GuidePedia

0

Ν.Μέντβεντεφ: ΄΄Θα έχουμε πόλεμο μεγάλης κλίμακας΄΄ Σε τρείς τουρκικες βάσεις εφθασαν δυνάμεις της Σ.Αραβίας-Κατάρ-Ιορδανίας-Πακιστάν -ΗΑΕ


του Βασίλη Καπούλα

Πριν λίγο οι Κούρδοι του PYD σε συνεννόηση με την Ρωσία απέρριψαν το τουρκικό τελεσίγραφο να αποσυρθούν από τις θέσεις κοντά στην Azaz και προειδοποίησαν ότι Κούρδοι και συριακός Στρατός θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στην χώρα.

Συγκεκριμένα ο Salih Muslim, πρόεδρος του PYD, είπε στο Reuters ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραμβαίνει στην εσωτερικές σχέσεις της Συρίας και πρόσθεσε ότι η αεροπορική βάση που έπληξαν οι τούρκοι ήταν χέρια της al-Nusra μέχρι να την ανακαταλάβουν οι δυνάμεις του PYD την προηγούμενη εβδομάδα.
"Θέλει η Τουρκία να μείνει η al-Nusra εκεί ή για να έρθουν οι Τούρκοια και να τα καταλάβουν; τόνισε.
"Η αεροπορική βάση έχει ανακαταληφτεί από τις δυνάμεις του PYD, συριακές δυνάμεις αυτομυνας, αλλά και νομιμόφρονες Τουρκμένους που πολεμούν στις τάξεις του YPG" τόνισε.
"Αν η Τουρκία εισβάλλει στην Συρία τότε θα βρεί ολόκληρο τον συριακό λαό ενωμένο να τους πολεμά".

"Κουρελόχαρτο" το τελεσίγραφο Α.Νταβούτογλου και να δούμε πώς θα αντιδράσει τώρα η Αγκυρα...

Από μια "κλωστή" κρέμεται η παγκόσμια ειρήνη καθώς ο Ρώσος πρωθυπουργός Ν.Μεντβέντεφ προειδοποίησε και πάλι με "νέο μακροχρόνιο πόλεμο μεγάλης κλίμακας" αν πραγματοποιηθεί εισβολή ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για επικείμενη κλιμάκωση τις επόμενες 24 ώρες.

Ειπλέον ανέφεραν πως έχουν φτάσει σε τρεις τουρκικές βάσεις δυνάμεις της Σ.Αραβίας-Κατάρ, Ιορδανίας, Πακιστάν, ΗΑΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία έλαβε χώρα μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας, Β.Πούτιν, και του Μ.Ομπάμα όπου συζητήθηκε το θέμα της Συρίας και η τουρκική εμπλοκή σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

"Η Ρωσία δεν υποστηρίζει την διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων στην Συρία και αυτό θα οδηγήσει σε νέο μακροχρόνιο πόλεμο μεγάλης κλίμακας" είπε ο Ν.Μεντβέντεφ σε νέα του συνέντευξη.

'Έχω ήδη απαντήσει την ερώτηση πριν λίγες ημέρες και θέλω να το επαναλάβω για ακόμη μια φορά, κανείς δεν ενδιαφέρεται για νέο πόλεμο, ένα εντελώς νέο μακροχρόνιο πόλεμο" τόνισε.

"Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άλλη νόμιμη εξουσία στην Συρία εκτός από τον πρόεδρο Μ.Άσαντ" είπε ο Ν.Μεντβέντεφ.

"Αν ο Μ.Άσαντ αποκλειστεί από την πολιτική διαδικασια στην χώρα η Συρία θα πέσει σε χάος ένα σενάριο όπως στη Λιβύη" πρόσθεσε.

"Οι σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχουν φτάσει στο επίπεδο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επιμένει ότι η Ρωσία αποτελεί την κύρια απειλή μία απειλή για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Τρομαχτικές ταινίες έχουν γυριστεί όπου οι Ρώσοι ξεκινούν έναν πυρηνικό πόλεμο. Μερικές φορές σκέφτομαι: είμαστε στο 2016 ή στο 1962"; είπε ο Ν.Μεντβέντεφ.

"Xρειάζεται ενταντικός διάλογος πάνω στο μέλλον της Ευρωατλαντικής ασφάλειας, στην παγκόσμια σταθερότητα και σε περιφερειακές απειλές. Το βρίσκω εξωφρενικό που έχει σταματήσει εντελώς σε κάποιες περιοχές" τόνισε.

"Οι μηχανισμοί που απέκλειαν τις αμοιβαίες ανησυχίες δεν υπάρχουν πλέον. Περισσότερο χάσαμε τον έλεγχο της κούρσας εξοπλισμών ο οποίος για πολύ καιρό ήταν ο θεμέλιος λίθος της εμπιστοσύνης που χτίζαμε" είπε ο Ν.Μεντβέντεφ .

Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να απειλεί. Ο υπουργός Εξωτερικών της ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Πιστεύω ότι ο Μ.Άσαντ είναι αδύναμος και τελειωμένος... Θα φύγει δεν έχουμε αμφιβολία γι αυτό. Θα φύγει είτε με πολιτική διαδικασία είτε θα απομακρυνθεί με χρήση βίας"
"Θα πιέσουμε όσο μπορούμε για να διασφαλίσουμε την πολιτική διαδικασία αλλά αν δεν δουλέψει θα οφείλεται στην συριακή κυβέρνηση και στους συμμάχους της. Και αυτό θα αποδείξει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την απομάκρυνση του ΜΆσαντ με βία".

Την ίδια στιγμή το τουρκικό πυροβολικό συνεχίζει να σφυροκοπά θέσεις των Κούρδων στην βόρεια Συρία για δεύτερη ημέρα σκοτώνοντας δύο μαχητές του YPG.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top