Ανάλυση-κόλαφο εξέδωσε για την τουρκική οικονομία υπό το καθεστώς Ερντογάν το γνωστό βρετανικό think tank Chatam House, κατηγορώντας ευθέως τον Τούρκο ηγέτη, ότι με τις επιλογές και το πείσμα – εμμονή του να μην ακούει τους ειδικούς που τον συμβουλεύουν πως πρέπει να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις για να αποφύγει τα χειρότερα, θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο την οικονομία και το ίδιο το μέλλον της χώρας του…
Ας δούμε την εξαιρετικού ενδιαφέροντος ανάλυση σε μετάφραση:
Οι πολιτικές παρεμβάσεις και οι κακοί χειρισμοί στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες να ξεφύγει η τουρκική οικονομία από τις απειλές. Δεν βαίνουν όλα καλώς στην τουρκική οικονομία. Σε μια εποχή που οι αγορές διέπονται από νευρικότητα, η τουρκική λίρα υποτιμάται και ο πληθωρισμός φουντώνει, κυρίως λόγω των παρεμβάσεων του προέδρου Ερντογάν στην τουρκική Κεντρική Τράπεζα.
Του Fadi Hakura
ΠΗΓΗ: Chatam House (The Royal Institute of International Affairs)
Ο Ερντογάν δυσχέρανε τις προσπάθειες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αφού πρώτα τον υποχρέωσε να στηρίξει τη λίρα, όταν αυτή κατρακυλούσε έναντι του δολαρίου, το 2015. Τα σχέδια του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την υιοθέτηση μιας πολιτικής ενιαίων επιτοκίων εγκαταλείφθηκε, λόγω των πιέσεων του Ερντογάν.
Ο Ερντογάν είχε μάλιστα αποκαλέσει τον διοικητή της ΚΤ Ερντέμ Μπακτσί «προδότη» γιατί δεν μείωσε, ακόμα περισσότερο, τα επιτόκια πέρυσι, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη και κατήγγειλε ένα «λόμπι των επιτοκίων» που θέλει να καταστρέψει την τουρκική οικονομία. Ο ίδιος σύνδεσε τα υψηλά επιτόκια με τον υψηλό πληθωρισμό και αρνήθηκε να αποδεχθεί ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα, σε μια κατάσταση γνωστή ως η «παγίδα του μέσου εισοδήματος».
Η Τουρκία δεν μπορεί ουσιαστικά να αντέξει σε οτιδήποτε βλάπτει την αξιοπιστία της ανεξάρτητης, υποτίθεται, Κεντρικής της Τράπεζας. Αν η πίστη των ξένων επενδυτών χαθεί οι προοπτικές οικονομικής ανωμαλίας αυξάνονται δραματικά. Ήδη, 10 δισ. δολάρια ξένων κεφαλαίων έχουν φύγει από την τουρκική οικονομία, ενώ οι επενδυτές εγκαταλείπουν τη τουρκική λίρα στρεφόμενοι σε ξένα νομίσματα.
Οι κίνδυνοι εμπιστοσύνης ίσως μεγιστοποιηθούν με την αποχώρηση του Μπακτσί τον Απρίλιο, όταν λήγει η θητεία του, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα τον ακολουθήσουν στην έξοδο και τα περισσότερα μέλη της τουρκικής επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής.
Το πιθανότερο είναι να αντικατασταθεί από κάποιον εντός του κύκλου Ερντογάν. Δεδομένου ότι τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας – εκτός των εμπορικών τραπεζών – είναι κάτω των 30 δισ. δολαρίων και ο νέος διοικητής θα είχε περιορισμένο οπλοστάσιο για να προστατεύσει τη λίρα.
Και μια λίρα που θα υποτιμάται συνεχώς θα έχει επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ο οποίος ήδη επιβαρύνεται από τα τουρκικό χρέος που αγγίζει το 25% του ΑΕΠ, καθιστώντας την τουρκική οικονομία μια από τις πλέον ταραγμένες αναδυόμενες οικονομίες.
Η εξωτερική πολιτική που έχει ασκήσει και ασκεί ο Ερντογάν επίσης βλάπτει την οικονομία. Ήδη το 2015 οι τουρκικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,7%. Η απόφασή του να καταρρίψει το ρωσικό Su-24 τον περασμένο Νοέμβριο, στοίχισε την απώλεια των 9-12 δισ. δολαρίων του εμπορίου με τη Ρωσία. Επίσης, το εμπόριο με το Ιράν έχει πέσει από τα 21,89 δισ. δολάρια του 2012, σε 9,7 δισ. το 2015, ενώ φαίνεται πως η Τουρκία ελάχιστα θα ωφεληθεί από την άρση των κατά της Τεχεράνης κυρώσεων.
Πέραν όμως του περιορισμού του εμπορίου με Ρωσία και Ιράν, λόγω της Συρίας, η Τουρκία έχει πρόβλημα και με τις χώρες του Κόλπου, με τις οποίες έχουν την ίδια οπτική στο συριακό. Οι τουρκικές εξαγωγές στις χώρες του Κόλπου από 12,8 δισ. το 2013, έπεσαν σε 9,1 δισ. το 2014 και 9 δισ. το 2015. Και η πτώση αυτή δεν οφείλεται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Η Τουρκία οδηγείται σε πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, οι οποίες μεγεθύνονται από το εύθραυστο διεθνές οικονομικό κλίμα. Η Τουρκία χρειάζεται μια αυτόνομη Κεντρική Τράπεζα και πιο ισορροπημένη εξωτερική πολιτική αν επιθυμεί να έχει νομισματική και συναλλαγματική σταθερότητα και αυξημένες εμπορικές συναλλαγές με την Ευρασία και τη Μέση Ανατολή.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου