GuidePedia

0

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή φέρνουν κοντά Τουρκία και Ισραήλ, σύμφωνα με το αμερικανικό Stratfor, βασιζόμενο στις επαφές μεταξύ Τούρκων και Ισραηλινών αξιωματούχων, σε μια διαδικασία αργής αλλά σταθερής επαναπροσέγγισης, βασισμένης στη γεωστρατηγική πραγματικότητα της περιοχής.
Τουρκία και Ισραήλ θα μπορούσαν να συνεργαστούν στο τομέα της ενέργειας. Τουρκικές εταιρίες έχουν ήδη επιδείξει, δημόσιο ενδιαφέρον για την εισαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου. Η Τουρκία επιδιώκει να καταστεί ο βασικός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη και φοβούμενη πως μπορεί να χάσει την αγορά φυσικού αερίου Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου, φαίνεται πρόθυμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την οικονομία, ως μέσο αποκατάστασης και διατήρησης των στρατηγικών του σχέσεων στην περιοχή. Το Ισραήλ επιθυμεί την συνεργασία με Αίγυπτο και Ιορδανία. Ωστόσο η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στην Αίγυπτο ίσως οδηγήσει το Ισραήλ σε συνεργασία με την Τουρκία για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Λεβιάθαν.

Ένα σημάδι βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών είναι το θερμό κλίμα μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών, γ.γ. των αντιστοίχων υπουργείων Εξωτερικών Ισραήλ και Τουρκίας, Γκολντ και Σινιρλίογλου.
Ένα ακόμα σημάδι αποτελεί η άφιξη τουρκικής, επιχειρηματικής, αντιπροσωπείας στα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ. Πρόκειται για την πρώτη τουρκική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται το Ισραήλ από το 2010 και το επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά.
Η τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τη Γάζα, για να εξετάσει τις δυνατότητες δημιουργίας βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή. Η Τουρκία δώρισε 20 εκ. ευρώ στους Παλαιστινίους. Την 1η Σεπτεμβρίου η τουρκική αντιπροσωπεία μετέβη στο Ισραήλ, όπου είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας Αγιούμπ Καρά. Οι Τούρκοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης στη Δυτική Όχθη και εκδήλωσαν την επιθυμία τους να επενδύσουν 100 εκ. δολάρια στην περιοχή.
Το σχέδιο δημιουργίας βιομηχανικής ζώνης στη Δυτική Όχθη υποστηρίζεται και από το Ισραήλ, αλλά και από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο Ισραηλινός υπουργός υπογράμμισε το ενδεχόμενο, το εν λόγω σχέδιο, να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Οι εμπορικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών έχουν ξεκινήσει και πάλι, από το 2013, κυρίως λόγω αμερικανικών πιέσεων.
Αν και τα τουρκικά συμφέροντα ήταν αντίθετα αυτών του Ισραήλ, σήμερα τα συμφέροντα αυτά φαίνεται να συγκλίνουν. Το Ισραήλ ανησυχεί με την συμφωνία που έκλεισαν οι ΗΠΑ με το Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα και η Τουρκία δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με το Ιράν, το οποίο αποτελεί περιφερειακό της ανταγωνιστή.
Επίσης, οι αμερικανικές πιέσεις προς την Τουρκία για να συμμετάσχει στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, έχουν ενταθεί και οι Αμερικανοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις των Τούρκων κατά των Κούρδων. Οι ΗΠΑ πίεζαν Ισραήλ και Τουρκία να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Η Τουρκία επιθυμεί την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Το Ισραήλ επιθυμεί, απλώς, σταθερότητα στα βόρεια σύνορά του. Αν το Ισραήλ έρθει σε συνεννόηση με την Τουρκία, καθώς αυτή θα εμπλέκεται περισσότερο στην Συρία, η σημασία θα αυξηθεί, καθώς το Τελ Αβίβ ανησυχεί, ολοένα και περισσότερο για την κατάσταση στα βόρεια σύνορά του.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top