GuidePedia

0


Συνέντευξη του Jim Jatras για το Op-Edge, RT News
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους"
 

“Με το να εγκρίνουν τους όρους για την παύση των εχθροπραξιών από κοινού με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ έδειξαν εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία, ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τις προσπάθειες της Άγκυρας να στείλει στρατεύματα στη Συρία και ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να έρθει για να τους βγάλει από τα δύσκολα αν εμπλακούν”, δήλωσε στην από πολλές απόψεις ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο RT News ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ Jim Jatras.

RT: Πόσο βέβαιοι μπορούμε να είμαστε ότι αυτή η νέα συμφωνία θα διατηρηθεί;

Jim Jatras: Δεν έχω πολλές ελπίδες, διότι είμαι ρεαλιστής και δεν θέλω να αυταπατώμαι. Ωστόσο, η εκεχειρία αυτή είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί προς το παρόν.

Ας μην γελιόμαστε. Καμία πρόοδος δεν θα είχε επιτευχθεί στο συριακό και δεν θα υπήρχε καν η πιθανότητα μιας βιώσιμης εκεχειρίας, αν δεν είχαν ξεκινήσει οι ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία και οι επελάσεις του Συριακού Στρατού, με την υποστήριξη της Ρωσίας. Αυτές οι παρεμβάσεις ανάγκασαν ουσιαστικά τις διάφορες τρομοκρατικές ομάδες, που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και – γιατί να το κρύψουμε; – από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να περιέλθουν σε μια τόσο επισφαλή κατάσταση, που να εκλιπαρούν  ουσιαστικά για ειρήνη.

Τώρα, όσον αφορά το αν αυτή η εκεχειρία θα κρατήσει, αν μπορούν δηλαδή οι ΗΠΑ και η Ρωσία να συμφωνήσουν πραγματικά ως προς το ποιος πραγματικά είναι ο τρομοκράτης στην περιοχή, πέρα από το Aλ-Νούσρα και το ISIS, αυτό θα το δούμε.

Υπάρχουν πολλές άλλες παγίδες που ίσως εμφανιστούν στην πορεία, όπως προβοκάτσιες, ότι ο συριακός στρατός δήθεν παραβιάζει την εκεχειρία, ενώ στην ουσία πίσω από τις προβοκάτσιες θα βρίσκεται μία από τις ομάδες των τρομοκρατών. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά τουλάχιστον ξεκίνησε μια πορεία προς μια πιθανή διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

RT: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η παύση των εχθροπραξιών ισχύει για όλες τις πλευρές και αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία, φυσικά, η οποία εξακολουθεί να βάλλει κατά των Κούρδων στο εσωτερικό της Συρίας. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό; Η Τουρκία θα συμμορφωθεί;

JJ: Το βλέπω δύσκολο. Αν κοιτάξετε το κείμενο της συμφωνίας, δεν αναφέρει συγκεκριμένα την Τουρκία ή τη Σαουδική Αραβία. Ο ρόλος τους, σύμφωνα με κάποιους, ίσως υπονοείται με την αναφορά στη “συμμαχία υπό την αμερικανική ηγεσία”. Ωστόσο, θα σας υπενθυμίσω ότι ούτε η Τουρκία ούτε η Σαουδική Αραβία είναι στην πραγματικότητα μέλη αυτής της συμμαχίας. Η Τουρκία δείχνει να ανησυχεί πολύ για τη δράση των Κούρδων και στηρίζει τις δράσεις διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία.

Θεωρώ ότι ένας από τους λόγους που επήλθε τελικά η συμφωνία αυτή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι Τούρκοι και οι Σαουδάραβες έχουν προκαλέσει μεγάλο “θόρυβο”, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμες να παρέμβουν στο έδαφος της Συρίας για να διασώσουν (στην πραγματικότητα) τα παράνομα “περιουσιακά στοιχεία” των τρομοκρατών τους στη χώρα αυτή. Αυτά δήλωναν ότι σκόπευαν να κάνουν οι δύο τους, αλλά μόνο αν οι Αμερικανοί έπαιρναν πρωτοβουλία.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να ηγηθούν καμιάς τέτοιας πρωτοβουλίας για εισβολή, με αποτέλεσμα να καθίσουν και οι δύο κατεργάρηδες στον πάγκο τους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα.

RT: Τι μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν εναντίον της Τουρκίας, εφόσον παραβιάσουν την κατάπαυση του πυρός;

JJ: H τήρηση της εκεχειρίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, κατά την άποψή μου. Ωστόσο, σε περίπτωση που η Τουρκία αποφάσιζε να στείλει δυνάμεις της στη Συρία, αυτό θα ήταν κάτι εντελώς παράνομο και θα υπόκεινταν σε αντίποινα από το Συριακό Στρατό και τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις. Η Ουάσιγκτον με τη στάση της έχει ήδη καταστήσει σαφές στην Άγκυρα: “Εσείς οι Τούρκοι είστε μόνοι σας και εάν είστε τόσο ηλίθιοι ώστε να στείλετε τις δυνάμεις σας σε Συρία και να χτυπηθειτε από τους Ρώσους, μην περιμένετε το ΝΑΤΟ να έρθει να σας σώσει”.

RT: Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξουν κάποι; προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου. Σε τι πράγματα αναφερόταν ακριβώς; Ποια είναι τα ενδεχόμενα εμπόδια που μπορεί να ανακύψουν;

JJ: Υπάρχουν πολλά θέματα. Ας τα δούμε υπό μορφή ερωτημάτων:

- Ποιές ακριβώς είναι αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες;
- Τι είδους προβοκάτσιες θα μπορούσαν να στηθούν;
- Υπάρχει κάποιος μηχανισμός συμμόρφωσης με τους όρους της συμφωνίας και σε τι συνίσταται αυτός;

Έχουν μεγάλο δρόμο να διανύσουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές και, ακόμη και αν υπερισχύσει η καλή θέληση (πράγμα που, στην περίπτωση του συριακού, δεν θα πρέπει καθόλου να εκλαμβάνουμε ως δεδομένο), υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι η επιλογή της Δαμασκού να εξακολουθήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με την υποστήριξη της Μόσχας θα πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι.

RT: Ο Συριακός Στρατός έχει τελευταία κατορθώσει πολλά πράγματα, τα οποία προηγουμένως θεωρούνταν ακατόρθωτα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη θέση του Άσαντ στη χώρα. Κατά τη γνώμη σας, τι σημαίνει αυτή η κατάπαυση του πυρός για τον Συριακό Στρατό;

JJ: Υπάρχουν γνήσια δημοκρατικές ομάδες της αντιπολίτευσης, οποιεσδήποτε ομάδες πραγματικά συμπεριλαμβάνουν Σύριους - γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως  πολλοί από αυτούς τους δήθεν “μαχητές” είναι αλλοδαποί, οι οποίοι στη φάση αυτή της ήττας τους κατά κράτος, είναι πρόθυμοι να εισέλθουν σε μια πολιτική διαπραγμάτευση με τη Δαμασκό;

Εν τω μεταξύ, ο Συριακός Στρατός έχει κατακτήσει μεγάλο έδαφος, το οποίο χάνει συνεχώς το ISIS. Υπάρχει τώρα λόγος να πιστεύουμε ότι ο Συριακός Στρατός θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επέλαση προς την Ράκα. Καμία διάταξη της παρούσας συμφωνίας εκεχειρίας δεν πρόκειται να τον σταματήσει από το να το κάνει. Επίσης, έχω την εντύπωση ότι στην επόμενη επέλασή του θα είναι ακόμη πιο ενισχυμένος έναντι του ISIS και του μέτωπου Αλ-Νούσρα.

RT: Πόση επιρροή πιστεύετε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει στη Συρία σε αυτό το θέμα;

JJ: Νομίζω ότι οι Ρώσοι προφανώς έχουν αρκετή επιρροή στους Σύριους, αλλά η σχέση τους είναι στην ουσία “εταιρική”. Προσωπικά, δεν ασπάζομαι την άποψη κάποιων συμπατριωτών μου και δεν θεωρώ τη συριακή κυβέρνηση ως απλά μία από τις φατρίες που πολεμούν στο έδαφος της Συρίας. Η κυβέρνηση του Άσαντ είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απορρίπτω όσα πρεσβεύουν κάποιοι όταν λένε: “Ε καλά, είναι μεταβατική η φάση. Ο Άσαντ είναι ζήτημα χρόνου να καθαιρεθεί” ...και άλλα τέτοια.

Θα πρέπει να γίνει σαφές για όλους ότι ο Άσαντ θα παραμείνει. Θα δούμε ίσως κάποια αναδιάρθρωση του συριακού κράτους, ίσως και κάποιου είδους αυτονομία για τους Κούρδους ή για άλλες ομάδες εντός της Συρίας, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να αμφιβάλλουμε για το γεγονός ότι  η κυβέρνηση αυτή θα μείνει στη θέση της και ότι ο Άσαντ θα εξακολουθήσει να είναι ο  πρόεδρος της χώρας του.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top