GuidePedia

0

Η εξάπλωση του ISIS στην Ευρώπη μέσω της "προσφυγικής κρίσης", ο ρόλος της Τουρκίας
και το μέλλον της Ουκρανίας είναι τα κύρια θέματα της συνέντευξης που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Κόνραντ Στάτσνιο ο Ματέους Πισκόρσκι, δρ. πολιτικών επιστημών, διεθνολόγος και συνιδρυτής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γεωπολιτικής Ανάλυσης.


Συνέντευξη του Ματέους Πισκόρσκι στο New Eastern Outlook
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Κόνραντ Στάτσνιο: Πώς θα αξιολογούσατε την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, δεδομένων των πρόσφατων δηλώσεων της Γιούλια Τιμοσένκο; Πιστεύει ότι αν δεν αλλάξει κάτι, η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να ανατραπεί από τον ίδιο τον λαό της Ουκρανίας. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε όπλα στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή, από την άποψη αυτή.

Ματέους Πισκόρσκι: Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ουκρανία δεν μπορεί να νοείται ως κράτος, αλλά μόνο ως μια περιοχή που ελέγχεται από ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι σαφές ότι, ακόμη και στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, οι τοπικές κυβερνήσεις χρηματοδοτούνται από ολιγάρχες οι οποίοι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, αντί να τον έχει η αστυνομία. Επί του παρόντος, η Ουκρανία δεν πληροί τον ορισμό του κράτους.

Εκτός από την Ουκρανία, σε καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν θα βρείτε μια τόσο τεράστια ποσότητα πυροβόλων όπλων, τα οποία να διατίθενται στην λεγόμενη “μαύρη” αγορά. Έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλης κλίμακας παράνομη διακίνηση όπλων και μια κατάσταση, στην οποία δεν γνωρίζουμε τον προορισμό των βαρέων όπλων, αναμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκτοξευτήρες ρουκετών που εξαφανίστηκαν από στρατιωτικές μονάδες κατά τη διάρκεια της λεγόμενης εξέγερσης του “Ευρώ – Μαϊντάν”, στην φάση που οι διαδηλωτές κατέλαβαν τα γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών. Ο “Δεξιός Τομέας” και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία αρνούνται να επιστρέψουν τα όπλα, οπότε τα όπλα αυτά προφανώς είναι ακόμα προσβάσιμα στην ανοικτή αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι είναι ελεύθεροι να τα ανταλλάξουν ή (ακόμη χειρότερο) ενδέχεται να βρίσκονται στα χέρια εξτρεμιστικών ομάδων. Είναι αυτονόητο ότι, σε περίπτωση σοβαρών κοινωνικών προστριβών, π.χ. όταν σπάσει η κοινωνική βαλβίδα ασφαλείας, όπως έγινε με την μαζική μετανάστευση των Ουκρανών στο εξωτερικό για κοινωνικο-οικονομικούς λόγους, η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απόπειρες ένοπλου πραξικοπήματος. Το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς. Σε περίπτωση που η Γιούλια Τιμοσένκο κατορθώσει να επιστρέψει στην πολιτική και να σχηματίσει δική της κυβέρνηση, μπορεί να τύχει της ίδιας μοίρας και κανείς δεν θα είναι σε θέση να το ελέγξει αυτό. Αυτή είναι η τραγωδία της Ουκρανίας, και εδώ είναι που τίθεται το ερώτημα: τι θα γίνει “την επόμενη μέρα” στην Ουκρανία;

Κόνραντ Στάτσνιο: Έχουμε όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες γύρω από τις δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τις οποίες η τρομοκρατική αυτή ομάδα σχεδιάζει επιθέσεις στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι από αυτή την άποψη, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι υπό έλεγχο;

Ματέους Πισκόρσκι: Όταν βρεθηκα πρόσφατα στην Κριμαία, είχα μια συζήτηση με Τατάρους της Κριμαίας και έμαθα ότι, ανάμεσα στα μέλη της πολιτοφυλακής στην Ουκρανία, υπάρχουν και ισλαμιστές, κάποιοι από τους οποίους πολέμησαν στη Μέση Ανατολή, και μάλιστα μερικοί από αυτούς είχαν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Αυτά τα άτομα δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν κάποια στιγμή να διασχίσουν τα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας, δεδομένου του πόσο “πορώδη” είναι τα συγκεκριμένα σύνορα, και εύκολα να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει, για παράδειγμα, το τάγμα που φέρει το όνομα του νεκρού Τσετσένου τζιχαντιστή Τζοχάρ Ντουντάγιεφ, το οποίο δραστηριοποιείται σήμερα στο έδαφος της Ουκρανίας, με ενεργή παρουσία ειδικά στη Μαριούπολη. Όταν πρόσφατα επισκέφθηκα το Ντόνετσκ, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με στελέχη της τοπικής υπηρεσίας στρατιωτικής αντικατασκοπίας, στα πλαίσια μιας προσπάθειάς μου να συλλέξω πληροφορίες σχετικά με την παρουσία ισλαμιστών μισθοφόρων στις ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες. Μου επιβεβαίωσαν ότι μισθοφόροι του Ισλαμικού Κράτους πράγματι υπηρετούν αποκλειστικά στις τάξεις του τάγματος “Τζοχάρ Ντουντάγιεφ”.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης την παρουσία του Λενούρ Ισλιάμοφ, ενός Τάταρου από την Κριμαία, ο οποίος, σε συνεργασία με το ένοπλο τάγμα του, οργάνωσε πρόσφατα την δράση που έγινε γνωστή ως “τουρκικός αποκλεισμός της Κριμαίας”. Ο Ισλιάμοφ υποστηρίζεται από τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Τζεμίλεφ. Αυτοί είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός τάγματος που χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία, στο πλαίσιο της σύστασης επίσημης Ουκρανικής Εθνοφρουράς. Η μονάδα αυτή φέρεται ότι αποτελείται από ένα τάγμα Τατάρων της Κριμαίας, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα σώμα που περιλαμβάνει στις τάξεις του ετερόκλητα στοιχεία και διαφορετικούς εκπροσώπους του μουσουλμανικού κόσμου, μεταξύ των οποίων είναι οι ουαχαμπιστές και άτομα που σχετίζονται με ομάδες της Αλ-Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Αρκεί το γεγονός ότι είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας, για να θεωρούνται άμεσα στην Ουκρανία ως συμμάχοι, ακόμη και αν ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες που προσποιούνται ότι είναι ομάδες που λειτουργούν καθ’ όλα νόμιμα, αλλά στην πραγματικότητα έχουν άμεση σχέση με το Ισλαμικό Κράτος.

Τα άτομα αυτά αποτελούν απειλή για τον ίδιο τον λαό της Ουκρανίας, διότι, όταν η σύγκρουση στην Ουκρανία θα πάρει τέλος, υπάρχει πιθανότητα να εξακολουθήσουν να σχεδιάζουν και να εκτελούν τρομοκρατικά χτυπήματα εντός των συνόρων της Ουκρανίας. Παρ’ όλα αυτά, οι ουκρανικές αρχές είτε εθελοτυφλούν και αποσιωπούν την παρουσία τους εντός της ουκρανικής επικράτειας ή φθάνουν στο σημείο ακόμα και τις στηρίζουν, όπως έγινε με την περίπτωση του Λενούρ Ισλιάμοφ.

Τώρα πλέον είμαι πεπεισμένος ότι, εντός της επικράτειας της ΕΕ, ανάμεσα σε αυτά τα κύματα των προσφύγων, υπάρχουν και μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Το ISIS επιχειρεί να αναλάβει το εμπόριο και τη διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο επίσης αποσιωπούν τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η διακίνηση ναρκωτικών είναι μία από τις κύριες πηγές βιοπορισμού τους. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τις ομάδες των τζιχαντιστών να αρπάξουν την “επιχείρηση” από τα χέρια των Αλβανών και της μαφίας του Κοσσυφοπεδίου, η οποία επιχείρηση λειτουργεί μέχρι στιγμής κάτω από την “ομπρέλα” των ΗΠΑ, στην αμερικανική βάση Bondsteel στο Κοσσυφοπέδιο. Στην φάση αυτή, η επιχείρηση της διακίνησης ναρκωτικών περνάει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει μια καλά ανεπτυγμένη δομή, με εκπροσώπους οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Πριν από λίγο καιρό, η Πολωνία διέπραξε το ασυγχώρητο σφάλμα του να χορηγήσει άσυλο σε μια μεγάλη ομάδα Τσετσένων ισλαμιστών, και σε άλλους, με τρομοκρατικές και πολεμικές εμπειρίες από την Μέση Ανατολή. Δεν αποκλείεται, επομένως, το ενδεχόμενο, να μετατραπούν τα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας σε πύλη εισόδου για την εισροή “προσφύγων”, οι οποίοι θα σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top