Οι τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική ζωή της Ελλάδας πέρα από ενδιαφέρουσες έως επικίνδυνες, αν μη τι άλλο είναι και λίαν πρωτοποριακές. Μετά την εντολή του λαού στο «όχι» του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση συζήτησε με την αντιπολίτευση και αποφάσισε να παρακάμψει την «λαϊκή εντολή» (η οποία επιδέχεται πολλές ερμηνείες) και να προχωρήσει στο Στρασβούργο με ένα μεγάλο «ναι»! Αν αυτό δεν συνιστά παραβίαση του δημοψηφίσματος, και ασέβειας της πολιτικής προς τον λαό, τότε είναι απορίας το πως προσδιορίζεται ή πρόκειται να προσδιορισθεί η πολιτική ασέβεια – απρέπεια.
Γράφει ο Κώστας Κανελλάκης
Οι τελευταίες ημέρες, όμως, είχαν και άλλες ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Πέρα από την παραίτηση Σαμαρά, διαπιστώνουμε μία προφανή τάση της κυβέρνησης να ακολουθήσει την πορεία της προς την Ευρώπη, προτείνοντας (στην πραγματικότητα αιτούμενη) νέο μνημόνιο, αποδεχόμενη όλα τα προηγούμενα και επιπλέον παρατηρούμε την ελληνική αντιπροσωπεία «διαπραγμάτευσης» να συζητά νέα βοήθεια (ύψους 52 δισ. ευρώ για την εξόφληση δανείων) τριετούς διάρκειας η οποία θα συνοδεύεται από μέτρα ύψους 11-15 δισ. ευρώ, κάνοντας έτσι μία εντυπωσιακή πλήρη αναστροφή κυβίσθηση (κωλοτούμπα) προς την αντίθετη κατεύθυνση της εντολής που πήρε από τον ελληνικό λαό, τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Ιούλιο!!!
Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε στις διαπραγματεύσεις και έπρεπε να προχωρήσει σε προκήρυξη εκλογών (αφού το ουσιαστικό προεκλογικό του σύνθημα τον Ιανουάριο ήταν «τέλος στα μνημόνια, διαγραφή του χρέους»), προχώρησε σε ένα δημοψήφισμα (κενού περιεχομένου) αιτούμενος από τον λαό μίας λευκής επιταγής (μέσω του «όχι) για περαιτέρω πολιτική διαχείριση έναντι των δανειστών.
Παραβιάζοντας όμως και αυτή την «λευκή επιταγή» και συνεργαζόμενος με τις «αντίπαλες δυνάμεις» (γερμανοτσολιάδες, υπηρέτες και υποτακτικούς των μνημονίων σύμφωνα με την αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ) δημιούργησε μία παγκόσμια πρωτοτυπία, της οποίας το μέγεθος πρόκειται να αποκαλυφθεί όταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα μεταφέρει προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την «πρόταση» των δανειστών, δηλαδή μέτρα που κάποιοι ήδη έχουν χαρακτηρίσει ως «Αρμαγεδδώνα».
Τι πρόκειται να συμβεί, άραγε, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος, μαζί με τους αρχηγούς της Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού θα προχωρήσουν σε μία κοινή γραμμή αποδοχής και ψήφισης μίας σειράς μέτρων που –εκ των πραγμάτων- είναι αδύνατον να αποπληρωθούν από τον Ελληνικό λαό;
Με δεδομένη την αντίδραση της «αριστερής πλατφόρμας» και κάποιων εκ των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ., διαπιστώνουμε πως η σύμπραξη του υπολοίπου (ΠΑΣΟΚογενούς) ΣΥΡΙΖΑ με τις κλασσικές μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, θα έχουμε το παγκόσμιο πρωτοφανές: Η κυβέρνηση να περνά μέτρα από τη Βουλή, υποστηριζόμενη από την αντιπολίτευση, ενώ θα έχει απολέσει την δεδηλωμένη!
Αυτό το πολιτικό έκτρωμα (κάποιοι θα προστρέξουν να το χαρακτηρίσουν ως «απαύγασμα της δημοκρατίας») καθιστά με απόλυτη σαφήνεια πολιτική εκτροπή, σαφέστατη ανωμαλία και επί της ουσίας θα πρόκειται για μία κυβέρνηση που δεν θα είναι κυβέρνηση, αλλά διεκπεραιωτής μίας συμφωνίας στην οποία έχει ήδη (προ)εκφράσει την αντίθεσή του ο λαός μέσω δημοψηφίσματος
Και, φυσικά, η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να διαταράξει την κυβερνητική πορεία, αφού θα ψηφίζει όλα όσα η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα κατεβάζει προς ψήφιση, ευελπιστώντας πως οι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση πολίτες θα οδηγούνται στα κομματικά «μαντριά» της… αντιπολίτευσης που στην πράξη θα λειτουργεί ως συμπολίτευση!
Η έκδηλη αδυναμία της πολιτικής (όλων των ιδεολογικών χώρων) να λειτουργήσει Συνταγματικά δημιουργεί εύλογες απορίες για τις αντιδράσεις των πολιτών. Κάποιοι, ξεπερνώντας την επιτηδευμένη απόπειρα να εισαχθεί μία εμφυλιοπολεμική διάθεση μεταξύ των πολιτών, ήδη διακρίνουν έντονες τάσεις εμφάνισης παρακρατικών ομάδων (οι γνωστοί άγνωστοι κουκουλοφόροι των Εξαρχείων και όχι μόνο), αλλά κυρίως αντιδράσεις των πολιτών που ενδέχεται να «πάρουν τις πέτρες»…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου