GuidePedia

0

Από τα περασμένα μεσάνυχτα  Σλοβενία και Σερβία έκοψαν ουσιαστικά την "βαλκανική οδό" για τους πρόσφυγες. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της Σλοβενίας από τα μεσάνυχτα (μια ώρα Ελλάδας)  θα επιτρέπεται η είσοδος σε σλοβενικό έδαφος μόνο όσων προσφύγων έχουν σκοπό να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία ή φτάνουν στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους. Κάθε υπόθεση θα εξετάζεται ξεχωριστά, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Λιουμπλιάνα έχει ταχθεί εδώ και πολλές εβδομάδες στο πλευρό της Αυστρίας και άλλων βαλκανικών χωρών που επιθυμούν να σταματήσουν ολοκληρωτικά τις μεταναστευτικές ροές.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι η αποκατάσταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν προϋποθέτει ότι «η μετανάστευση δεν θα είναι πλέον δυνατή από τον διάδρομο των Βαλκανίων, όπως ήταν μέχρι σήμερα».

Η Σερβία, με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικό της υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι «θα εναρμονιστεί» με την απόφαση της Σλοβενίας. Το Βελιγράδι «ενημερώθηκε από την Κροατία ότι η Σλοβενία θα εφαρμόσει από τα μεσάνυχτα ένα νέο καθεστώς εισόδου στην ζώνη Σένγκεν και ότι δεν θα δέχεται μετανάστες χωρίς έγκυρη βίζα και διαβατήριο, κάτι που κλείνει στην πράξη τον βαλκανικό διάδρομο», εξήγησε το υπουργείο.

Η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ είχαν περιορίσει δραστικά την είσοδο μεταναστών στο έδαφός τους από τα τέλη Φεβρουαρίου, εφαρμόζοντας ημερήσια ποσόστωση 580 προσώπων την ημέρα. Η ποσόστωση αυτή δεν θα ισχύει πλέον, διευκρίνισε η Λιουμπλιάνα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top