GuidePedia

0


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Δημήτρης Καιρίδης σε αλεπάλληλες τηλεοπτικές του εμφανίσεις μας τονίζει ότι ο κ.Σόϊμπλε είναι ο πολιτικός με την μεγαλύτερη δημοφιλία στην Γερμανία και θεωρείται ο πιο επιτυχημένος υπουργός Οικονομικών της χώρας του. Όπως όλα δείχνουν αυτός ο “απόλυτα επιτυχημένος” υπουργός θα είναι ο “νεκροθάφτης” της ευρωζώνης. Αυτό είναι προσωπική άποψη κι εγώ δεν είμαι καθηγητής Πανεπιστημίου,απλός δημοσιογράφος είμαι ,χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις οικονομικών ομολογώ. Λογική διαθέτω ωστόσο κι αυτό πιστεύω.

Η Ελλάδα αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένει η κυβέρνηση θα είναι η “αρχή του ξηλώματος του πουλόβερ” είτε αρέσει είτε όχι στον κ.Σόϊμπλε και στους θαυμαστές του εντός κι εκτός Γερμανίας. Η “συνταγή” του είναι λάθος από το α ως το ω και τα παραμύθια περί …απογείωσης Πορτογαλίας και Ισπανίας, είναι για όσους πιστεύουν στην οικονομία των “υπολογιστών” και δεν καταλαβαίνουν τίποτα από την πραγματική οικονομία. Όλη η Ευρώπη τρέμει από την Γερμανική “αρρωστημένη” εμμονή και αυτός είναι ο λόγος που η Γαλλία τρέχει και δεν φθάνει για να μας βοηθήσει όπως μπορεί. Αυτός είναι ο λόγος που ο ιταλός πρωθυπουργός Ρέντζι άφησε κατά μέρος την όποια κριτική και όπου σταθεί κι όπου βρεθεί κάνει υποστηρικτικές δηλώσεις. Ξέρουν Γαλλία και Ιταλία ότι είναι οι επόμενοι.

Σ΄ ότι μας αφορά;
Ο κ.Σόϊμπλε κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μην υπάρξει συμφωνία . Και πρώτα απ΄ όλα προκαλεί με εξαιρετικά άγαρμπο τρόπο. Είναι έξυπνος κανείς δεν το αμφισβήτησε.Γι΄ αυτό και οι προκλήσεις και οι προσβολές του φροντίζει να “χτυπούν” απ΄ ευθείας στο συναίσθημα των Ελλήνων πολιτών. Τι δήλωσς σήμερα ο “πολύς” Σόϊμπλε μιλώντας από το του συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη;

Τον ρώτησαν γιατί δεν προχωρά η ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό  χρέος το 1953. Απάντησε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς «η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση». Δεν είπε τι θα γινόταν αν δεν διαγραφόταν το “ματωμένο” χρέος τους.

Προκλητικά ,παίζοντας με τα νεύρα όχι ομολόγων του αλλά πολιτών χωρών θεώρησε πολύ επιτυχημένο το …αστείο -που δεν το είπε αστεια- που χρησιμοποιησε για να απαντήσει στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου για την Ελλάδα. Τι είπε; Ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. «Νόμιζε ότι αστειευόμουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τον ρόλο του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και για αυτό η Καγκελάριος επέμενε για την συμμετοχή του ΔΝΤ – «και είχε δίκιο».

Και το καλύτερο για το τέλος όπως το μεταφέρει στο κείμενό της η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στη Γερμανία κ.Φαίη Καραβίτη:

“Σε κάθε περίπτωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε το παράπονό του, για το ότι έχει στοχοποιηθεί ως πιο αυστηρός αν και προσπαθούσε πάντα να βοηθήσει, ενώ ήταν το ΔΝΤ που τον προειδοποιούσε πάντα να μην δείχνει τόση γενναιοδωρία προς την Ελλάδα”.

Μετά απ΄ όλα αυτά νομίζουμε ότι αν είναι αποκλειστικά στο χέρι του Σόϊμπλε συμφωνία δεν βλέπουμε να υπάρξει.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top