GuidePedia

0
Χάρτης 1 Οι Αρχαίοι Δρόμοι του Μεταξιού

Ο παραπάνω χάρτης εμφανίζει τους Δρόμους του Μεταξιού, που ήταν οι εμπορικοί δρόμοι που συνέδεαν την Ανατολική Ασία με την Ευρώπη. Με μπλε εμφανίζονται οι θαλάσσιοι Δρόμοι του Μεταξιού, και με κόκκινο οι χερσαίοι.

Ένα μεγάλο μέρος των πολέμων διαχρονικά οφείλεται στην προσπάθεια ελέγχου διαφόρων σημείων των Δρόμων του Μεταξιού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εμπορευμάτων κατά την μεταφορά τους, αλλά και να βγούνε από την μέση δυνάμεις που χρέωναν προμήθειες και αύξαναν το κόστος, αλλά και να κοπούν αντίπαλες διαδρομές. Ο Μέγας Αλέξανδρος, με την κατάκτηση της Περσίας (Ιράν) και της Αιγύπτου, κατάφερε να έχει τον απόλυτο έλεγχο των Δρόμων του Μεταξιού. Ο παρακάτω χάρτης απεικονίζει την Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο απόγειο της.

Χάρτης 2 Αυτοκρατορία Μεγάλου Αλεξάνδρου 323 π.Χ.


Να πω ότι 100% θαλάσσιοι Δρόμοι του Μεταξιού δεν υπήρχαν, με την έννοια ότι η Διώρυγα του Σουέζ, που ένωσε την Κόκκινη Θάλασσα με την Μεσόγειο Θάλασσα, δημιουργήθηκε από τους Βρετανούς το 1869. Μέχρι τότε οι θαλάσσιοι Δρόμοι του Μεταξιού έφταναν μέχρι την Αίγυπτο από την Κόκκινη Θάλασσα, στην συνέχεια μετατρέπονταν σε χερσαίους, και ξαναγίνονταν θαλάσσιοι στην Μεσόγειο. Πριν την δημιουργία της Διώρυγας του Σουέζ η μόνη θαλάσσια διαδρομή που ένωνε την Ευρώπη με την Ανατολική Ασία ήταν αυτή που περνούσε κάτω από την Αφρική. Αλλά ανακαλύφθηκε πολύ αργότερα από τους Πορτογάλους και τον Vasco Da Gama (1497-1499), στην προσπάθεια των Πορτογάλων να αποφύγουν τους Οθωμανούς και τους δασμούς που συνεπάγονταν η παραδοσιακή διαδρομή μέσω της Αιγύπτου και της Μεσογείου. Οι Πορτογάλοι με την νίκη τους επί των Οθωμανών στην Ναυμαχία του Diu το 1509, κατάφεραν να κρατήσουν ένα μέρος του εμπορίου γύρω από την Αφρική αποφεύγοντας την Μεσόγειο Θάλασσα.

Χάρτης 3 Το ταξίδι του Vasco Da Gama


Βλέπε επίσης “Οι Πορτογάλοι και οι Δρόμοι του Μεταξιού”.

Έτσι κι αλλιώς όμως οι παραδοσιακοί Δρόμοι του Μεταξιού ήταν οι πιο οικονομικοί για την Ευρώπη, και δεν θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από νέες διαδρομές, όπως αυτή που ανακάλυψε ο Vasco Da Gama. Ούτε από την αφιλόξενη Σιβηρία θα μπορούσαν να αντικατασταθούν οι παραδοσιακοί Δρόμοι του Μεταξιού.

Βλέπετε στον χάρτη πόσο σημαντική ήταν η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος (Ισραήλ+Λίβανος+Συρία) για τους Δρόμους του Μεταξιού, και γι’αυτό και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας από αυτούς που πήρε τον απόλυτο έλεγχο αυτών των περιοχών. Το έκαναν και πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί και οι Οθωμανοί.

Χάρτης 4 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία 117 μ.Χ.


Χάρτης 5 Βυζαντινή Αυτοκρατορία 555 μ.Χ.



Χάρτης 6 Οθωμανική Αυτοκρατορία 1683μ.Χ – 1699μ.Χ.


Το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα είναι όλα ακριβώς τα ίδια. Δεν έχει σημασία αν τα μπαχαρικά και το μετάξι, ή τα όποια άλλα προϊόντα έχουν αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Η ουσία παραμένει ότι υπάρχει ένας πόλεμος για τους Δρόμους του Μεταξιού. Οι Πέρσες προσπαθούν να βγούνε στην Μεσόγειο Θάλασσα, και οι Τούρκοι με τους Άραβες προσπαθούνε να τους σταματήσουν.

Χάρτης 7 Ο Σημερινός Πόλεμος για τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού στην Συρία και το Ιράκ



Επίσης η Κίνα προσπαθεί να κατασκευάσει δίκτυα υποδομών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε λιμάνια, σιδηροδρόμους, αυτοκινητοδρόμους, αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου κτλ, που θα της επιτρέψουν να εξάγει τα προϊόντα της και να εισάγει πρώτες ύλες με οικονομικό τρόπο. Ενώ η Κίνα τα έχει βρει με το Ιράν, το Πακιστάν, και το Καζακστάν, κοντράρεται με τους Οθωμανούς και τους Ρώσους, οι οποίοι διεκδικούν μερίδιο επί των κερδών αλλά και του ελέγχου και της επιρροής επί των Νέων Δρόμων του Μεταξιού. Βλέπε “Η Ένταξη της Τουρκίας στους Νέους Δρόμους του Μεταξιού”.

Υπάρχουν και οι Ινδοί, που είναι για την Κίνα το αντίπαλο οικονομικό δέος και διεκδικούν και αυτοί επιρροή στους Νέους Δρόμους του Μεταξιού.

Επειδή η γεωγραφία είναι αυτή που επαναλαμβάνεται και όχι η ιστορία, θα πω για ακόμη μία φορά ότι δεν μου αρέσει η φράση που χρησιμοποιούν οι θολοκουλτουριαραίοι της αριστεράς “η ιστορία επαναλαμβάνεται”. Με τον όρο αυτόν η έμφαση δίνεται στον άνθρωπο, και η εξήγηση των πολέμων γίνεται μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Ο άνθρωπος είναι πάντα ο ίδιος. Προτιμώ το “η γεωγραφία επαναλαμβάνεται” ή το “η γεωγραφία παραμένει σταθερή”, ή το “η γεωγραφία εκδικείται”, από το “η ιστορία επαναλαμβάνεται”, που είναι η αγαπημένη εκφράση της θολοκουλτούρας, προκειμένου να τα κάνουν όλα δυσνόητα και να μην καταλαβαίνει κανείς τίποτα. Με το “η γεωγραφία παραμένει σταθερή” όλα γίνονται πολύ απλά, και το μόνο που χρειάζεται για να εξηγήσεις τους πολέμους της Μέσης Ανατολής είναι να ψάξεις το ποιες ήταν αν οι δυνάμεις κάθε εποχής, και ποια ήταν τα προϊόντα που διακινούσαν. Ακόμη και οι δυνάμεις είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιες. Τα προϊόντα αλλάζουν κυρίως.

Να πω επίσης ότι η νέα πολιτική των Νταβούτογλου-Ερντογάν, ο νεο-Οθωμανισμός, στοχεύει στην δημιουργία ενός Ισλαμικού Χαλιφάτου στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, που θα ελέγχει πλήρως τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού, και θα λειτουργεί ως καρτέλ φυσικού αερίου και πετρελαίου. Βλέπε “ISIS : Ένα Καρτέλ Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου”.

Παρακάτω βλέπετε τον χάρτη του ISIS όπως τον έχει δώσει στην δημοσιότητα ο ίδιος ο ISIS.

Χάρτης 8 Χάρτης του ISIS



Κάτι τέτοιο δεν είναι καλό για ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά πολύ περισσότερο για εμάς τους Έλληνες, που είμαστε οι απόγονοι του Βυζαντίου και οι ηττημένοι της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453. Το ότι είμαστε οι απόγονοι του Βυζαντίου δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιδιώκουμε την καλή γειτονία με την Τουρκία. Το αντίθετο μάλιστα. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε κοινά συμφέροντα με την Τουρκία στην Βόρεια Ελλάδα, αρκεί η Τουρκία να σέβεται την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είμαστε οι απόγονοι του Βυζαντίου, ειδικά σε αυτήν την χρονική συγκυρία που ο πόλεμος για τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού είναι σε έξαρση. Και είναι και μία πολύ καλή ευκαιρία για να καταλάβουμε πόσο μεγάλο λάθος κάναμε που επιτρέψαμε στους θολοκουλτουριαραίους της αριστεράς να απαξιώσουν τον Χριστιανισμό από το 1981 και μετά. Ο Χριστιανισμός δεν είναι οι διάφοροι ρασοφόροι δημόσιοι υπάλληλοι που τον υπηρετούν. Ο Χριστιανισμός είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top