GuidePedia

0


Open Europe
του Vincenzo Scarpetta

Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι και επισήμως σε εξέλιξη. Ο ESM, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, χθες το πρωί εκταμίευσε 13 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του νέου δανείου. Αλλά ας κοιτάξουμε λίγο πίσω να δούμε τι έγινε σε ορισμένες χώρες όπου τα εθνικά τους κοινοβούλια πραγματοποίησαν ψηφοφορία για το σχέδιο διάσωσης -μια πραγματική απεικόνιση του πώς η συμμετοχή στην ευρωζώνη έρχεται σε σύγκρουση με την εθνική δημοκρατία.

Η Ολλανδία και ο φόβος του να "απομονωθούμε”

Για τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte, η συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης σημαίνει ότι παραβίασε την προεκλογική του υπόσχεση του "ούτε ένα επιπλέον σεντ για την Ελλάδα”. Ο Ολλανδός βουλευτής Mark Harbers, ο εκπρόσωπος επί των οικονομικών για το κόμμα VVD του Rutte, είπε κάτι στα αλήθεια ενδιαφέρον εν όψει της συζήτησης στο ολλανδικό κοινοβούλιο:

"Έχουμε πολλές αμφιβολίες για το εάν θα λειτουργήσει αυτό το πακέτο, αλλά συνυπολογίζοντάς τα όλα, το VVD έχει αποφασίσει να ψηφίσει υπέρ. Και μια χώρα να ψήφιζε κατά, ξέρω καλά τι θα γινόταν: η Ελλάδα θα έπαιρνε τα χρήματα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η υπόλοιπη Ευρώπη το έχει ήδη αποφασίσει…. Δεν θα είχε και πολύ σημασία για την Ολλανδία να απομονωθεί”.

Αυτό είναι ένα θέμα. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ολλανδικού κυβερνώντος κόμματος ουσιαστικά λέει ότι δεν θεωρούν πως άλλο ένα δάνειο πολλών δισ. ευρώ είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα, αλλά η αντίθεση της χώρας στη διάσωση θα είχε αγνοηθεί από την υπόλοιπη ευρωζώνη -και θα άφηνε την Ολλανδία "απομονωμένη”. Δεν είναι μια παρατραβηγμένη δήλωση. Ο ESM μπορεί να ενεργοποιηθεί από μια υπέρ-πλειοψηφία του 85% στο πλαίσιο μιας επείγουσας διαδικασίας στην οποία η Ολλανδία δεν θα μπορούσε να ασκήσει βέτο από μόνη της.

Ελλάδα: Η μείωση των θερινών κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων θα εκτονώσει την εξέγερση στον ΣΥΡΙΖΑ;

Στην Ελλάδα, όπως και στην Ολλανδία, η κυβέρνηση τελικά αποδέχθηκε ότι αυτή η συμφωνία διάσωσης ήταν η μόνη βιώσιμη εναλλακτική -παρά το ότι το 61% των Ελλήνων είχαν ψηφίσει εναντίον της τον προηγούμενο μήνα, και αφού είχαν ενθαρρυνθεί να το κάνουν, από την ίδια την κυβέρνηση. Αντιμέτωπος με μια μεγάλη εξέγερση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει τα θερινά τμήματα της Βουλής για να "περάσει” κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα έχει υποσχεθεί στους πιστωτές της.

Αυτό θα σήμαινε μόλις 100 βουλευτές αντί των 300, με κάθε κόμμα να έχει το δικαίωμα να επιλέξει ποιοι βουλευτές θα παρίστανται στις συνεδριάσεις. Ένα εύχρηστο (αν και δημοκρατικά αμφίβολο, για να πούμε την αλήθεια) εργαλείο για να εκτονώσει την εξέγερση στον ΣΥΡΙΖΑ -η ειρωνεία είναι ωστόσο ότι ο Τσίπρας ήταν πολύ επικριτικός όταν η προηγούμενη κυβέρνηση κατέφυγε στα θερινά τμήματα πέρυσι.

Και πάλι, αυτό καταδεικνύει τους περιορισμούς που επιβάλλει στην εθνική δημοκρατία η συμμετοχή στην ευρωζώνη -ιδιαίτερα όταν η χώρα σου βρίσκεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης.

Οι Φιλανδοί: Η αντίθεση στην διάσωση θα σήμαινε έξοδος από την κυβέρνηση

Το τρίτο παράδειγμα έρχεται από την Φινλανδία. Ο Timo SOini, υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος The Finns, είναι ένας παλαιός αντίπαλος των διασώσεων στην ευρωζώνη. Ωστόσο, προσφάτως παραδέχτηκε πως το κόμμα του υποχρεώθηκε να υποστηρίξει την τρίτη ελληνική διάσωση "απρόθυμα” -καθώς οι εναλλακτικές ήταν να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό και πιθανώς να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Ο Soini δήλωσε στη φιλανδική δημόσια τηλεόραση YLE:

"Ακόμη πιστεύω ότι η πολιτική της διάσωση, είναι κακή πολιτική… Αλλά στην πολιτική, πρέπει κανείς να παίρνει δυσάρεστες αποφάσεις”.

Επιπλέον, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel πριν από δύο ημέρες βίωσε την μεγαλύτερη εξέγερση στο κόμμα της τα τελευταία δέκα χρόνια που είναι στην εξουσία, όταν η Bundestag ψήφισε για την τρίτη ελληνική διάσωση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που εξασφάλισε ήταν ήδη πολύ "γερμανική”, με μεγάλη εστίαση σε περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οτιδήποτε λιγότερο πιθανώς θα είχε προκαλέσει μια ακόμη μεγαλύτερη εξέγερση.

Εν όψει της ψηφοφορίας, ο επικεφαλής του CDU, Volkers Kauder, ήρθε αντιμέτωπος με μια μεγάλη αντίδραση για την πίεση που άσκησε στους "επαναστάτες” βουλευτές, ένας εκ των οποίων τον κατηγόρησε ότι "καταπατά την ελευθερία της γνώμης για τους βουλευτές, η οποία είναι εγγυημένη από το γερμανικό σύνταγμα”.

Συνοψίζοντας, μπορεί κανείς να ρωτήσει εάν αυτή η υποβόσκουσα ένταση μεταξύ της εθνικής δημοκρατίας και της συμμετοχής στην ευρωζώνη είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα -και εάν το σημείο καμπής δεν έχει έλθει ακόμη ένα βήμα πιο κοντά.πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top