GuidePedia

0


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Βίντεο από την αιματηρή πραγματικότητα που επικρατεί στις τουρκικές-με κουρδικό πληθυσμό" πόλεις της ΝΑ Τουρκίας, είδε το φως της δημοσιότητας όπου ένα τουρκικό άρμα M-60 καταστρέφεται on camera, από αντιαρματικό των Κούρδων μαχητών εντός της πόλης Cizre, και την ίδια στιγμή ο αμερικανικός Τύπος ξεκίνησε τις πρώτες αναφορές για τις σφαγές των Κούρδων αμάχων από τον τουρκικό Στρατό τους τελευταίους έξι μήνες "σπάζοντας" μια ιδιότυπη σιωπή των δυτικών ΜΜΕ.

Το άρμα χτυπήθηκε στο πίσω μέρος του από αντιαρματικό βλήμα, και ακολούθως το πλήρωμα φαίνεται να χάνει τον ελεγχο, βγαίνει από το δρόμο και καταλήγει στο χαντάκι.

Είναι ένα δείγμα των σφδρών συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα στην ΝΑ Τουρκία και μέχι σήμερα τουλάχιστον τα δυτικά ΜΜΕ σιωπούσαν.

Όμως κάτι πάει να αλλάξει αφού η "ναυαρχίδα" των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, οι NY Times,δημοσίευσαν το πρώτο άρθρο του, με σαφή αναφορά στις εκατόμβες νεκρών κουρδόφωνων Τούρκων πολιτών που έχουν σφαγιασθεί εδώ και έξι μήνες από τον τουρκικό Στρατό ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού έχουν βοβμαρδιστεί από τις τουρκικές ΕΔ.

Είναι η πρώτη φορά που ένα δυτικό ΜΜΕ αναφέρεται στο τι λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στη ΝΑ Τουρκία, και αυτό συμβαίνει από μια αμερικανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

Οι New York Times αναφέρουν χαακτηριστικά "την τελευταία εβδομάδα τουρκικά άρματα μάχης και πυροβολικό σφυροκοπούν κουρδικούς στόχους μέσα στις πόλεις της ΝΑ Τουρκίας, σκοτώνοντας 200 μαχητές και περισσότερους από 150 αμάχους"

Πρώτη φορά γίνεται σαφή αναφορά σε εγκλήματα πολέμου, αφού βομβαρδίζονται κατοικιμένες περιοχές, με άμαχο πληθυσμό.

Σνυχίζει η εφημερίδα "οι περιγραφές των μαχών και της μαζικής καταστροφής κατοικημένων περιοχών, που βρίσκονται εκτός της δράσεως των δημοσιογράφων (εδώ η η εφημερίδα προσπαθεί να δικαιολογήσει την σιωπή των δυτικών ΜΜΕ τόσους μήνες) ομοιάζουν με αυτά που συμβαίνουν στην Συρία" (όπως πολύ σωστά είχε αναφέρει το pronews.gr για οδομαχίες "στιλ Χαλέπι").

«Τα τανκς πολυβολούν όλη μέρα και δεν υπάρχει θέση να κρυφτείς» λέει ο Νουρετίν Κουρτάι, από τη Σιλώπη.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν στα σπίτια τους. Τα σχολεία και οι υποδομές μας έχουν καταστραφεί. Δεν υπάρχει καμία διαφορά από το τι συμβαίνει στη Συρία και το Ιράκ» αναφέρει.

Ως γνωστόν οι Τούρκοι έχουν επιβάλλει απγόρευση κυκλοφορίας σε μια σειρά πόλεων όπως οι Τσίζρε, Σιρνάκ, Ντιγιάρμπακιρ, Σιλώπη κ.α. απαγορεύοντας την είσοδο σε αυτές ασθενοφόρων και ιατρών. Όποιος τραυματισθεί δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Πλέον το ζήτημα έχει φτάσει στο απροχώρητο οπότε μετά από τοσες δημοσιεύσεις του pronews.gr (και μερικών ακόμα ιστοσελίδων) ήταν αδύνατο να κρυφτούν τα τουρκικά εγκλήματα για... πάντα.

Για πρώτη φορά ακόμα και η λαλίστατη (όταν πρόκειται να "θάψει" γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ) Human Rights Watch ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση "να σταματήσει άμεσα την δυσανάλογη χρήση βίας και να διερευνήσει θανάτους και τραυματισμούς που προκλήθηκαν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών ΕΔ"

Μια σαφώς "μαλακή" δήλωση πο αποφεύγει να κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου, όμως είναι η πρώτη προειδοποίηση που δείχνει ότι κάτι πάει να αλλάξει στην τακτική της Δύσης απέναντι στην Άγκυρα.

Η οργάνωση συνέχισε την ανακοίνωσή της λέγοντας "το να αγνοήσει ή να συγκαλύψει κάποιος ότι συμβάινει στις κουρδόφωνες περιοχές το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να επιβεβαιώσει το διαδεδομένο πιστεύω ότι όταν πρόκειται για επιχειρήσεις κατά των κουρδικών πληθυσμών αυτές δεν έχουν όρια, και αυτό είναι παράνομο".

Όπως φαίνεται η ασυδοσία του Ρ.Τ.Ερντογάν αρχίζει να λαμβάνει τέλος. Το πρόβλημα είναι ότι οι Κούρδοι πλέον δεν θέλουν να ανήκουν την τουρκική επικράτεια, και με βάση τα όσα έγιναν αυτούς τους τελευταίους έξι μήνες, πλέον έχουν την απαραίτητη δόση μίσους για να νιώθουν διαφορετικοί, και να θέλουν δικό τους κράτος.

Άγκυρα και Ουάσιγκτον δεν το θέλουν αυτό (η Ουάσιγκτον τουλάχιστον όχι ακόμα και όχι με αυτή την πολιτική ισορροπία)

Επιθυμούν ένα κουρδικό κράτος μαριονέτα στο ιρακινό Κουρδιστάν προς αποδυνάμωση του σιιτικού Ιράκ, και ελεγχόμενο από την δυτικόφιλη φατρία των Μπαρζανί.

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν επιδιώκει ο πρόεδρος του Μασούντ Μπαρζανί, κάτι το οποίο είχε αναστλλεί λόγω της εισβολής του ISIS.

Έκτοτε τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί ενώ και η ίδια η Μοσούλη είναι σε απόσταση βολής από τις δυνάμεις των Πεσμεργκά.

Ο Αλί Χουσεΐν, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, δήλωσε: «Στην τελευταία σύνοδο του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος [τέλος Δεκεμβρίου], δώσαμε έμφαση στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας. Και σίγουρα θα γίνει».

Ο Ριζγκάρ Αλί, στέλεχος της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν,δήλωσε: "Πρέπει να προετοιμαστούν οι θεσμοί ενός ανεξάρτητου κράτους πριν από οποιοδήποτε δημοψήφισμα είπε, όπως ενότητα του λαού, οικονομικό σύστημα, και ένας ισχυρός στρατός".

Φυσικά αυτό είναι τουρκική και αμερικανική κίνηση για να μην φτιαχτεί ποτέ ένα ενιαίο "Κουρδιστάν" που θα περιλμαβάνει εδάφη της Συρίας,του Ιράκ, της Τουρκίας και του Ιράν.

Θα είναι επί της ουσίας ένα κράτος-δορυφόρος της Τουρκίας και θα αποτελεί και πόλο έλξης των πιο σκληροπυρηνικών Κούρδων από τις γειτονικές χώρες που δεν μπορούν να ανεχθούν την υπάρχουσα συνοριακή κατάσταση.

Πληθυσμιακά οι Κούδοι διαμοιράζοται ως εξής: 50% στην Τουρκία, στο Ιράν το 25%, στο Ιράκ το 15% και στη Συρία το 5%. Ένα ακόμα 5% των Κούρδων θεωρείται ότι διαβιεί στο εξωτερικό.

Βασικά χωρίς τους Κούρδους της Τουρκίας μεγάλο "Κουρδιστάν" δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ το τμήμα στο Ιράν αν και πολύ θα το ήθελαν οι Αμερικανοί να διασπαστεί, δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις για να το πράξει καθώς το Ιράν είναι μια πολύ ισχυρή χώρα και πολύ μεγάλο μέγεθος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση.

Υπάρχει και ο φόβος ότι οι Τούρκοι βάση σχεδιασμού μπορούν να προκαλέσουν ένα είδος εθνοκάθαρης στην ΝΑ Τουρκία αντικαθιστώντας τον κουρδικό πληθυσμό, και αποστέλλοντάς τον είτε στα ενδότερα της τουκικής επικράτειας, είτε στο εξωτερικό, είτε στο νέο... ιρακινό Κουρδιστάν.

Το σίγουρο είναι, ότι το 2016 θα είναι κομβικό σημείο για την Τουρκία, και μας αφορούν άμεσα οι όποιες εξελίξεις.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top