Αλέξης Ζακυνθινός
Η χώρα, μαζί με την Τουρκία και τη Βόρεια Κορέα, θεωρείται ως μία από τις τρεις δεσποτικές χώρες του πλανήτη – πολύ επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη, ενώ υποτιμάται παρά το ότι πιθανότατα διαθέτει πυρηνικά όπλα
«Εάν η αιμοχαρής μοναρχία των al-Sauds κατέρρεε, τότε δεν θα ακολουθούσε μία δεύτερη αραβική άνοιξη, αλλά ένας καινούργιος αραβικός χειμώνας» (πηγή).
.Άποψη
Δεν ξέρουμε τι περιμένει ο πρωθυπουργός και η Ευρώπη από την Τουρκία στο θέμα του μεταναστευτικού, το οποίο έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πλέον ισχυρά όπλα του σημερινού ασύμμετρου και υβριδικού πολέμου (ανάλυση). Είμαστε όμως σίγουροι πως θα απογοητευθούν, ενώ αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα – επειδή οι Ευρωπαίοι θα αντικρίσουν το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, το οποίο δεν είναι μόνο αποκρουστικό, αλλά αποτελεί μεγάλη ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο.
Όσο και να θέλει πάντως η κυρία Merkel να εμποδίσει την κοινή γνώμη της χώρας της να συνειδητοποιήσει πόσο δικτατορική είναι η τουρκική κυβέρνηση, η οποία δεν διστάζει να κρατικοποιήσει τα ΜΜΕ που την αντιπολιτεύονται ή να διαλύσει βίαια τις διαδηλώσεις των πολιτών της, δεν θα τα καταφέρει τελικά – ενώ, εάν ενδώσει στα επαίσχυντα παζάρια της γειτονικής χώρας, φοβούμενη πως θα χάσει την καγκελαρία λόγω των εγχωρίων αντιδράσεων εναντίον των προσφύγων, θα πέσει σε μία παγίδα, από την οποία πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ξεφύγει.
Από την άλλη πλευρά είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι η Δύση, καθοδηγούμενη από τις Η.Π.Α., καθώς επίσης από τη Γερμανία που δήθεν μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμμαχούν με τόσο απάνθρωπες κυβερνήσεις – απλά και μόνο για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Ειδικά με την Τουρκία και με τη Σαουδική Αραβία – με δύο χώρες δηλαδή που, μαζί με τη Βόρεια Κορέα, ανήκουν στα τρία πιο δεσποτικά, απολυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα του πλανήτη.
Εν τούτοις, ακόμη και να αδιαφορεί κανείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να μην κατανοεί πόσο επικίνδυνες είναι οι δύο αυτές χώρες για την παγκόσμια ειρήνη – αφού πρόκειται για τους βασικούς υποκινητές του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ειδικά όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, η οποία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει κάποια στιγμή στο μέλλον εάν συνεχιστεί ο πόλεμος (άρθρο), υποτιμάται ο κίνδυνος – πολύ περισσότερο εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί του κ. T. Meyssan, σύμφωνα με τους οποίους η χώρα διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Περαιτέρω, το βασίλειο της ερήμου λέγεται πως έχει δημιουργήσει ένα κοινό στρατιωτικό επιτελείο υπό την ηγεσία του Ισραήλ, μαζί με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Μαρόκο και το Σουδάν – κάτι που, εάν ισχύει, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο ίδιος γεωπολιτικός αναλυτής, ο οποίος είναι πολύ καλά δικτυωμένος διεθνώς, αναφέρει επίσης πως η Σαουδική Αραβία αγόρασε τα πυρηνικά της όπλα από το Πακιστάν, δύο χρόνια πριν – κάτι που όμως δεν επιβεβαιώθηκε από κανέναν άλλο, ενώ το ρωσικό RT, το οποίο είχε την είδηση στην ηλεκτρονική του έκδοση, την απέσυρε αργότερα.
Είτε ισχύει όμως η πληροφορία είτε όχι, οι Σαουδάραβες εξοπλίζονται όλο και περισσότερο – ενώ οι Η.Π.Α. τους πιστοποίησαν ένα πακέτο δισεκατομμυρίων, όσον αφορά την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού. Πρόκειται εν πρώτοις για 19.000 βόμβες της αεροπορίας τους, κόστους 1,29 δις $, οι οποίες θεωρείται πως θα εγκριθούν από το Κογκρέσο – για τη χρήση τους εναντίον των τρομοκρατών της ISIS, αν και δεν μπορεί να αποκλεισθεί η χρησιμοποίηση τους στην Υεμένη, την οποία συνεχίζουν να βομβαρδίζουν, αδιαφορώντας για τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Από την άλλη πλευρά, μετά την εγκατάσταση πολεμικών αεροσκαφών, βομβαρδιστικών αεροπλάνων και στρατιωτών της Σαουδικής Αραβίας στην τουρκική βάση του Ινσιρλίκ, πιέζουν για την εισβολή τους, μαζί με τους Τούρκους στη Συρία. Παράλληλα έχουν πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο, παρά το ότι ζημιώνουν και οι ίδιοι – με στόχο κυρίως την απομάκρυνση της Ρωσίας από την περιοχή.
.
.
Περαιτέρω ο πόλεμος της ενέργειας έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη βία σε ολόκληρο τον πλανήτη – συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην έξαρση της τρομοκρατίας, στην αύξηση των μεταναστευτικών κυμάτων και στο χάος που βιώνουμε σήμερα. Ταυτόχρονα απειλείται η σταθερότητα χωρών όπως του Λίβανου, της Ιορδανίας, της Αλγερίας, της Τυνησίας, ακόμη και του Κουβέιτ – ενώ οι αμερικανοί γεωπολιτικοί αναλυτές προβλέπουν εμφυλίους πολέμους στην Τουρκία και στην Αίγυπτο.
Ο απώτερος στόχος τώρα της Σαουδικής Αραβίας, εκτός από την εκδίωξη της Ρωσίας, είναι το Ιράν – ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της στην περιοχή, όσον αφορά την τοπική ηγεμονία της, μεταξύ άλλων σε θρησκευτικό επίπεδο. Εν τούτοις, η πτώση των τιμών του πετρελαίου της έχει προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα – πόσο μάλλον όταν ο στρατιωτικός εξοπλισμός της, απορροφά το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού της. Μόνο ο πόλεμος της Υεμένης της κοστίζει 6 δις $ μηνιαία – ενώ, σύμφωνα με έναν πρώην πράκτορα της CIA (B. Riedel), εάν θέλει να εγκαταστήσει εκεί μία δική της κυβέρνηση, θα πρέπει να δαπανήσει δεκάδες δις $.
Αντίστοιχα ποσά, εάν όχι εκατοντάδες δις $, έχει «κάψει» ήδη η Σαουδική Αραβία στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη – ενώ πρόσφατα υποσχέθηκε επενδύσεις στην κυβέρνηση της Αιγύπτου ύψους 8 δις $, καθώς επίσης βοήθεια 4 δις $. Το Μπαχρέιν, η Ιορδανία και το Πακιστάν ενισχύονται επί πλέον από τους Σαουδάραβες – κάτι που φυσικά δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρον.
Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος Putin θυμάται ασφαλώς τις ζημίες που προκάλεσε στη Σοβιετική Ένωση πριν από 30 περίπου χρόνια η χρήση του όπλου του πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία – οπότε σίγουρα θα αντιδράσει. Εάν τυχόν δε ξεσπούσε πραγματικός πόλεμος στην περιοχή, οι τιμές του πετρελαίου θα υπερέβαιναν σε χρόνο μηδέν τα 200 $ το βαρέλι – ένα ενδεχόμενο που θα ωφελούσε σε μεγάλο βαθμό τη ρωσική οικονομία, καθώς επίσης όλες τις υπόλοιπες χώρες παραγωγής πετρελαίου στον πλανήτη.
Αποτελεί επομένως έναν μεγάλο κίνδυνο, ευχόμενοι όμως να μην διαθέτει πυρηνικά όπλα η Σαουδική Αραβία, όπως διαβεβαιώνει ο αναλυτής – αφού διαφορετικά θα οδηγούμασταν σε έναν τρίτο παγκόσμιο: τον τελευταίο στον πλανήτη.
πηγή
πηγή
Δημοσίευση σχολίου