Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία αφήνουν τις μεταξύ τους διαφορές, και η Σαουδική Αραβία στέλνει αεροπλάνα στην Τουρκική στρατιωτική βάση του Incirlic, και το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν και τμήματα πεζικού. Το ίδιο ενδεχομένως να κάνουν και το Κατάρ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ώστε να είναι όλα έτοιμα για να μπούνε στην Συρία και να χτυπήσουνε τους Ρώσους και τους Ιρανούς.
Οι Άραβες και οι Τούρκοι για επικοινωνιακούς λόγους αποκαλούν το εκστρατευτικό σώμα που ετοιμάζουν “anti-ISIS coalition”, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν είναι να καταλάβουν τα Σουνιτικά τμήματα της Συρίας, οπότε και πράγματι δεν θα υπάρχει λόγος να δρουν αυτόνομα οι Σουνίτες της Συρίας, είτε ως ISIS είτε ως Free Syrian Army οι πιο μετριοπαθείς. Σε αυτήν την περίπτωση ο ISIS και ο Free Syrian Army θα τεθούν υπό τις διαταγές της Τουρκίας και των Αράβων.
Αν το θέμα ήταν να διαλυθεί ο ISIS η Τουρκία θα μπορούσε απλά να σταματήσει να αγοράζει το πετρέλαιο του, και θα σταματούσε μαζί με τους Άραβες να στηρίζουν τους Σουνίτες της Συρίας και σε επίπεδο εξοπλισμού αλλά και πληροφοριών.
Ποιος έχει δίκιο τώρα? Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί, που δεν επιτρέπουν να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο Σουνιτικό τμήμα στην Συρία, κάτι που θα επέτρεπε και την δημιουργία Αραβό-Τουρκικών ενεργειακών διαδρόμων, ή οι Τούρκοι και οι Άραβες, που διεκδικούν τον έλεγχο της Σουνιτικής Συρίας, ή την δημιουργία μίας αυτόνομης Σουνιτικής Συρίας? Όπως το δει ο καθένας.
Για την Ευρώπη, αν η Τουρκία ήταν η παλιά δημοκρατική Τουρκία των Κεμαλικών, και η Ρωσία ήταν η κομμουνιστική δικτατορία της Σοβιετικής Ένωσης, θα ήταν καλύτερα να δημιουργηθούν τα Αραβο-Τουρκικά δίκτυα. Με τα σημερινά δεδομένα έχουμε έναν σοσιαλιστή δικτάτορα (Πούτιν) και έναν Ισλαμιστή δικτάτορα (Ερντογάν), και νομίζω ότι είμαστε αναγκασμένοι να επιλέξουμε την Ρωσία επειδή είναι Χριστιανική χώρα, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφώς στενότερες σχέσεις με την Τουρκία. Αλλά το τι θα γίνει στην Συρία έτσι κι αλλιώς δεν θα το αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στον χάρτη βλέπετε στο περίπου με σκούρο καφέ το Αλαουτικό τμήμα της Συρίας (Άσαντ), με ανοιχτό καφέ τα Σουνιτικά τμήματα της Συρίας και του Ιράκ, με πορτοκαλί το Σιιτικό τμήμα του Ιράκ, και με μπεζ τα Κουρδικά τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου