GuidePedia

0

Με στόχο να επαναπατρίσει όσους ψηφοφόρους έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία και κατευθύνθηκαν προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου-απάντηση στο διάγγελμα Τσίπρα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Την ίδια ώρα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι «έκανε κωλοτούμπα και αγυρτεία», ενώ προανήγγειλε ότι θα λάβει -όπως ορίζει το Σύνταγμα- τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.
«Τόσο καιρό εξαπατούσε τον ελληνικό λαό παίζοντας τον ρόλο του αντιμνημονιακού, για να αποδειχθεί τελικά ότι είναι μνημονιακότερος όλων!» είπε χαρακτηριστικά για τον Π. Καμμένο και κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή ότι συντάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ραντεβού 
Από την άλλη, πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Ν. Μιχαλολιάκο στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει και το οριστικό διαζύγιο με την πολιτική του Αντώνη Σαμαρά, που είχε στοχοποιήσει τη Χρυσή Αυγή. Παράλληλα, για να υποβαθμίσει τον Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε ότι θα επιδιώξει ένα ραντεβού με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη (!), ενώ θα μιλήσει και με το Ποτάμι και τη Φώφη Γεννηματά.

«Δεν θα μας επιβάλει το πότε θα γίνουν εκλογές. Τι αλαζονεία είναι αυτή; Ο κ. Τσίπρας στην ουσία δραπετεύει, προσπαθεί να ξεφύγει από τα προβλήματα» προσέθεσε, ενώ τον χαρακτήρισε «ψευτράκο, πονηρούλη, μουλωχτό και τακτικιστή». Ακόμα, ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό ότι, «αν πράγματι είχε πετύχει, δεν είχε κανέναν λόγο να πάει στις εκλογές. Παραιτείται, παραδίδει τα όπλα, πετάει την ασπίδα. Στη φάση αυτή δεν θέλω καν να τον συναντήσω. Εχει περισσότερο ηθικό πλεονέκτημα ο Λαφαζάνης».

Ζήτησε δε τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, «για να δούμε πόσους βουλευτές έχει το κάθε κόμμα», και υποστήριξε ότι η Ν.Δ. θα είναι μετά τις εκλογές πρώτο κόμμα. Βέβαια, διαφώνησε πλήρως με την ημερομηνία που κυοφορείται ότι θα διεξαχθούν (20 Σεπτεμβρίου), καθώς -όπως είπε- αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι στον πρόεδρο της Ν.Δ. σημειώνοντας ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία του μπροστά στην κάλπη.

Ριψοκίνδυνη κίνηση, λένε τα ξένα media! Θετική αντίδραση της Μέρκελ
«Ωρα να πηγαίνουμε» προανήγγειλε το πρακτορείο Reuters, που μετέδωσε ζωντανά -όπως και το CNN- το διάγγελμα Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι επί επτά μήνες «πάλεψε τους πιστωτές για καλύτερη συμφωνία διάσωσης». Η «Wall Street Journal» αντιμετώπισε τις χαρακτηριζόμενες ως «ριψοκίνδυνη κίνηση» πρόωρες ως «προσπάθεια να τηρηθεί η συμφωνία διάσωσης». Το βρετανικό BBC σχολιάζει ότι, αν και στόχος είναι να δημιουργηθούν συνθήκες σιγουριάς για το μέλλον, βραχυπρόθεσμα οι εκλογές γεννούν πολιτική αβεβαιότητα. Για τον κ. Τσίπρα επισημαίνει ότι τον Ιανουάριο εμφανίστηκε ως αυτός που θα αντιτίθετο στη λιτότητα: «Πόσο αλλάζουν τα πράγματα σε επτά μήνες».

Ο «Guardian», που θεωρεί βέβαιη τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και αβέβαιη τη στήριξη που θα βρουν οι αποσχιζόμενοι αντάρτες, καθώς ευθυγραμμίζονται κατά του ευρώ, κάτι που μόνο μικρή μειονότητα των Ελλήνων υποστηρίζει, επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει την υψηλή ακόμα δημοτικότητά του πριν τεθούν σε εφαρμογή τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα της συμφωνίας. «Μπορεί να γίνει ο ηγέτης που χρειάζεται η Ελλάδα, εάν επιβιώσει πολιτικά» σχολιάζεται σε άλλο άρθρο. Στη διάσωση της δημοτικότητας Τσίπρα πριν γίνουν αισθητά τα μέτρα εστιάζουν οι γερμανικές «Die Welt», «FAΖ» και «Die Zeit», ενώ το «Spiegel» τονίζει ότι «θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ» καθώς «η ριζοσπαστική πτέρυγα είχε αρνηθεί να ακολουθήσει τον πρωθυπουργό στις διασώσεις».

Η γαλλική «Figaro» σχολιάζει ότι οι πρόωρες εκλογές στόχο έχουν να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ο βρετανικός «Independent» σχολιάζει ότι πρακτικά ο κ. Τσίπρας είχε χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά το αντάρτικο των σκληροπυρηνικών. «Κομματικό αντάρτικο» επισημαίνει και το κινεζικό Xinhua.
Η Ισπανική «El Pays» δίνει τίτλο από το πρωθυπουργικό διάγγελμα: «Γνωρίζω ότι δεν εκπληρώσαμε όλες μας τις υποσχέσεις, αλλά έχουμε σώσει τη χώρα».
Θετικές φαίνεται να είναι οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων για τις εκλογές με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι μέρος της λύσης. Πριν από την προαναγγελία τους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να διευρύνουν την υποστήριξη των πολιτών στο πρόγραμμα που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ελπίζει η προκήρυξη πρόωρων εκλογών να μην καθυστερήσει ούτε να εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτές.

Η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί Α. Μπράιτχαρτ σχολίασε στο tweeter: «Η ευρεία στήριξη στο μνημόνιο συνεννόησης και η προσήλωση στις δεσμεύσεις θα είναι το κλειδί της επιτυχίας».
Σε μία από τις πρώτες αντιδράσεις, ο Ρώσος γερουσιαστής Κονσταντίν Κοσατσιόφ προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβερνών κόμμα πλειοψηφίας και μετά τις εκλογές, που χαρακτήρισε «τακτικό ελιγμό», καθώς ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει «δική του κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην οποία μπορεί να βασιστεί».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top