότια σύνορα της. Στο Κουρδιστάν της Τουρκίας βέβαια οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί είναι μαζί απέναντι στους Ρώσους, και αν η Τουρκία δεν εξαντληθεί με πολέμους δεξιά και αριστερά ενδεχομένως να μπορέσει να το κρατήσει υπό τον έλεγχο της τα επόμενα χρόνια. Αν η Τουρκία επιλέξει με Δούρειο Ίππο τον ISIS να πάει σε μία σύγκρουση και με τους Ρώσους, και με τους Αμερικανούς και με τους Ευρωπαίους, λογικά τα επόμενα χρόνια το Κουρδιστάν της Τουρκίας θα χαθεί για την Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει δείξει να είναι τύπος που βαράει την γροθιά στο μαχαίρι, αλλά μένει να δούμε πόσο μακριά θα το πάει.

Βλέπουμε ότι μέχρι τώρα της Τουρκίας δεν της βγαίνει η πολιτική της στην Συρία. Μπορεί η Τουρκία να έχει τα δίκια της, αλλά όταν έχεις απέναντι σου τους Ρώσους να σου κλείνουν τον δρόμο προς τον Περσικό Κόλπο, και τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους να θέλουν τους Κούρδους της Συρίας, οφείλεις να αντιληφθείς ότι κανένας Τουρκικός στρατός στην Συρία, και κανένας ISIS στην Ευρώπη, δεν θα σταματήσει το αναπόφευκτο.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν η Τουρκία και οι Άραβες που προσπάθησαν να αλλάξουν το στάτους κβο στην Συρία, με το επιχείρημα ότι δεν είναι δίκαιο να είναι η Σουνιτική πλειοψηφία υπό τον έλεγχο της μειοψηφίας των Αλαουιτών. Χωρίς να εξετάζομε κατά πόσο αυτό είναι σωστό ή λάθος. Το θέμα είναι ότι την πρώτη κίνηση την έκανε η Τουρκία στην Συρία και όχι η Ρωσία.

Και τελικά η λύση που θα βρεθεί στην Συρία, αν κάποια στιγμή βρεθεί μία, μπορεί όντως να προβλέπει ένα ομόσπονδο Σουνιτικό κρατίδιο, αλλά αν αυτό το κρατίδιο για διάφορους λόγους δεν επιτρέπει την σύνδεση της Τουρκίας με τον Περσικό Κόλπο, και ταυτόχρονα δημιουργηθεί και ένα ομόσπονδο Κουρδικό κρατίδιο στα νότια σύνορα της Τουρκίας, τότε η Τουρκία θα έχει χάσει, όπως και οι Άραβες φυσικά.



Στο μεταξύ οι Ρώσοι προτείνουν στους Τούρκους την κατασκευή του αγωγού Turk Stream, ώστε να ξεχάσει η Τουρκία την Συρία και τον Περσικό Κόλπο, και ταυτόχρονα να γίνει η Τουρκία για την Ρωσία μία νέα Ουκρανία, εξασφαλίζοντας χαμηλές τιμές στο εσωτερικό της αλλά και προμήθειες για τις ποσότητες που θα εξάγει. Η Τουρκία από την πλευρά της ζητάει να αγοράζει το Ρωσικό αέριο σε χαμηλές τιμές, και να αποφασίζει ή ίδια και όχι η Ρωσία σε ποιον και σε τι τιμές θα το εξάγει, κάτι που δεν δέχεται η Ρωσία. Αν κάποια στιγμή η Τουρκία γονατίσει και αναγκαστεί να δεχτεί τους όρους της Ρωσίας, τότε το Ιράν θα είναι πολύ δυσαρεστημένο με την Ρωσία και την Τουρκία, γιατί θα σημαίνει ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα έχουν συμφωνήσει να μπλοκάρουν μαζί τον δρόμο του Ιράν προς την Μεσόγειο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top